Wat zijn de lichamelijke gevolgen van verdriet?

Verdriet en depressie kunnen ernstige lichamelijke gevolgen hebben, zoals een gebrek aan eetlust of een verandering in de manier waarop je temperatuur waarneemt.
Wat zijn de lichamelijke gevolgen van verdriet?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je weleens een periode gehad waarin je jezelf lusteloos voelde en vol verdriet zat? Heb je ooit weleens pijn gevoeld of jezelf afgewezen gevoeld? Is dit iets waar je vaak last van hebt wanneer de liefde verzuurt? Wist je dat er lichamelijke gevolgen van verdriet kunnen zijn?

Het is lastig om te zeggen of verdriet ons echt sterker kan maken of dat het ons juist beetje bij beetje steeds zwakker maakt. Wat echter wel zeker is, is dat stress invloed kan hebben op het stressgehalte in je hersenen en dat dit kan leiden tot enkele ernstige stoornissen.

Daarom leggen we in dit artikel uit wat de lichamelijke gevolgen van verdriet zijn.

De lichamelijke gevolgen van verdriet

Invloed van de hersenen op het lichaam

Wanneer je droevig bent, zullen de delen in je hersenen die verbonden zijn aan lichamelijke en emotionele pijn gaan overlappen.

Griep

Dit gebeurt niet alleen in de delen van je hersenen die verbonden zijn aan de affectieve kant van pijn, maar ook in de delen die verbonden zijn aan jouw somatische waarneming van deze pijn.

Waarom gebeurt dit? Verdriet heeft een negatieve invloed op je lichaam, vooral op je immuunsysteem, waardoor de kans op ziekte groter wordt, met name ontstekingsziekten.

Verdriet heeft invloed op de manier waarop je temperatuur waarneemt

Een van de andere lichamelijke gevolgen van verdriet is dat het ervoor kan zorgen dat je gevoeliger wordt voor kou, zelfs wanneer de mensen om je heen het allemaal gewoon warm hebben.

Studies tonen aan dat mensen die zich afgewezen of geïsoleerd voelen het gevoel hebben alsof de temperatuur in een bepaalde ruimte veel lager is dan hij werkelijk is en behoefte hebben om veel warm eten en drinken te consumeren. Dit verband gaat veel verder dan alleen een gevoel. Wanneer je verdrietig bent is je lichaamstemperatuur namelijk werkelijk iets lager dan normaal.

Verdriet heeft invloed op je eetlust

Geen Eetlust

Verdriet kan ook je eetlust beïnvloeden, waardoor de kans om aan te komen en problemen met je bloeddruk te ontwikkelen groter wordt. Het directe gevolg is een hoge bloeddruk, wat op de lange termijn overgaat in problemen met het hart.

Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je minder goed in staat wordt om zoete smaken te proeven. Dit komt doordat het aantal receptoren op je tong die zoetigheid kunnen waarnemen vermindert. Daarom is het niet zo vreemd als je het idee hebt dat eten helemaal geen smaak heeft wanneer je door een droevige periode gaat.

Het zorgt ervoor dat stress verergert

Een van de andere gevolgen van verdriet is de invloed die het heeft op een hormoon dat bekend is als cortisol. Dit hormoon is van belang om je bloedsuikerspiegel en bloeddruk onder controle te houden, alsook je slaapkwaliteit.

Dit laat allemaal zien dat verdriet de meest schadelijke gemoedstoestand is voor je psychologische gezondheid. Het is in verband gebracht met:

  • Hartziekte
  • Longaandoeningen
  • Leveraandoeningen

Depressie kan daarnaast invloed hebben op de ontwikkeling van kanker.

Zowel stress als depressie kan ervoor zorgen dat iemand ziektes ontwikkelt en kan soms zelfs nog ergere gevolgen hebben. Wanneer je extreem verdrietig of gestrest bent, dan zul je merken dat niks goed lijkt te functioneren. Je afweersysteem wordt zwakker en de kans om ziek te worden wordt aanzienlijk groter.

