Maak je de overgang alleen maar erger voor jezelf?

Als je niet wilt dat de overgang nog erger voor je wordt dan hij al is, dan is het belangrijk om je dokter te raadplegen, zodat hij je op de hoogte kan brengen van de opties die je hebt om deze nieuwe fase zo goed mogelijk te betreden.
Maak je de overgang alleen maar erger voor jezelf?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Laten we er maar gewoon voor uitkomen – de overgang is een fase in het leven van vrouwen die vaak veel angst veroorzaakt. Voor mannen is dit misschien moeilijk te begrijpen, omdat zij tot hun laatste dag een vol en actief seksleven kunnen leiden.

Als vrouw kom jij daarentegen misschien voor bepaalde beperkingen te staan, omdat je vanaf je vijftigste enkele vormen van ongemak kunt ervaren rondom je seksleven.

Met alle informatie die er beschikbaar is aangaande hormonale veranderingen en de kwesties die hier mee te maken hebben, zou het vreemd zijn als je je geen zorgen zou maken.

Er is leven na de overgang

Het is echter belangrijk om één ding te onthouden. Ook na de overgang kun je een min of meer normaal leven leven. Sommige vrouwen zijn zelf degenen die de gevolgen van de overgang erger maken.

Laat jezelf niet meeslepen door alle geruchten die je hoort over hoe alles vanaf de overgang alleen maar bergafwaarts gaat. Om je hierbij te helpen, delen we een aantal tips om te voorkomen dat je de overgang erger voor jezelf maakt dan deze hoeft te zijn.

Enkele factoren die de overgang kunnen verergeren zijn:

Zelfmedicatie

En wie kan jou hier op afrekenen? Plotseling krijg je last van opvliegers en het is dan ook volkomen begrijpelijk om te luisteren naar het advies van anderen.

De American Menopause Society voerde kortgeleden een onderzoek uit aangaande dit onderwerp. Hieruit werd duidelijk dat ongeveer drieënvijftig procent van de deelnemers vrijwel alles had geprobeerd om hun symptomen te verzachten.

Opvliegers

Van vitamines tot kruidensupplementen tot acupunctuur en massages – enkele van de beschikbare opties die behulpzaam zouden zijn bij opvliegers, angst, pijn, vermoeidheid en andere symptomen die doorgaans gepaard gaan met de overgang en in veel gevallen problemen veroorzaken. De meeste opties waren natuurlijke of alternatieve behandelingen.

Moeilijk om te reguleren en kans op complicaties

Er bestaat echter wel een probleem: het is moeilijk om zeker te weten wat je precies inneemt. Dit komt doordat dit soort supplementen meestal niet op de juiste manier gereguleerd worden.

Er bestaan geen risico’s als je alleen producten kiest die 100% natuurlijk zijn, maar in het geval je supplementen gebruikt, is er altijd kans op complicaties. Dit betekent niet dat supplementen niet kunnen helpen om opvliegers onder controle te krijgen. Het probleem is alleen dat dit soort producten bestanddelen kunnen bevatten waar je nog nooit van gehoord hebt.

Let op de aanwezigheid van natuurlijke ingrediënten

Als je van plan bent om bepaalde middeltjes te proberen, dan is het altijd verstandig om er zeker van te zijn dat de ingrediënten volkomen natuurlijk zijn. In dit geval kun je je kruiden daarom het beste kopen op de markt. De kruiden kunnen gedroogd of vers zijn en je kunt in sommige gevallen zelfs je eigen kruiden planten.

Je houdt je niet aan de aanbevelingen

Hoe heb je vannacht geslapen? Hoeveel water heb je de afgelopen tijd gedronken? Hoeveel stress ervaar je op dit moment?

Er is niets nieuws aan de algemene aanbevelingen: eet voldoende groenten, zorg ervoor dat je voldoende slaapt en maak tijd vrij om te ontspannen, om er maar een paar te noemen. Deze tips kunnen de ernst van je symptomen drastisch verminderen.

Als je al last hebt van de eerste symptomen van de overgang, dan is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden.

Probeer je ideale gewicht te bereiken en let op je symptomen.

Wanneer je er last van krijgt, raadpleeg dan je dokter om te vragen welke stappen je het beste kunt opvolgen.

