Oud worden in het gezelschap van mensen die jong van hart zijn

3 mei 2017
Wie jong van hart is, bekommert zich niet om leeftijd. Maar hij of zij weet wel dat je in het leven moet leren genieten van de kleine dingen en proeven van elk moment. Zo voel je je altijd jong.

Je jong voelen is synoniem aan welbevinden en gezondheid. Eén manier om het hart in een geweldige conditie te houden, is door je te omringen met mensen om wie je geeft.

We weten allemaal dat oud worden niet altijd een aangenaam proces is. Als je ouder wordt, verlies je meer en meer dat beschermende gevoel van optimisme en de passionele drang naar positiviteit. Zo verdwijnt een deel van je levenskwaliteit.

Bovendien verandert je lichaam. Je krijgt last van kniepijn. Plannen en activiteiten worden belemmerd door een versleten heup.  En laten we ook het ‘legenestsyndroom’ niet vergeten, wanneer de kinderen het huis verlaten en het leven stiller dan ooit wordt.

En terwijl je je grijze haren borstelt, je rimpels aanschouwt en merkt hoe je meer fouten maakt, gebeurt er soms nog iets pijnlijkers: je verliest je partner.

Het is mogelijk om ouder te worden in waardigheid, om sterk en optimistisch te zijn. Maar de jaren zullen toch een stempel achterlaten. Daarom mag je dit nooit vergeten. Een van de beste medicijnen tegen het meedogenloze voorbijgaan van de jaren, is je te omringen met mensen die jong van hart zijn.

We hebben het hier inderdaad over goede vrienden. Die vrienden die er altijd gebleven zijn, ook al ben je zestig of zeventig jaar oud. Die vriendschap is het geheim van een goede gezondheid.

Mensen die zich ook op hun oude dag jong voelen

Je kan je ‘derde jeugd’ op veel verschillende manieren beleven. Vele mensen zien het moment waarop ze uiteindelijk met pensioen gaan als de tijd om voluit te genieten van het leven. Je begint dan uit te gaan. Je brengt je namiddagen dansend door en gaat naar sociale bijeenkomsten, terwijl andere mensen onmiskenbaar ervaren wat eenzaamheid is. En als je daarnaast de gezondheidsproblemen meerekent, takelt je emotionele toestand zelfs nog meer af.

Volgens een studie van de Universiteit van Rochester wordt de hoeveelheid en de kwaliteit van de sociale interacties die een oudere persoon heeft, onmiddellijk weerspiegeld in de gezondheid en de levensverwachting. Je raadt het al: oud worden in het gezelschap van goede vrienden is het recept voor welbevinden.

Vriendschap op je oude dag

Vriendschap op je oude dag is de beste ontstekingsremmer bij artritis. Vrienden zijn ook de beste vitaminen. Ze brengen een glimlach op je gerimpelde gezicht. Want het valt niet te ontkennen: rimpels zijn vruchten van de tijd.

Het gezelschap van mensen die jong van hart zijn, is een voorrecht. Begin er dus al vroeg in te investeren. Je zal immers met een aantal verschillende dingen rekening moeten houden.

We geven je hier een aantal suggesties om over na te denken.

Oude Vrouw met Bloem

Als je jong bent, zijn liefde en vriendschap gemakkelijk. Ze passeren als intense zomerse stormen. Bovendien zijn het verfrissende ervaringen waarvan je met alle vijf zintuigen geniet. Maar soms verdwijnen ze even snel als ze gekomen zijn.

 • Alles verandert als de kalmte van de herfst arriveert. Dat is ook de eerste periode van veroudering. Op dat moment weten we perfect wat we wel en niet willen in het leven.
 • Het moment komt dat je beseft dat je in het gezelschap wil zijn van edele, authentieke en empathische mensen, want zij begrijpen wat respect en wederkerigheid is.
 • Ouder en wijzer worden en jaren bijtellen bij je persoonlijke reis, betekent dat je verschillende innerlijke reizen meemaakt, waarin je jezelf verliest en terugvindt. Dit is natuurlijk een zeer intieme reis, die iedereen beleeft op zijn of haar manier.
 • Dit is ook het moment waarop je beseft dat investeren in het heden een investering is in je lotsbestemming.

Je weet dat het leven slechts een bepaald aantal dagen telt, dus moet je ervan genieten en je focussen op wat echt belangrijk is: liefde en vriendschap.

Het geheim van een waarachtige levenskwaliteit

Bronnie Ware is een Australische verpleegster met expertise in de palliatieve zorg. In 2011 heeft zij een enorm succesvol boek uitgegeven met de titel The Top 5 Regrets of the Dying, de top 5 van de dingen waar stervende mensen spijt van hebben.

In dit boek beschrijft ze wat de patiënten haar vertelden korte tijd voor hun overlijden. Dit zijn de vijf dingen waar de meeste mensen vaak spijt van hebben niet te hebben gedaan om van een voller en gelukkiger leven te genieten.

Wat zijn die 5 dingen waar zij spijt van hadden?

 • Het niet volgen van hun hart op elk moment.
 • Het niet hebben uitgedrukt wat ze werkelijk voelden tijdens hun leven.
 • Te veel gewerkt te hebben zonder prioriteit te geven aan de eenvoudige dingen.
 • Niet een beetje meer zorg te hebben gedragen voor hun vrienden.
 • Ze hadden er ook spijt van dat ze niet gelukkiger geweest zijn bij de mensen die ze echt graag zagen.

Hoe herken je mensen die zich jong voelen?

Voor mensen die zich jong van hart voelen, is het niet belangrijk hoeveel jaren ze al achter de kiezen hebben. Wat van belang is, is hun stemming en hun houding.

Oud worden in het gezelschap van mensen die altijd vol optimisme en vitaliteit zijn, is ongetwijfeld een van de grootste voorrechten die iemand kan ervaren.

Twee Oudere Mensen

 • Bovendien mag je die mensen niet vergeten die je door dik en dun gesteund hebben.
 • Deze mensen zullen je steunen als het moeilijk wordt.
 • Mensen die zich jong van hart voelen, willen jou uit het huis krijgen. Zij willen niet dat je voortdurend alleen bent en in je eentje zorgt voor alle huishoudelijke routinetaken. Zij vinden frisse lucht, lachen en muziek essentieel. Maar het gaat vooral over je levendig voelen.

Want op het einde van de dag is de huid misschien wel gerimpeld, maar niet het hart. Daarom zou je nooit het verlangen om het leven te omarmen mogen verliezen, hoe oud je ook bent.

Bekijk Ook