Let op deze valkuilen als je probeert gewicht te verliezen!

Wist je dat lightproducten meer schadelijke effecten kunnen hebben op je gezondheid dan goede? Lees hierover meer in dit artikel. Ontdek ook de andere valkuilen die het je moeilijk maken om met succes een dieet te volgen.

Het is voor niemand een geheim dat je dieet een belangrijke rol speelt om gewicht te verliezen. Hou wel rekening met een aantal valkuilen, want ze kunnen ervoor zorgen dat je geen gewicht verliest en ook nog last krijgt van bijwerkingen.

Er bestaan vele manieren om overtollig vet te bestrijden, maar een dieet is belangrijk om een gezond en evenwichtig gewicht te bereiken.

Hoewel men dit wist, hebben er jarenlang allerlei mythen en gewoonten bestaan met betrekking tot diëten. In plaats van te helpen, vormden ze eigenlijk een belemmering om de gewenste resultaten te halen. Dat betekent dus ook dat vele mensen hun lichaam blootstellen aan andere voedingswaarden en bijwerkingen. Die beïnvloeden rechtstreeks de lichamelijke en emotionele gezondheid.

Het is dus uitermate belangrijk dat je de ‘valkuilen’ kent die een invloed hebben op je dieet. Bovendien moet je ook weten wat je ervan weerhoudt om op een gezonde en blijvende manier gewicht te verliezen.

Laten we die valkuilen eens bekijken!

1. Gewicht verliezen met ‘lightproducten’

Etiketten lezen

‘Lightvoeding’ bevat minder calorieën of koolhydraten in vergelijking met hun originele versies. Maar het stopt niet bij die misleidende commerciële campagnes. Ze tasten ook de voedingskwaliteit van je dieet aan. Bovendien belemmeren ze je in je pogingen om gewicht te verliezen.

De oorzaak is dat vele mensen grote hoeveelheden van deze voedingsmiddelen eten. Dat doen ze alleen omdat ze geloven dat dit soort voeding gezonder is.

Maar samengevat gaat het hierom: vele van die lightproducten zijn verwerkte eetwaren en bevatten toegevoegde chemicaliën. Na verloop van tijd kunnen ze zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

2. Een ‘wonderdieet’ volgen

‘Wonderdiëten’ zijn heel populair, maar ze zijn een type dieet dat weinig voedingsstoffen bevat. Hoewel je op korte termijn resultaten behaalt, kunnen ze ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Ze bevatten erg weinig calorieën. Dat houdt dus in dat de hoeveelheid voedingsstoffen aanzienlijk kleiner is. Het lichaam krijgt niet de nodige voedingsstoffen binnen om in de beste omstandigheden te werken.

Je zal tegelijkertijd met het verlies van vet ook spiermassa verliezen. Die spiermassa is uiteraard noodzakelijk om je lichaam sterk en gezond te houden.

Vele diëten veroorzaken zelfs veranderingen in je metabolisme. Daardoor zal je na verloop van tijd heel gemakkelijk het gewicht terugkrijgen dat je kwijt was.

3. Geloven dat alle salades goed zijn

Salades

Het verse fruit en de groenten in sommige salades zijn erg gezond als je probeert om je ideale gewicht te bereiken. Maar een valkuil die veel voorkomt, is geloven dat alle salades goed zijn om gewicht te verliezen.

Vele recepten voor salades bevatten calorierijke voedingsmiddelen met veel vetten. Dit kan je metabolisme beïnvloeden.

Geraffineerde pasta, dressings en andere industriële toevoegingen zijn meestal een slechte keuze. Ze zullen je niet helpen om gewicht te verliezen.

4. Alle bronnen van vet elimineren, dus ook de gezonde

Voedingsmiddelen die veel vet bevatten, zijn doorgaans een reden tot zekere ongerustheid. Maar het is bewezen dat wanneer je vetten volledig schrapt uit je dieet, dit negatieve reacties kan veroorzaken, zoals problemen met het metabolisme en met je algemene gezondheid.

Sommige vetsoorten verschaffen het lichaam vele voordelen, onder andere om de schadelijke vetten onder controle te houden. In deze groep van goede vetten heb je de enkelvoudig verzadigde en de meervoudig verzadigde vetten.

Wanneer je bijvoorbeeld olijfolie of vis gebruikt, dan verhoog je je energiepeil. Ze zorgen er ook voor dat je meer calorieën verbrandt. Eigenlijk helpen ze je dus om gewicht te verliezen. Tenslotte voeden ze ook de lichaamscellen en helpen ze om de slechte cholesterol en triglyceriden te verwijderen.

5. Alleen koolhydraten eten

Koolhydraten

Kiezen voor voedingsmiddelen met veel koolhydraten is een moeilijke beslissing wanneer je een gezond en evenwichtig dieet wil volgen.

Hoewel we aanraden om ze niet volledig uit je dieet te schrappen, moet je ze toch met mate eten. Probeer ze zo veel mogelijk te combineren met een bron van eiwitten en onverzadigde vetten.

De reden is dat te veel koolhydraten een sterke verhoging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Tegelijkertijd vertragen ze ook je metabolisme. Dat zal ertoe leiden dat je weer de neiging hebt om in gewicht bij te komen.

6. Smaakloze maaltijden maken

Gezond eten hoeft geen synoniem te zijn voor smaakloze eentonige schotels.

Een evenwichtig dieet bevat allerlei soorten voedingsstoffen. Het resultaat is dan ook dat je kan genieten van heel veel verschillende maaltijden.

Het is een kwestie van leren hoe je de porties onder controle houdt. Zorg ervoor dat fruit en groenten het grootste deel van je bord innemen.

7. Het ontbijt overslaan

Het ontbijt overstaan is nog steeds een van de ergste valkuilen bij mensen die een dieet volgen om gewicht te verliezen.

Dit idee is verkeerd en gaat ervan uit dat je door het ontbijt over te slaan het aantal calorieën zal verminderen, want die calorieën houden je tegen om je ideale gewicht te bereiken.

Herken je jezelf in ee van deze voorbeelden? Je kan hier dus vaststellen dat we vele fouten maken als we het over diëten hebben. Die foute opvattingen kunnen ervoor zorgen dat je het opgeeft om te proberen een paar kilo’s kwijt te raken. Probeer deze fouten zoveel mogelijk te vermijden. Kies voor een gezond en compleet dieetplan.

Categorieën: Gewichtsverlies Tags:
Bekijk Ook