6 voedselsoorten die de hersenen actief houden
Hoe staat het met je geheugen? En je weerstand tegen stress? Heb je moeite je te concentreren? Als je het gevoel hebt dat je leefgewoonten ontoereikend zijn en je hersenen misschien een betere manier nodig hebben om meer energie en voeding binnen te krijgen, zoek dan niet verder.
In dit artikel voorzien we je namelijk van een aantal eenvoudige richtlijnen die je absoluut niet aan je voorbij mag laten gaan als je er graag voor wilt zorgen dat je hersenen actief blijven.
Het belang van ons dieet voor de gezondheid van onze hersenen
We moeten onthouden dat onze hersenen een hongerig orgaan zijn, dat maar liefst 20% van alle energie van het lichaam gebruikt. Daarom mogen we ons dieet niet verwaarlozen en moeten we ons concentreren op voedselsoorten die de hersenen kunnen helpen hun functies goed uit te voeren.
Ook moeten we ons richten op voedingsmiddelen die kunnen helpen de bloedsomloop naar de hersenen te verbeteren, zodat we het ontstaan van bloedpropjes kunnen voorkomen. Goede voeding is tevens nodig om ervoor te zorgen dat de hersenfunctie niet negatief beïnvloed wordt.
Wanneer we bijvoorbeeld ’s ochtends de deur uitgaan zonder te ontbijten, slagen we er niet in om onszelf goed te voeden.
Door het ontbijt over te slaan of onjuiste dingen te eten kan het moeilijk zijn om je te concentreren en kun je zelfs last krijgen van hoofdpijn. Je moet juist rekening houden met de voedselsoorten die je hersenen actief, gezond en jong houden. Wil je dus weten welke voedselsoorten dit zijn? Let dan op.
Gezond voedsel voor actieve hersenen
Havermout
Heb je een passie voor havermout? Deze graansoort is echt uitstekend voor de hersenen en kan op elke manier worden gegeten die je lekker vindt, van havermout in zijn natuurlijke vorm tot het drinken van gezond havermoutwater.
Havermout bevat ontzettend veel eiwitten en aminozuren, die geweldig zijn voor de hersenen, alsook:
- Onverzadigde vetten
- Vitamine B1 en B3
- Foliumzuur
- Vitamine E
- Kalium
- Selenium
- Fosfor
- Magnesium
Havermout is werkelijk fantastisch. Havermout verbetert niet alleen de hersenfunctie, maar verbetert ook het geheugen en is geweldig voor het hart.
Bananen
Hoeveel bananen heb je op dit moment in huis? Je zou eigenlijk nooit zonder bananen moeten komen te zitten. Bananen zijn namelijk rijk aan glucose, een koolhydraat dat essentieel is om onze hersenen te voorzien van energie. Daarnaast bevatten bananen ook vitamine B6, foliumzuur en essentiële mineralen als:
- Magnesium
- Calcium
- Fosfor
- Kalium
De banaan is een erg krachtige en gezonde vrucht die ook oplosbare vezels bevat, die de stoelgang stimuleren en constipatie helpen voorkomen. Tot slot hebben bananen, dankzij het hoge vitamine B6-gehalte, het vermogen om ons geheugen te verbeteren en ons humeur een boost te geven.
Let wel op: je kunt beter geen bananen eten als je last hebt van diabetes.
Broccoli
Dit is een van de gezondste en meest aanbevolen soorten groenten. Broccoli is net als bloemkool of spruitjes een geweldige kruisbloemige groente, die rijk is aan eiwitten, vezels, vitamine A, C, E en K en alle waardevolle bestanddelen die de B vitamines toebehoren.
Aangezien broccoli rijk is aan vitamine B3 en B6 is de groente ook geweldig om je geheugen te onderhouden en vergroten.
Tip: je kunt broccoli het beste rauw of gestoomd eten. Zo kun je namelijk het meeste profiteren van de voordelen die deze groente biedt.
Walnoten
Waarschijnlijk ben je hiervan al op de hoogte, maar walnoten zijn de noten die doktoren het sterkst aanbevelen voor je algehele gezondheid, om cholesterolgehaltes te verbeteren en om het vermogen van je hersenen te vergroten. Maar wat is het geheim van de walnoot?
Walnoten bevatten onder andere:
- Linoleenzuur
- Omega 3
- Vezels
- Vitamine B1, B2, B3, B6
- Foliumzuur
- Magnesium
- Koper
- Selenium
- Flavonoïden
- Vitamine E
De noot is gezond voor het hart en de hersenen. Eet er echter slechts drie of vier van per dag, want walnoten zijn namelijk ook rijk aan calorieën.
Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom zou je dagelijks noten moeten eten?
De gezonde vette vis
Hoe veel vis eet je per week? Het is belangrijk dat dit vette vis is. De reden waarom vette vis altijd zo sterk wordt aanbevolen, is omdat deze vissoorten essentiële meervoudig onverzadigde vetten bevatten als omega 3, die ontzettend noodzakelijk zijn voor de gezondheid van je hart en hersenen.
Het is het beste om ongeveer drie à vier keer per week vette vis te eten. Elk lid van het gezin zou het moeten eten, zowel kinderen als volwassenen.
Chocolade
Ben je blij dat we chocolade ook op de lijst hebben gezet? We hadden deze heerlijke lekkernij zeker niet achterwege kunnen laten. Natuurlijk is het echter wel belangrijk dat je chocolade met mate eet en dat je onthoud dat de gezondste chocolade de variant is die de meeste cacao bevat.
Gezegd wordt dat je het beste 30 gram pure chocolade per dag kunt eten.
Pure chocolade is een geweldige antioxidant en bevat kalium, calcium, magnesium en alle soorten B-vitamines. Het regelmatig eten van pure chocolade, zonder te overdrijven, zal ons hart en onze hersenen van erg gezonde voedingsstoffen voorzien.
Na slechts een hapje van deze heerlijkheid merk je al dat je gevoel van welzijn verbetert door de endorfines die je lichaam binnenkrijgt. Endorfines zijn de elementen die onze hersenen afscheiden wanneer we gelukkig zijn of ons lievelingsvoedsel eten. Er bestaat geen twijfel over, een klein beetje pure chocolade per dag is hartstikke gezond!
Om ervoor te zorgen dat je hersenen actiever, gezonder en jonger zijn, zou je de voedselsoorten die we in dit artikel besproken hebben zeker in je dieet op moeten nemen. En vergeet daarnaast niet om voldoende vocht binnen te krijgen en een actief leven te leiden. Blijf zowel lichamelijk als mentaal actief.
Probeer je nieuwsgierigheid altijd te stimuleren – lees, voed elke dag je interesses en raak opgewonden van het leven. Goede prikkelingen, het verlangen om nieuwe dingen te leren en een goed dieet kunnen namelijk veel betekenen voor de gezondheid van je hersenen.
Waarom beginnen we dus niet al vandaag om wat beter voor onszelf te zorgen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421