Ontdek waarom je last hebt van haaruitval

Meestal wanneer je het onderliggende probleem aanpakt, zal je haar weer normaal teruggroeien.
Haaruitval

Alhoewel het vaker voorkomt bij mannen, kunnen vrouwen ook last hebben van haaruitval. Dit probleem kan naast het dunner worden van het haar ook een hoop stress veroorzaken, vooral als je niet weet of het een tijdelijk probleem is (zoals vitaminegebrek) of iets ernstigers (zoals een medische aandoening). Hieronder hebben we de meest voorkomende redenen van haaruitval opgenoemd.

Fysieke belasting

Elke fysieke aandoening of trauma (operatie, verkeersongeluk, ernstige ziekte of gewoon griep) kan zorgen voor tijdelijke haaruitval. Je haar is geprogrammeerd om een normale levenscyclus van groei en achteruitgang te volgen. Wanneer je lichaam blootgesteld wordt aan elke soort trauma, dan wordt deze cyclus onderbroken en kan haar vroegtijdig uitvallen. Gelukkig zal je haar weer verder gaan met zijn normale cyclus wanneer je weer hersteld bent van je ziekte of aandoening.

Zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap is een andere soort fysieke belasting, maar hormonen spelen hier ook een rol. In dit geval komt haaruitval meestal voor tijdens de eerste stadia van de zwangerschap, maar verergert het tijdens de laatste weken voor de geboorte. Sommige vrouwen hebben tijdens hun gehele zwangerschap geen last van dit probleem, maar maak je geen zorgen wanneer dit wel het geval is. Een paar maanden na de geboorte zal je haar weer normaal gaan groeien.

Te veel vitamine A

Te veel voedingsmiddelen eten of supplementen innemen die rijk zijn aan vitamine A kan ook haaruitval veroorzaken. Het is belangrijk om te onthouden dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A 5.000 IE voor volwassenen is en supplementen bevatten vaak al tussen de 2.500 en 10.000 IE. Zorg er gewoon voor dat je deze vitamine gematigd consumeert en je zal opmerken dat je haar weer aan begint te groeien.

Proteïnegebrek

Ei

Als je niet genoeg proteïne in je dieet hebt, dan zal je lichaam beginnen met het verdelen wat je wel consumeert. Een van de manieren waarop dit gedaan wordt, is door de haargroei te stoppen. In dit geval is haaruitval dus niet zo zeer het probleem, maar het gebrek aan groei veroorzaakt hetzelfde resultaat.

Onthoud dat het normaal is om elke dag wat haar te verliezen, maar normaal gesproken merk je hier niet veel van, omdat het net zo snel weer aangevuld wordt. Dit gebeurt echter niet wanneer je niet genoeg proteïnen krijgt. Om het probleem op te lossen, hoef je alleen maar meer vis, vlees of eieren toe te voegen aan je dieet. Probeer meer plantaardige proteïnen te consumeren als je veganistisch of vegetarisch bent of neem vitamine- en mineraalsupplementen in als laatste redmiddel.

Erfelijke kaalheid

Dit komt meer voor bij mannen, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben. Er zijn gevallen geweest waarbij jonge vrouwen hier last van hebben, wat uiteraard een echte nachtmerrie kan zijn. Omdat de oorzaak genetisch is, zou het behandeld moeten worden door een professional, dus zorg ervoor dat je contact opneemt met je huisarts om de exacte oorzaak vast te stellen.

Er zijn vandaag de dag crèmes en orale medicijnen beschikbaar die haaruitval significant kunnen voorkomen, vertragen of verminderen.

Vrouwelijke hormonen

Haren Kammen

Net als de hormonen die geproduceerd worden tijdens de zwangerschap en haaruitval veroorzaken, kunnen anticonceptiepillen hetzelfde effect hebben. Zelfs als je geen anticonceptiepillen inneemt of in de overgang zit kun je dit probleem nog steeds ervaren. Elke keer wanneer vrouwelijke hormonen geactiveerd worden in het lichaam, zorgt dit ervoor dat de haarzakjes dunner worden en hierdoor valt haar makkelijker uit.

Als het probleem je anticonceptiepil is, dan is het belangrijk om alternatieven met je gynaecoloog te bespreken. En als je haaruitval geassocieerd kan worden met de menopauze, dan kan je huisarts je helpen om mogelijke oplossingen te ontdekken.

Emotioneel leed

Alles dat je emotionele balans verstoort, kan haaruitval versnellen. Probeer je bezig te houden met activiteiten die je kalmeren als je een gecompliceerde of stressvolle situatie meemaakt. Doe je dit niet, dan zal je haar sneller uitvallen dan het aan kan groeien. Probeer aan yoga te doen, wandelingen te maken, aan elke andere soort beweging te doen of neem contact op met je therapeut.

Anemie

Rode Bloedcellen

Geschat wordt dat één op de tien vrouwen tussen de leeftijd van 20 en 49 last heeft van anemie of een laag ijzergehalte. Deze aandoening kan haaruitval en ook ernstigere problemen veroorzaken. Je huisarts zou altijd je bloed moeten analyseren om dit gebrek te identificeren. Sommige symptomen die je naast haaruitval kan ervaren zijn: hoofdpijn, bleke huid, koude handen en voeten en vermoeidheid.

Als je anemie hebt, dan is een supplement dat je dagelijks inneemt voldoende om dit probleem op te lossen.

Hypothyreoïdie

Een van de aandoeningen waarbij de schildklier niet goed werkt, wordt hypothyreoïdie genoemd. De schildklier is een klein orgaan in de nek dat verantwoordelijk is voor het produceren van hormonen die erg belangrijk zijn voor het metabolisme, groei en andere vitale functies. Een van de bijwerkingen van een slecht werkende schildklier is haaruitval. Alleen een dokter kan de beste behandeling vast stellen, zodat je geholpen kan worden om je schildklierwaarden weer op een normaal niveau te brengen.

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem waar veel vrouwen vandaag de dag last van hebben, maar het is makkelijk om te vermijden of op te lossen zodra we de oorzaak weten.