Lichaamsbeweging

Sommige vrouwen schamen zich of denken dat hun dokter hen gewoon hormonen voor zal schrijven. In werkelijkheid bestaan er echter een hoop verschillende opties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om grotere hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen te consumeren of om ’s nachts meer te slapen.

Luister goed naar wat je dokter aanbeveelt.

Het is nooit te laat om een actievere levensstijl op te pakken en een gezonder dieet aan te houden. Als je tot dusver nog niet zo veel aan lichaamsbeweging hebt gedaan, probeer dan vanaf nu dagelijks dertig à veertig minuten te wandelen in je buurt. Vervolgens kun je jezelf bijvoorbeeld inschrijven voor dansles.

Als het aankomt op je dieet, dan bestaat er niets beters dan groenten en fruit. Probeer meer binnen te krijgen van de basisproducten:

  • Gewone yoghurt
  • Seizoensgroenten (je kunt zelfs je eigen groenten kweken als je een tuin hebt)
  • Seizoensfruit
  • Granen en volkorenproducten (haver, amarant etc.)

Je gaat niet op zoek naar alternatieven

Ben jij iemand die argwanend is ten opzichte van behandelingen die bedoeld zijn om opvliegers als gevolg van de overgang te verminderen? In dit geval zou je moeten weten dat hormoontherapie het beste middel is om opvliegers tegen te gaan. 

Het is het hoe dan ook waard om hierover even je dokter te raadplegen. Hij zal naar jouw persoonlijke situatie kijken en uitleggen hoe je iets rustiger kunt blijven gedurende deze periode.

Een second opinion?

Er bestaan echter nog een hoop andere alternatieven. Je kunt altijd om een second opinion vragen als je het idee hebt dat de behandeling die jouw eigen dokter heeft voorgeschreven te agressief is.

Ook kun je alternatieve methoden proberen, zoals meditatie of yoga, die beide erg behulpzaam kunnen zijn om het lichaam te stabiliseren.

Je hebt seks geheel opgegeven

Koppel in Bed

Waar staat geschreven dat de overgang het einde betekent van je seksleven? Nu je kinderen volwassen zijn en de deur uit zijn, is het tijd om je seksleven samen met je partner nieuw leven in te blazen en je seksualiteit opnieuw te ontdekken. Er is niemand die jou nog kan belemmeren. Het zijn nu alleen nog jij en je partner.

Het is dan ook belangrijk om te onthouden dat seks tijdens de overgang heel goed mogelijk is en net zo bevredigend kan zijn als voorheen. Misschien zelfs nog bevredigender.

De overgang biedt ook nieuwe kansen

Nu hoef je je geen zorgen meer te maken over ongewenste zwangerschappen. Bovendien is de communicatie tussen jou en je partner diepgaander dan ooit. Geef jezelf daarom de kans om te experimenteren.

Ga op vakantie en probeer nieuwe dingen uit. Laat jezelf in de watten leggen. Je zult zien dat de overgang helemaal niet inhoudt dat je niet meer kunt genieten van bepaalde dingen.

De overgang is niet het einde

Als je dit wel denkt, dan maak je de overgang alleen maar ondraaglijker voor jezelf.

Vergeet dus niet: het bereiken van de overgang betekent helemaal niet dat je seksleven tot zijn einde is gekomen. Het kan zelfs zijn dat je de overgang zwaarder voor jezelf maakt door de verkeerde beslissingen te nemen of jezelf te veel zorgen te maken.

Laat die vooropgezette aannames achterwege.

Praat met je dokter om een beter idee te krijgen van wat je kunt doen. Vraag bijvoorbeeld hoe je deze fase het best kunt aanpakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blümel, Juan Enrique, et al. “Prevalencia de los trastornos de la sexualidad en mujeres climatéricas: Influencia de la menopausia y de la terapia de reemplazo hormonal.” Revista médica de Chile130.10 (2002): 1131-1138.
  • Lugones Botell, Miguel, Tania Y. Quintana Riverón, and Yolanda Cruz Oviedo. “Climaterio y menopausia: importancia de su atención en el nivel primario.” Revista Cubana de Medicina General Integral 13.5 (1997): 494-503.
  • Pelcastre-Villafuerte, Blanca, Francisco Garrido-Latorre, and Verónica de León-Reyes. “Menopausia: representaciones sociales y prácticas.” Salud pública de México 43 (2001): 408-414.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.