Wat is de oplossing? Stress is niet de reden waarom je last hebt van problemen met je immuunsysteem. Dit komt eerder door het idee dat je hier niets tegen kunt doen.

Je hersenen hebben meer energie nodig

Het lijkt misschien een beetje vreemd dat je hersenen actiever zijn wanneer je verdrietig bent. Dit komt echter doordat je hersenen in droevige periodes veel harder moeten werken. Er zijn in dit soort periodes meer dan 70 verschillende delen geactiveerd.

Hoe is dit mogelijk? Het is vrij makkelijk te begrijpen. Wanneer je verdrietig bent, dan herinner je je van alles, denk je over van alles na, heb je pijn en ben je voortdurend op zoek naar oorzaken, oplossingen en alternatieven.

Sommige mensen kiezen er, wanneer ze geconfronteerd worden met dit soort situaties, liever voor om gewoon te gaan slapen. Maar zelfs dan zijn de hippocampus, het voorste gedeelte van de hersenen, en de temporale kwabben actief.

Vergeet niet dat je hersenen gemiddeld twintig procent van al je energie verbruiken. Dit percentage is in droevige periodes nog veel hoger, omdat je hersenen veel harder moeten werken.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer glucose nodig heeft om je hersenen te voeden, waardoor je dus veel meer trek hebt in zoetigheid.

Je kunt stoornissen ontwikkelen

Wanneer je verdrietig bent, dan neemt het serotoninegehalte in je lichaam af. Dit kan op de lange en middellange termijn invloed hebben op je lichaam. Dit gegeven kan zelfs de volgende aandoeningen veroorzaken:

  • Depressie
  • Obsessief-compulsieve stoornis
  • Gewelddadige aanvallen

De neurotransmitter serotonine is verbonden met onze persoonlijke motivatie, maar je moet wel sterk zijn om die momenten van introspectie onder ogen te komen om de voorzieningen te kunnen vinden om door te blijven gaan.

Het is heel goed mogelijk dat je gedurende deze periode langsgaat bij de dokter omdat je je niet goed voelt. Medische onderzoeken zullen aantonen dat je lichamelijke gezondheid geheel in orde is. En dit klopt inderdaad: lichamelijk gaat het prima met je, maar emotioneel niet.

Je moet huilen

Huilen
Nog een van de gevolgen van verdriet is dat je gaat huilen. Huilen zal ervoor zorgen dat je je beter voelt. Wanneer je verdrietig bent, stapelen je hersenen veel te veel stress en angst op. Het is dus belangrijk om een manier te vinden om deze spanningen los te laten.

Huilen is in dit geval de perfecte manier om je te ontspannen en jezelf te bevrijden van alle gevoelens die je hebt. Nadat je lekker een potje hebt gehuild, zal je lichaam endorfines uitscheiden.

Deze zullen ervoor zorgen dat je veel rustiger wordt. Daarom is het belangrijk om de drang om te huilen nooit tegen te houden. Gooi alles eruit en je zult zien dat je jezelf daarna een stuk beter zult voelen.

Sommige mensen kiezen voor andere activiteiten die ook endorfines genereren, zoals seks of lichaamsbeweging. Deze twee opties zullen ook behulpzaam zijn en zijn helemaal niet slecht voor je.

Ja, het is van belang om af en toe even lekker te huilen.

De lichamelijke gevolgen die verdriet kan hebben voor je gezondheid kunnen echt extreem negatief zijn. Je zal jezelf niet altijd goed voelen, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieve mogelijkheden te vinden om deze spanningen los te laten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yang L, Zhao Y, Wang Y, et al. The Effects of Psychological Stress on Depression. Curr Neuropharmacol. 2015;13(4):494–504. doi:10.2174/1570159X1304150831150507
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057–1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Lokko HN, Stern TA. Sadness: diagnosis, evaluation, and treatment. Prim Care Companion CNS Disord. 2014;16(6):10.4088/PCC.14f01709. Published 2014 Nov 20. doi:10.4088/PCC.14f01709

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.