Ontdek hoe je je ruggengraat in slechts twee minuten kunt rekken

Je kunt je ruggengraat in een mum van tijd een beetje oprekken. Waarom en hoe je dit zou kunnen doen, lees je in dit artikel!
Ontdek hoe je je ruggengraat in slechts twee minuten kunt rekken
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 31 januari, 2019

Je hebt maar twee minuutjes – 120 seconden – nodig om je ruggengraat uit te rekken en je rug te ontlasten. Het is echt heel simpel. Om dit te kunnen doen, heb je maar drie dingen nodig: een kleedje, een tennisbal en een elastiek.

Door je lichaam aan deze eenvoudige, dagelijkse oefening te laten wennen, zullen je lichaamshouding en je lichamelijke welzijn er een stuk op vooruitgaan. Daar zal ook automatisch je levenskwaliteit verbeteren.

Als je daarnaast last hebt van pijn in je onderrug of als je gedurende de dag veel moet zitten, aarzel dan niet om deze rekoefening eens uit te proberen. Deze rekoefening, die gebaseerd is op een zeer specifieke yogahouding, zal helpen te voorkomen dat je rug overbelast raakt en dat je bepaalde letsels oploopt.

Deze rekoefening is natuurlijk geen magische spreuk en ook geen alledaags middeltje. In plaats daarvan is het een eenvoudige en makkelijke lichamelijke oefening die vrijwel iedereen kan doen. Lees dus verder om meer over deze geweldige oefening te weten te komen!

Je lichaam praat tegen je, maar jij luistert niet

Vast en zeker heb je meer dan eens meegemaakt dat je na een lange dag ’s avonds thuiskwam en het gevoel had alsof iemand een flinke spijker in je rug had geslagen. Je buigt je hoofd een paar keer van links naar rechts en draait je schouders rond, waardoor het ongemak misschien iets minder wordt.

Vervolgens ga je naar bed en wordt je de volgende ochtend uitgerust wakker. Alles zit weer snor – voor nu tenminste. Je kunt misschien een maand, twee maanden of zelfs drie maanden voorkomen dat je je rug overbelast.

Als je vanwege je werk echter uren achter elkaar in dezelfde houding moet zitten, zul je vroeg of laat last krijgen van pijn in je onderrug of zelfs chronische spanningshoofdpijn.

Rug
  • Ons lichaam communiceert iedere dag met ons. Krampen, een stijve nek, hoofdpijn, tintelingen in onze handen, een brandend gevoel in onze onderrug zijn allemaal symptomen waarmee ons lichaam ons iets door wil geven. In de meeste gevallen wijzen deze symptomen op een verwaarloosde ruggengraat.
  • Vergeet niet dat je emoties erg veel invloed hebben op je ruggengraat.
  • Factoren als stress, angst, zorgen of zenuwachtigheid zorgen er allemaal voor dat het sacrale gebied en de gebieden rondom onze hals-, rug-, lende en ons stuitbeentje gespannen raken.

Rekoefeningen die behulpzaam kunnen zijn

Door je ruggengraat slechts twee minuten per dag te rekken, kun je je al een stuk beter gaan voelen. Misschien denk je dat dit veel te eenvoudig is om de pijn in je rug werkelijk te verzachten. Het geheim is echter om rekening te houden met elk van de volgende aspecten:

  • Wanneer we in een slechte houding zitten, belemmert dit de bloedtoeloop naar onze gewrichten. Daardoor kunnen deze op den duur stijf worden.
Rugpijn
  • Door echter dagelijks rekoefeningen te doen, verbeteren we onze bloedsomloop en stimuleren we onze spieren, waardoor we onze gewrichten weer flexibel maken.
  • Bovendien kan zoiets simpels als elke dag een paar rekoefeningen doen helpen om spanning in je spieren te verminderen en je coördinatie te verbeteren.
  • Om de gezondheid van onze spieren en gewrichten te verbeteren, is het daarnaast ook belangrijk extra goed voor een van onze zintuigen te zorgen, namelijk onze proprioceptie. Niet iedereen is zich altijd bewust van het belang van dit zintuig.
  • Proprioceptie helpt ons om ons lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Hiermee versterken we het natuurlijke lichamelijke vermogen om bewegingen en de positie van onze gewrichten waar te nemen.

Leer hoe je je ruggengraat in slechts twee minuten kunt rekken

Rekoefening voor je ruggengraat

Om je ruggengraat op deze manier te kunnen rekken, moet je allereerst op zoek gaan naar een plekje in huis waar je languit kunt liggen. Zorg ervoor dat dit een aangename plek is en dat de ondergrond geschikt is om je rug helemaal recht te houden.

Laten we dan nu gaan kijken naar deze simpele oefening, die vooral gericht is op de spiergroep waar de hamstrings zitten.

Dit is een van de meest toegepaste rekoefeningen in de sportwereld. Dat komt doordat de oefening zeer eenvoudig en effectief is. Ook voor jou zal deze oefening dus erg toegankelijk en effectief zijn.

Je hebt nodig

  • Een mat of een kleedje om op te liggen
  • Een elastiek
  • Een tennisbal

Hoe je deze oefening doet

  • Trek comfortabele kleding aan.
  • Ga op je rug op de mat liggen, zorg ervoor dat je met je hele rug de grond aanraakt en dat je rug helemaal recht is.
  • Leg dan de tennisbal onder je lende.
  • Pak vervolgens het elastiek erbij: zet het elastiek vast onder je voeten, niet in het midden, maar meer richting je tenen.
  • Pak nu ook met je handen het elastiek vast en strek je been helemaal uit. Houdt deze houding ongeveer twintig seconden vast of zo lang je lichaam het aankan.
  • Adem diep en langzaam in en uit.
  • Doe de oefening vervolgens met je andere been.
  • Het beste zou zijn om deze rekoefening twee minuutjes te doen.

Door de tennisbal onder je onderrug te leggen, zul je je bewust worden van je rug terwijl je de oefening uitvoert. Je kunt deze oefening echter ook zonder de bal doen als je dat liever hebt.

Het is belangrijk om deze oefening elke dag te doen. Over het algemeen is dit een eenvoudige en geweldige manier om je rug te rekken en zo letsels en overbelasting te voorkomen.

Onthoud echter wel dat het niet de bedoeling is om jezelf te veel te pushen. Blijf binnen je eigen grenzen zodat je jezelf niet zult bezeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Williams, K., Abildso, C., Steinberg, L., Doyle, E., Epstein, B., Smith, D., … Cooper, L. (2009). Evaluation of the effectiveness and efficacy of iyengar yoga therapy on chronic low back pain. Spine. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181b315cc

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.