Leer de nieuwe voedingspiramide kennen en leef gezonder!

De nieuwe voedingspiramide begint met een veel breder concept. Men vermeldt ook de gezondheid van het milieu, waarbij de klemtoon ligt op solidariteit en duurzaamheid. Lees er meer over in dit artikel!
Leer de nieuwe voedingspiramide kennen en leef gezonder!
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 02 november, 2022

De afgelopen tien jaren worden vooral gekenmerkt door veranderingen. Sommige kwesties bleven bijna een eeuw onveranderd maar zijn nu herzien dankzij het harde werk van onderzoekers en ingenieurs. Het gebruik van de voedingspiramide is een voorbeeld van.

Ook de opvattingen over voeding zijn onderhevig aan verandering. Ideeën, die lange tijd stand hebben gehouden, zijn na verloop van tijd veranderd. Nu heeft de Spanish Society for Community Nutrition (SENC) een nieuwe voedingspiramide ontworpen.

De SENC heeft deze piramide ontwikkeld met de hulp van honderd deskundigen uit het werkveld. Zij pasten een aantal criteria toe die op zich al vernieuwend waren.

Vandaag zullen we enkele van de grootste veranderingen bekijken.

  • Het verschil met de traditionele voedingspiramide is dat de nieuwe piramide er van uitgaat dat ook de emotionele gezondheid erg belangrijk is.
  • Deze visie is gebaseerd op het uitgangspunt dat voedingskeuzes een daad van solidariteit moeten zijn.
  • Solidariteit en liefde garanderen immers de sociale duurzaamheid en die van het milieu.

Dit idee zal ook helpen om ervoor te zorgen dat goede voeding niet alleen een luxe optie blijft voor een kleine groep mensen. Want de veranderingen in ons voedingspatroon zullen uiteindelijk ook de industriële praktijken doen veranderen.

Als je kiest voor eerlijke handel en biologische producten, zal je tegelijkertijd ook je lichaam beter verzorgen.

Maar je zorgt daardoor ook voor je geest. Je weet immers dat je het leven van andere mensen beter maakt en dat geeft je een goed gevoel.

En naast al deze dingen hou je ook rekening met het milieu.

Het SENC heeft al deze aspecten aan de piramide toegevoegd en een meer compleet en overzichtelijk voorstel uitgewerkt. Wil je hierover meer weten, lees dan verder.

Ontdek hoe de nieuwe voedingspiramide er uit ziet.

De basis van de nieuwe piramide

De basis van de nieuwe voedingspiramide

Aan de basis van de piramide staan, zoals je weet, de gewoonten die we minstens vijf keren per week moeten herhalen.

  • Onder andere één uur bewegen per dag behoort tot dit niveau.
  • Men beveelt aan om fruit en groenten te eten die van biologische oorsprong zijn.
  • Tot slot gaat men er van uit dat deze soort voedingsmiddelen beter voor je is omdat het niet besmet is door pesticiden. Bovendien houdt het meer rekening met het milieu en is het een socialere keuze die ook economisch duurzamer is.
  • Als aanbeveling voor je hydratatie adviseert men water, thee en koffie. Die zijn beter dan elk ander alternatief. Thee en koffie zijn te verkiezen boven natuurlijke vruchtensappen, omdat fruit veel suiker bevat.

Het tweede niveau van de voedingspiramide

Tweede niveau van de voedingspiramide

Hier ontdek je wat je op regelmatige basis moet doen.

  • We hebben dit advies hier al eerder beschreven. Het is een goed idee om te kiezen voor volkoren granen en volkoren producten. Dit zijn immers langzame koolhydraten.
  • Om die reden geven ze je de nodige energie. Ze bevatten ook veel vezels, ijzer, magnesium en zink. Al deze bestanddelen stimuleren een goede spijsvertering en zorgen ervoor dat je metabolisme blijft werken.
  • Bovendien geven ze je een meer verzadigd gevoel, zodat ze je helpen om de hongeraanvallen te voorkomen.
  • De voedingspiramide bevat ook extra vierge olijfolie. Dit wijst erop hoe noodzakelijk het is om gezonde vetten en omega-3 vetzuren op te nemen. Het is wel belangrijk om olijfolie onverhit te eten want hitte vernietigt de celstructuur van dit vloeibare goud. Hoe heter de olie wordt, hoe schadelijker het voor je is. Dat is de reden waarom je extra vierge olijfolie beter niet kunt gebruiken om voedsel te bakken.

Het derde niveau van de voedingspiramide

Het derde niveau van de voedingspiramide

Als laatste komen de vleesproducten en verwerkte voeding aan bod. Het belangrijkste onderdeel van deze categorie in deze nieuwe voedingspiramide is misschien wel de waarschuwing dat een voedingspatroon met veel eiwitten een aantal risico’s inhouden.

Vele diëten om gewicht te verliezen hebben dit kenmerk. Houd er echter rekening mee dat het voor de lever niet gemakkelijk is om eiwitten te verwerken. Het is dus geen goed idee om er misbruik van te maken.

Het is aan de andere kant wel aanvaardbaar dat je nu en dan voedingssupplementen neemt. Maar het beste is om ze alleen te gebruiken op advies van je arts.

Misschien heb je een specifiek voedingssupplement nodig maar niet een aantal verschillende. Daarom is het altijd beter om aan een deskundige te vragen welk supplement je precies nodig hebt.

De richtlijnen van het SENC benadrukken vooral dat je moet leven en eten met liefde. Ze bedoelen hiermee niet een oppervlakkige liefde, maar een diepe en serieuze betrokkenheid tussen jou en je omgeving.

Wanneer je op die manier begint te leven, dan zullen je gewoonten vanzelf veranderen en beter worden.

Van jezelf en anderen houden betekent dat je met respect omgaat met je behoeften en dat je solidair blijft met anderen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, dan verbeter je ook de gezondheid van de aarde.

Als je hier bij stilstaat en er even over nadenkt, dan klinkt dat toch niet zo gek. Wat denk jij? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Padulosi, S. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980011002515
  • Shahidi, F. (2011). Omega-3 Fatty Acids in Health and Disease. In Omega-3 Oils: Applications in Functional Foods. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-82-0.50004-9
  • Saris, N. E. L., Mervaala, E., Karppanen, H., Khawaja, J. A., & Lewenstam, A. (2000). Magnesium: An update on physiological, clinical and analytical aspects. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/S0009-8981(99)00258-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.