Lichaamstaal: 7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Je lichaamstaal brengt niet alleen een bepaalde houding over, maar kan ook een positieve invloed hebben op hoe je je voelt en ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen toeneemt.
Lichaamstaal: 7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Laatste update: 31 januari, 2019

Je lichaamstaal is als een stil orkest waar je je niet altijd van bewust bent. Toch heeft het wel een directe invloed op je omgeving en de mensen om je heen.

Het zal zeer behulpzaam zijn om er controle over te krijgen, je er bewust van te worden en het te begrijpen. Zo kan het bijvoorbeeld de eerste indruk die je op mensen maakt, verbeteren. Hierdoor zul je in de ogen van anderen aantrekkelijker worden. Bovendien zorgt dit ervoor dat je overtuigender wordt.

Dit betekent niet dat je jezelf moet overladen met strategieën die verkopers en politici gebruiken voor hun publiek. We hebben het eerder over de kans om zelfverzekerder te worden, zodat je meer controle krijgt over de gesprekken die je voert met anderen, sollicitatiegesprekken en zelfs de manier waarop je anderen verleidt.

In dit artikel geven we je daarom zeven tips om je lichaamstaal binnen dit soort contexten te verbeteren. Wij zijn er zeker van dat ze zeer behulpzaam zullen zijn.

1. Lichaamstaal en je visuele taal

Oog waar een weerspiegeling van licht in te zien is

Je hersenen zenden boodschappen uit over jouw intenties. Als je iets wilt, dan zijn je ogen de eersten die hier naar op zoek gaan. Je ogen zullen als eerste je ware intenties onthullen.

Je ogen zijn dus het eerste hulpmiddel waar je lichaamstaal gebruik van maakt. Waarom zouden we er dan niet het meeste uit halen?

  • Laat je blik tijdens een gesprek nooit omlaag zakken.
  • Kijk iemand direct aan wanneer je met hem in gesprek bent.
  • Onthoud dat je ogen je emoties tonen. Probeer dus rust, vastberadenheid en zelfvertrouwen uit te stralen.

2. Goede lichaamshouding en persoonlijke ruimte

Terwijl je praat met iemand die tegenover je staat, is het belangrijk om goed te letten op je lichaamshoudingProbeer rechtop te staan, met ontspannen schouders, je nek recht en niet onderuit gezakt.

  • Jouw lichaamshouding is een weerspiegeling van hoe je in het leven staat. Probeer meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en anderen te overtuigen van wat je te zeggen hebt. Probeer extremen te vermijden. Met andere woorden: het is noch goed om zo stijf te staan als een soldaat, noch om er zo slap bij te staan als een grassprietje.
  • Een natuurlijke houding in combinatie met voldoende zelfvertrouwen zou het beste zijn. Om hierin te slagen, is het van essentieel belang om je persoonlijke ruimte te verzorgen.
  • Ga op de juiste afstand van iemand staan. Zorg er voor dat je niet te veel op iemands lip zit. Behoud tegelijkertijd de juiste nabijheid zodat het gesprek natuurlijk kan vloeien en jullie duidelijk gelijken van elkaar zijn.

3. Laat altijd je handen zien

Twee mensen die onder het genot van een kop koffie met elkaar praten

Tijdens een sollicitatiegesprek, een speciaal etentje of een serieus gesprek met iemand is het belangrijk om nooit je handen te verstoppen. Stop ze niet in je zakken, verberg ze niet onder de tafel en vouw ook je armen niet over elkaar.

Laat jouw handen de stokjes zijn die jouw woorden dirigeren en een uitdrukking zijn van jouw emoties. Laat ze natuurlijk bewegen. Bevrijd ze!

4. Stilte en rust kunnen op sommige momenten ook een goede strategie zijn

Om voort te bouwen op het metafoor dat je lichaamstaal net een orkest is, is het als een samenstelling van instrumenten die allemaal een rol spelen om het publiek te verleiden met hun kunsten.

  • Zoals je waarschijnlijk al weet, zou muziek nooit hetzelfde zijn zonder stiltes. Om dus een directe impact te hebben op degene die voor je staat, moet je ook van tijd tot tijd gebruik maken van de kunst om te zwijgen.
  • Wanneer die andere persoon bijvoorbeeld iets zegt waar jij het niet mee eens bent, kun je, in plaats van hem direct terecht te wijzen of op hem te reageren, ook eens gebruik maken van een goede stilte. Glimlach een beetje. Ontspan.

Soms is zwijgen een manier om een beetje wijsheid te tonen. Maak er daarom goed gebruik van.

5. Houd iets vast terwijl je praat

Om direct indruk op iemand of een groep mensen te maken, kan het altijd handig zijn om een pen, potlood of zelfs je bril vast te houden terwijl je praat.

  • Door dit soort dingen vast te houden, die een ‘intellectuele’ connotatie hebben, zul je een zelfverzekerd beeld van jezelf opwekken bij jouw publiek.
  • Tegelijkertijd kan iets vasthouden helpen om je zenuwachtigheid te sturen.

6. Knik met je hoofd

Een man en een vrouw die communiceren met hun lichaamstaal

Met je hoofd knikken is een zeer belangrijke strategie om je lichaamstaal op een goede manier te gebruiken. Dit is namelijk een manier om contact te maken met de persoon die tegenover je staat. Het bevestigt de dingen die ze zeggen.

Met je hoofd knikken laat ook zien dat je openstaat voor iemand en dat je geïnteresseerd bent in hetgeen hij te vertellen heeft.

Het hoeft helemaal niet per se te betekenen dat je het eens bent met wat hij zegt. Het maakt onderdeel uit van een teken van respect en zelfverzekerdheid. Het biedt je de mogelijkheid om een positieve sfeer te creëren waarin jullie samen tot een overeenkomst kunnen komen.

Met je hoofd knikken brengt het beeld over van een zelfverzekerd, respectvol en intelligent persoon.

7. Ga op zoek naar een middenweg waarbij je jezelf op je gemak voelt

Om anderen ergens van te kunnen overtuigen, hoef je helemaal geen acteur te zijn. Je hoeft geen gebruik te maken van overdreven gebaren of onevenwichtige gesprekken waarin je anderen niet aan het woord laat.

Je lichaamstaal trainen staat gelijk aan het oefenen van de kunst om jezelf te zijn. Door de tips hierboven onder controle te krijgen, kun je een indruk maken zonder theatraal te worden.

We zeggen absoluut niet dat dit makkelijk is. Om hierin te kunnen slagen, is het vooral belangrijk dat je werkt aan je zelfvertrouwen en zelfs aan bepaalde zenuwtrekjes. Soms ontwikkelen we zenuwtrekjes om onze zenuwen of onzekerheid te verbergen of sturen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat we ons meer op ons gemak voelen in dagelijkse situaties en relaties. Bovendien is het van belang om ons vermogen om mensen aan te trekken en zelfverzekerd over te komen op anderen, te vergroten. Daarom zouden we onszelf moeten uitdagen met deze kleine lichaamstaalpatronen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.