Oorzaken van en oplossingen voor een magnesiumtekort

Magnesium is een fundamenteel mineraal voor je lichaam. Je moet dus de goede voedingsmiddelen nuttigen om een gevaarlijk magnesiumtekort te voorkomen.
Oorzaken van en oplossingen voor een magnesiumtekort

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor je gezondheid, omdat het je zenuwstelsel helpt reguleren. Ook verbetert het ontspanning en faciliteert het spiersamentrekkingen, evenals 300 andere chemische reacties in je lichaam. Er zijn experts die namelijk geloven dat bijna alle ziektes geassocieerd worden met een magnesiumtekort.

Naast dat het nodig is om de elektrische niveaus van je lichaam in balans te houden, is het ook een van de moeilijkste mineralen om op te nemen, omdat je nieren een groot deel uitscheiden.

Geheugenproblemen, leerproblemen en continue spierkrampen zijn bijvoorbeeld een paar van de signalen van een afname van of een tekort aan dit mineraal. Hoewel het eerst normaal kan lijken, is het toch het beste om de oorzaak snel te ontdekken en in te grijpen.

Dat is dus de reden waarom we vandaag acht redenen geven waarom je magnesiumgehalte laag kan zijn en we noemen de voedingsmiddelen die magnesium bevatten.

Oorzaken van een magnesiumtekort

1. Beperkte inname

Eten

Een van de meest voorkomende oorzaken van een magnesiumtekort is een lage inname van voedingsmiddelen die magnesium bevatten. Een onevenwichtig dieet met veel ongezonde voedingsmiddelen maakt het namelijk moeilijk om een adequate hoeveelheid magnesium op te nemen.

2. Darmproblemen

Aandoeningen die de gezondheid van je darm beïnvloeden, of je gehele verteringssysteem, kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een magnesiumtekort.

3. Consumptie van alcohol en laxeermiddelen

Alcoholconsumptie

De gifstoffen in je lichaam die ophopen door overmatig alcoholgebruik, evenals de veranderingen die laxeermiddelen veroorzaken, kunnen ook de opname van magnesium verstoren.

Alcohol verandert namelijk de manier waarop je nieren functioneren. Het kan ook de schuldige zijn van het leegroven van de voorraad van dit mineraal in je lichaamsweefsels.

4. Slechte niergezondheid

Een magnesiumtekort is één van de tekenen van nierfalen. Het wordt zelden op tijd ontdekt, omdat dokters het meestal niet aankruisen bij een bloedonderzoek.

Als je te horen hebt gekregen dat je een vorm van nierfalen hebt, dan is het tijd dat je de consumptie van dit mineraal verhoogt.

5. Bepaalde medicatie

Medicatie

Pillen om kanker te bestrijden en bepaalde antibiotica kunnen je nierfunctie aantasten en ook voorkomen dat magnesium word opgenomen. Het probleem komt dan ook vaker voor bij patiënten die een behandeling ondergaan waarbij het gebruik van deze medicatie langere tijd duurt.

6. Endocriene afwijkingen

Problemen met je endocriene systeem kunnen de opname van deze voedingsstof verhinderen. Voorbeelden hiervan van zijn het disfunctioneren van de schildklier of de bijschildklier en diabetes.

Hormoonproblemen kunnen tot een nog erger magnesiumverlies leiden, waardoor ze bijdragen aan een opvallende afname.

7. Lichamelijke overbelasting

Het is algemeen bekend dat magnesium een essentieel mineraal is als het aankomt op het neerzetten van een goede lichamelijke en mentale prestatie. Echter, als je jezelf overtraind, is het gebruikelijk dat je magnesiumspiegels zakken.

8. Misbruik van diuretica

Wat ook belangrijk is om over magnesium te weten, is dat het uitgescheiden wordt via de urine. Dat is waarom je misschien een tekort hebt als je veel plastabletten gebruikt. Het maakt niet uit of het natuurlijke of commerciële diuretica zijn. Overmatig gebruik kan namelijk slecht voor je gezondheid zijn.

Hoe behandel je een magnesiumtekort?

Magnesium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 350 mg voor mannen en 330 mg voor vrouwen.

Je kunt magnesium binnenkrijgen door supplementen, zoutbaden en speciale lotions, maar de beste manier is door gezonde voedingsmiddelen te eten. De voedingsmiddelen die hieronder genoemd zijn, worden het meest aangeraden. Alle waarden hieronder zijn voor 100 gram.

  • Cacao of donkere chocolade: 420 mg
  • Paranoten: 410 mg
  • Sojameel: 230 mg
  • Amandelen: 230 mg
  • Pinda’s: 180 mg
  • Walnoten: 180 mg
  • Hazelnoten: 180 mg
  • Bonen: 60 mg
  • Pistachenoten: 160 mg
  • Gember: 130 mg
  • Peulvruchten: 120 mg
  • Volkorenmeel: 120 mg
  • Zonnebloemzaden: 420 mg
  • Gedroogd zeewier: 770 mg
  • Tarwezemelen: 611 mg
  • Kaviaar: 300 mg
  • Tafelzout: 290 mg
  • Gedroogde oregano: 270 mg

Hou in gedachten dat de hierboven genoemde waarden gemiddelden zijn en ook dat de echte hoeveelheden kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit van de producten. Daarnaast zijn deze getallen per 100 gram van een product. Niet al deze producten zouden in die hoeveelheid genuttigd moeten worden.

Probeer dus om een evenwichtig voedingspatroon aan te houden. Gebruik daarom meerdere van deze voedingsmiddelen die een goede bijdrage leveren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rondón-Berríos, Helbert. (2006). Hipomagnesemia. Anales de la Facultad de Medicina67(1), 38-48.  http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832006000100007&lng=es&tlng=es.
  • Konrad M, Schlingmann KP, Gudermann T. Insights into the molecular nature of magnesium homeostasis. Am J Physiol Renal Physiol. 2004;286(4):F599-605.
  • Meij IC, Koenderink JB, De Jong JC, De Pont JJ, Monnens LA, Van Den Heuvel LP, et al. Dominant isolated renal magnesium loss is caused by misrouting of the Na+,K+-ATPase gamma-subunit. Ann N Y Acad Sci. 2003;986:437-43.
  • Herbert P, Mehta N, Wang J, Hindmarsh T, Jones G, Cardinal P. Functional magnesium deficiency in critically ill patients identified using a magnesium-loading test. Crit Care Med. 1997;25:749–55.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.