Vier oefeningen voor de gezondheid van de ogen

Waarom verwaarlozen we de gezondheid van onze ogen? Als we aan lichaamsbeweging denken, denken we er nooit aan om ons gezichtsvermogen te trainen. Het zou ons echter veel voordelen kunnen opleveren.
Vier oefeningen voor de gezondheid van de ogen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende oefeningen voor de gezondheid van de ogen die je kunnen helpen je welzijn te verbeteren. Hebben je ogen de neiging rood te worden? Doen ze soms pijn? Voel je spanning in je ogen? Mensen die achter de computer werken hebben waarschijnlijk last van dit soort problemen. 

Om deze reden, als we ons gezichtsvermogen niet willen beschadigen en we willen genieten van een goede gezondheid van de ogen, zullen we oefeningen voor de ogen moeten doen. Het zijn eenvoudige oefeningen die je overal kunt doen. Ze bieden veel voordelen als je ze opneemt in je routine.

Oefeningen voor de gezondheid van de ogen

Vandaag gaan we het hebben over 4 oefeningen voor de gezondheid van de ogen, die je enorm zullen helpen. Hoewel het er slechts 4 zijn zul je verschillende variaties op deze oefeningen ontdekken zodat je ze nog completer kunt maken.

1. Knipperen

Knipperen is goed voor de gezondheid van de ogen

Als je achter een computer werkt dan is knipperen een zeer belangrijke oefening voor de gezondheid van je ogen. Je denkt waarschijnlijk “Maar ik knipper al!” Ja dat klopt, maar niet vaak genoeg.

Achter de computer werken vereist veel concentratie. Dit zorgt ervoor dat we vaak lange tijd niet knipperen, wat in andere omstandigheden niet zou gebeuren. Wat kunnen we hieraan doen?

  • Knipper snel: als je even niet aan het werk bent, knipper dan snel achter elkaar met je ogen. Dit zal je ogen op een natuurlijke manier vochtig maken. Op deze manier hoef je geen oogdruppels te gebruiken.
  • Knipper langzaam: deze oefening helpt de spanning in de ogen te verminderen. Sluit de ogen en houd ze een paar seconden gesloten. Open ze vervolgens en herhaal dit.

2. Druk zetten op de ogen

Weet je nog toen je klein was en je als je op je ogen drukte sterren zag? Welnu, het blijkt dat het toepassen van lichte druk op je ogen veel goeds kan doen. Het helpt namelijk bij het verminderen van de spanning op de oogspieren en het ontspant het zicht na een intense dag op het werk, waar je gezichtsvermogen hard heeft gewerkt.

Hoe kunnen we deze oefeningen doen? Hier zijn twee manieren, zodat onze ogen zich aanzienlijk verlicht en duidelijk minder gespannen voelen.

  • Druk met je handpalmen op je ogen. Leg met een zachte druk je handpalmen over je ogen. Het is raadzaam om ze eerst te verwarmen door ze samen te wrijven en vervolgens maximaal 2 minuten met je handpalmen over je ogen te zitten.
  • Druk met je vingers. Net zoals toen je klein was, leg je je vingers over je ogen en druk je daarna zachtjes gedurende een paar seconden. Ontspan hierna en doe het nog eens.

3. Beweeg je ogen

Bewegen is goed voor de gezondheid van de ogen

Beweging is een andere zeer effectieve oefening voor de gezondheid van de ogen. Hoewel de ogen altijd in beweging zijn moeten we dit op een bepaalde manier doen als we specifieke resultaten willen bereiken.

Op deze manier kan spanning van de ogen vrijkomen en ons zicht ontspannen.

  • Omhoog en omlaag. Dit is de eerste beweging en bestaat uit het omhoog kijken en vervolgens naar beneden kijken. Je zult merken dat dit een beetje moeilijk is, dus doe het langzaam.
  • Van links naar rechts. de tweede oefening is vergelijkbaar maar houdt in dat je eerst naar links en dan naar rechts kijkt.

Je zult mogelijk wat druk voelen als je deze oefeningen doet, alsof je je ogen met kracht beweegt. Maar dit is goed. Spanning komt zo namelijk vrij en als je klaar bent met deze oefening zul je een groot gevoel van welzijn voelen in je ogen.

4. Verander je focus van dichtbij naar ver weg

De laatste oefening voor de gezondheid van de ogen bestaat uit het werken met je focus. Dit kan mensen helpen die ver- of bijziend zijn. Deze oefening wordt dus aanbevolen voor mensen met deze aandoeningen, zelfs als ze geen last hebben van hun ogen op het werk.

  • Focus ver weg. Kijk naar een object, persoon of iets dat ver weg is. Breng vervolgens je focus terug naar waar je begon.
  • Focus dichtbij. Begin met rond te kijken zonder op iets in het bijzonder te focussen en concentreer je vervolgens op iets van dichtbij. Bijvoorbeeld een stofje, een kleine mier of een stukje huid bij je nagel.

Al deze oefeningen helpen de oogdruk te verminderen, je zicht te verbeteren en ze zorgen ervoor dat onze ogen ontspannen wanneer ze dat van tijd tot tijd nodig hebben.

We kunnen van deze oefeningen ook een routine maken en ze tijdens elke pauze op het werk doen. Je zicht zal je ervoor bedanken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arif, K. y Alam, MJ. (2016). Síndrome de visión por computadora. Revista de Faridpur Medical College , 10 (1), 33- 35. https://doi.org/10.3329/fmcj.v10i1.27923
  • Dharani, A., Dhivyabharathi, S., Divya, K., Ellappan, L., Gayathri, A. y Deepa, R. (2019). Ejercicios oftálmicos sobre miopía. Asian Journal of Nursing Education and Research, 9 (1), 43. https://doi.org/10.5958/2349-2996.2019.00008.
  • Pooja J. Shah, Dr. M. Sangeetha. (2019). Efectos del masaje facial, de cuello y de los ejercicios oculares tradicionales chinos junto con los ejercicios faciales y oculares sobre la agudeza visual y la insuficiencia de convergencia entre los adultos jóvenes con miopía baja. Revista internacional de investigación y ciencias de la salud (IJHSR). https://www.ijhsr.org/IJHSR_Vol.9_Issue.5_May2019/IJHSR_Abstract.020.html
  • Rawstron, JA, Burley, CD y Elder, MJ (2005). Una revisión sistemática de la aplicabilidad y eficacia de los ejercicios oculares. Revista de Oftalmología Pediátrica y Estrabismo, 42 (2), 82–88. https://doi.org/10.3928/01913913-20050301-02
  • Shende, VS. (2013). Efecto de varias técnicas de ejercicio ocular junto con Pranayama en el tiempo de reacción visual: un estudio de casos y controles. Revista de investigación clínica y diagnóstica. https://doi.org/10.7860/jcdr/2013/6324.3338

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.