Leren om los te laten: jij alleen weet wat je hebt doorstaan

21 mei 2016
In je eentje heb je misschien enkele van de moeilijkste perioden in je leven doorstaan en daarom zou je niet de problemen van anderen als last op je moeten nemen. Ook moet je zorgen dat je niet verbitterd raakt door je herinneringen.

Het leven is een lange en moeilijke weg, waarbij je moet aannemen dat alle dingen komen en gaan. Ze veranderen en er kan van alles gebeuren.

Maar hoe dapper je ook bent, jij bent de enige die weet wat je hebt meegemaakt om het punt waar je vandaag bent te bereiken.

Misschien wordt morgen wel een moeilijke dag. Je familie heeft goede en slechte dagen, je partner waardeert niet altijd wat je voor hem of haar doet en soms word je wakker met de gedachte dat je het niet meer aan kunt. En toch doe je je ogen open en kijk je naar de wereld. Je slaat je er doorheen. Je bent sterker dan je denkt – dapperder dan iemand ooit zal weten. Het enige wat je hoeft te doen is in jezelf geloven en je zult alles wat op je pad komt met zelfvertrouwen aankunnen.

In het artikel van vandaag willen we je laten nadenken over de volgende punten. We weten zeker dat het stof tot nadenken geeft…

Leer om los te laten

1. Het gaat er niet om wie de meeste steun krijgt, maar wie in staat is om los te laten

Soms denk je dat de sterkste mensen die mensen zijn die alles aankunnen. Hun werk, hun verantwoordelijkheden thuis, hun kinderen, ouders, schoonfamilie…

Iedereen heeft zijn eigen behoeften en soms probeer je die van anderen te vervullen voordat je aan jezelf toekomt. Dat kan zonder twijfel iets positiefs zijn. Je moet je liefde en steun geven aan de mensen uit je sociale en emotionele kringen, maar soms is er geen balans.

Ze merken misschien niet alle lieve dingen die je voor ze doet op en zien niet het gewicht van hun problemen, dat jij op je schouders neemt.

  • Leer wat je in een partner nodig hebt, volgens je eigen persoonlijkheid.
  • Leef volgens je eigen levenservaring, je herinneringen en je zorgen. Draag niet de zorgen van anderen met je mee, want dit beperkt je eigen groei.
  • Als je een familielid hebt dat je leven domineert, je vrijheid beperkt en je ervan weerhoudt je eigen weg te volgen, moet je grenzen stellen. Leer om los te laten.
  • Draag niet de zorgen van anderen. Trek het egoïsme, de onzekerheden, vermoedens of ongegronde kritieken van anderen je niet teveel aan.
  • Neem niet de negatieve emoties of perspectieven van anderen in je op, want uiteindelijk zal je daarin verstikt raken.
  • Als je een partner hebt die inbreuk maakt op je rechten of ervoor zorgt dat je niet jezelf kunt zijn, denk daar dan goed over na. Je zet jezelf ‘in de wacht’, doordat je je laat vertellen wat je moet doen of je je laat verbieden te doen waar je van houdt. De ware kracht van een persoon is de dapperheid om degene die ons pijn doet of tegenhoudt te verlaten.
  • Als je een vriend hebt die zijn of haar behoeften boven die van jou stelt, alleen maar dingen doet die voor hem of haar goed zijn en je alleen maar opzoekt als hij of zij iets van je nodig heeft, denk daar dan ook over na.

Laat problemen van anderen niet ophopen en vermijd het om problemen aan je leven toe te voegen in plaats van harmonie te zoeken. Een persoon die zichzelf voor anderen plaatst is niet per definitie egoïstisch. Laat dingen die je niet gelukkig maken gaan. In je leven zijn er een aantal steunpilaren die je nooit los moet laten: je zelfvertrouwen en de mensen die echt om je geven.

Er zullen nog veel obstakels in je leven verschijnen. Draag niet te veel lasten met je mee, want dat gewicht zorgt ervoor dat je niet meer vooruit komt. Laat die zware stenen los.

Dit is een lijst met dingen die je niet moet doen, omdat er één belangrijk ding is dat je wel moet doen: leer om los te laten.

2. Denk eraan dat in het leven alles komt en gaat

Vrouw bij het Water

Iedereen heeft wel eens dingen waar hij niet op kan wachten: de liefde van je leven, een reis, een baan, een nieuw huis… Maar probeer niets te overhaasten. Het leven beweegt in zijn eigen tempo en je moet leren om geduldig te zijn en met de rustige stroom van het leven mee te gaan. Je zult nooit achterblijven.

Desondanks zal de tijd je dichterbij al je dromen brengen, maar het zal ook zorgen voor teleurstellingen, verdriet en verlies.

Lees ook: Liefde voor elk persoonlijkheidstype

Iedere persoon maakt je tijdens zijn of haar leven veel moeilijke tijden door die alleen hij of zij volledig zal begrijpen en misschien is hij of zij ook wel de enige die ervan weet. We bestaan allemaal uit veel meer dan wat zichtbaar is, want we verstoppen onze herinneringen en de verliezen die ons nog steeds raken.

  • Alles moet worden overwonnen. Dit is omdat alleen het “hier en nu” belangrijk is, waar je je op dit moment bevindt, wat je nodig hebt en wat je wil, zonder extra gewicht en problemen die niet van jou zijn mee te dragen.
  • In dit leven komt en gaat alles zoals het komt en gaat. Denk eraan: wees niet bang om ouder te worden. Leer om de kleine dingen los te laten.
  • Waar je bang voor moet zijn is de gedachte om je leven niet te leiden, jaren van leegte zonder ervaringen – inclusief de minder prettige. Dit zijn de dingen waar je als mens van groeit.

Alleen jij weet wat je hebt doorstaan en de offers die je hebt moeten brengen om te zijn waar je nu bent. Wees trots op wie je bent en alles wat je hebt bereikt.

Bekijk Ook