Naarmate de tijd voorbijgaat realiseer je je dat minder meer is

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden we met de jaren helemaal niet per se wijzer en volwassener.

Volwassen worden betekent in eerste instantie je bewust worden van alles wat je hebt gedaan en alle ervaringen die je hebt meegemaakt, zodat je ervan kunt leren. Dit is een eigenschap waar nederige mensen vaak over beschikken, aangezien nederige mensen elke fout die ze hebben gemaakt zonder spijt bekennen. Alles in het leven gebeurt namelijk met een reden, om het evenwicht te bewaren.

Daarnaast zijn er ook mensen die zich gedurende hun leven iets heel belangrijks realiseren: het bezitten van dingen, het vergaren van materiële goederen of het bereiken van succes zullen mij niet gelukkig maken.

Geluk is net zo simpel als liefde geven en liefde ontvangen. En dit kan eigenlijk maar een zeer klein groepje mensen echt begrijpen.

Gelukkig willen zijn is helemaal niet egoïstisch. We zouden gelukkig zijn zelfs kunnen zien als onderdeel van onze emotionele gezondheid. Onze liefde delen met slechts een paar mensen zal ervoor zorgen dat we niet teleurgesteld worden, dat we er geen valse illusies op na houden en dat we de persoonlijke balans kunnen bereiken waar eigenlijk iedereen naar streeft.

In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Naarmate de tijd voorbijgaat leer en ontdek je dingen

Tijdens onze adolescentie en vroege jeugd komen er allerlei soorten dingen en mensen op ons pad die we eigenlijk allemaal gewoon maar accepteren.

 • We willen dingen ervaren, lachen, liefhebben, ontdekken en voelen. Grenzen stellen en barrières creëren, betekenen doorgaans dat we niet geaccepteerd zullen worden of dat we niet bij een bepaalde groep kunnen horen.
 • Liefde is net zo intens als een heftige storm. We laten onszelf meeslepen door de behoefte om liefde te voelen en ontvangen. Hetzelfde geldt voor vriendschappen.

Naarmate de tijd voorbijgaat, leren we onze omgeving en de dingen die ons omringen echter vanuit een duidelijker en wijzer perspectief te bekijken.

Lees ook: Leer meer te houden van minder mensen

Je sociale kring alsmaar vergroten, zal jou niet gelukkig maken

Vogels

Eenzaamheid kan op meerdere manieren verzacht worden, maar het verzamelen van een hoop zogenaamde vrienden is lang niet de beste manier. Zo stellen we onszelf op deze manier bijvoorbeeld bloot aan allerlei mensen die misschien niet oprecht zijn of eigenlijk helemaal niet bij ons passen.

 • Eenzaamheid is een soort persoonlijke leegte die we naarmate we volwassen worden op moeten zien te vullen, zodat we rijkere en oprechtere relaties met anderen kunnen opbouwen.
 • Naarmate we ouder worden, zullen we ook een hoop vrienden verliezen. Dit komt doordat de tijd zeer wijs is en ons laat zien welke mensen wel en niet goed voor ons zijn.
 • Pas dan realiseren we ons dat authenticiteit en oprechte liefde de dingen zijn die onze ziel en ons hart verrijken.
 • Waarden als respect, wederkerigheid en medeplichtigheid, waarmee we de behoeftes van anderen leren te begrijpen, zijn lang niet zo makkelijk te ontwikkelen.
 • Zodra we eenmaal een paar vrienden of een partner hebben gevonden die volledig op ons aansluiten, willen we deze koste wat kost bij ons houden. Zij zijn namelijk degenen die licht schijnen op ons bestaan.

Vooral in onze persoonlijke relaties is minder meer

Extroverte mensen, die veel behoefte hebben aan sociale stimuli, hechten veel waarden aan hun interactie met grote groepen mensen, waarin ze voortdurend praten en lachen met de mensen om zich heen.

 • Hoe meer interactie dit soort mensen heeft met anderen, hoe gelukkiger ze zijn. Hoe meer vrienden ze hebben, hoe meer mogelijkheden om de deur uit te gaan, plezier te maken en aan nieuwe projecten te beginnen…
 • Na verloop van tijd zal echter zelfs dit soort mensen erachter komen dat het eigenlijk beter is om slechts een klein groepje mensen om zich heen te hebben, waar ze hechte vriendschappen mee op kunnen bouwen.
 • Het gaat er niet om dat je bewust bepaalde banden moet verbreken of bepaalde mensen, partners of familieleden moet vermijden. Het gaat er eerder om dat je niet langer je best doet om bepaalde banden waar je je eigenlijk helemaal niet bij op je gemak voelde in stand te houden en dat je leert om op respectvolle wijze afstand te nemen van sommige mensen.

Lees ook: Ik neem afstand want ik houd van mezelf

Vriendinnen

Wat vooral belangrijk is, is dat het ons naarmate we ouder worden steeds minder kan schelen wat anderen van ons denken. Minder is meer en als we gelukkig kunnen worden van de kleine dingen, dan hebben we eigenlijk niets meer nodig.

Ik neem genoegen met minder, omdat ik weet dat dit het BESTE is

Bloem

Als je maar twee vrienden hebt en deze vrienden oprecht, grootmoedig en authentiek zijn, dan heb je eigenlijk niets anders nodig: dit soort vrienden zijn een ware schat.

Hetzelfde geldt voor je partner. Als de relatie tussen jou en je partner harmonieus is en je partner iemand is met wie je kunt groeien en naast wie je jezelf kunt zijn en van elk moment kunt genieten, dan heb je eigenlijk alles.

Misschien ook interessant: Wie is de juist partner voor mij?

 • Onze vriendenkring kleiner maken zodat alleen onze partner, oprechte vrienden en een paar familieleden hier nog deel van uitmaken, is niet iets waar we kritiek op kunnen leveren. Iemand die weet wat hij heeft, dit waardeert en verzorgt, heeft niets meer nodig dan een kleine groep vrienden en familieleden.
 • Dit is echter iets wat nog niet iedereen in kan zien. Soms is het mooiste wat je in het leven hebt iets dat heel dicht bij jou staat.

Wees daarom nederig, zodat je kunt ontdekken waar oprecht geluk gevonden kan worden.

Bekijk Ook