Leer lopend mediteren om negatieve emoties te wissen

Het beoefenen van mindfulness is uitermate gunstig om je geest te kalmeren en om met psychische stress om te gaan. Leer om je lichaam en geest te verenigen met behulp van een oud gebruik: lopend mediteren.
Leer lopend mediteren om negatieve emoties te wissen

Laatste update: 21 februari, 2019

Als je loopt, stroomt alles. Sterker nog, je zult mogelijk niet alleen wat extra kilo’s verliezen, soms kun je zelfs helpen om de dagelijkse last verlichten die je een gevangene van je eigen stress maakt. Om een diepere staat van ontspanning te bereiken en om jezelf te zuiveren, raden we je aan om lopend mediteren te leren. 

Dit is wat men ook wel ‘breathwalk’ of ademwandeling (ademen terwijl je loopt) noemt. Het is een oefening die gesynchroniseerd ademen combineert met gematigde lichamelijke inspanning en achtzaamheid.

Voor veel mensen is dit een type van achtzaamheid of mindfulness dat toegepast kan worden in het dagelijks leven, terwijl je je lichaam kan trainen en je geest ontspannen door diepe meditatie.

In het begin lijkt dit principe misschien wat verwarrend. We kunnen je echter bijna verzekeren dat de voordelen onvoorstelbaar zijn en dat veel atleten lopend mediteren al toepassen in hun dagelijkse routines.

Train je geest terwijl je loopt

Lopen

Er zijn veel mensen die beginnen met meditatie, maar niet het resultaat behalen waar ze naar op zoek zijn. Zoals je waarschijnlijk wel weet is achtzaamheid veel meer dan een staat van ontspanning.

Het nodigt je uit om een ander niveau van bewustzijn te ervaren terwijl je je geest ontspant en leert om meer aanwezig te zijn en ontvankelijk voor deze complexe omgeving, terwijl je jouw essentie opnieuw bevestigt. Hoewel het doel erg bevredigend kan zijn en je persoonlijke groei kan bevorderen, is niet iedereen in staat om dit in zijn leven toe te passen.

Als je echter een interessante dimensie toevoegt aan lichamelijke oefening, maak je een stap die reeds vele mensen directe voordelen heeft opgeleverd: lopen en mediteren kunnen hand in hand gaan. Laten we hier eens wat nauwkeuriger naar kijken.

Lopend mediteren: een eeuwenoude techniek

Boeddhabeeld

In deze moderne, stressvolle en veeleisende wereld, is meditatie in de traditionele vorm bijna onmogelijk. Hoe kun je rustig gaan zitten als er zoveel te doen is? Dit is iets wat waarschijnlijk al veel mensen hebben gedacht. Maar soms kun je twee dingen combineren:

  • Je moet je stress onder controle houden
  • Je moet ook een vorm van beweging zien te krijgen. Een zittende levensstijl kan je gezondheid verwoesten.

Dus, waarom combineer je deze twee dingen niet? Deze twee problemen geven je een idee waarom de breathwalk zo’n opvallend succes is.

  • Lopend mediteren vindt zijn oorsprong in het Zenith Zen Boeddhisme.
  • In Japan bijvoorbeeld, is het heel gewoon om groepen mensen te zien wandelen, terwijl anderen hen leiden en van tijd tot tijd een klok luiden.
  • Deze oefening is bedoeld om synchroon te ademen bij het nemen van ritmische passen en zal je trainen om in het huidige moment te zijn terwijl je je op de oefening zelf concentreert.

Volgens oude geschriften deed Boeddha zelf ook aan lopend mediteren in het bos om te ontspannen.

  • Eerst zat hij enkele minuten stil te mediteren. Daarna ging hij lopen. Wat begon terwijl hij zat, werd toegepast terwijl hij liep. Dit is hoe hij het uitlegde.
  • De simpele beweging van wandelen, het op de grond zetten van de ene voet voor de andere en het voelen hoe zij contact met de aarde maken terwijl je je concentreert, nodigt je uit om te mediteren. Bijna automatisch.
  • Om dit op de authentieke wijze te doen, is het noodzakelijk om te leren hoe je moet ademhalen.

Het is een simpele oefening die de moeite waard is iedere dag te doen

Hond Uitlaten op het Strand

Het klopt dat deze aanpak een spirituele kant heeft. Dat kun je niet uit het oog verliezen. Of je deze overtuiging deelt of niet, deze oefening kan gunstig zijn als het gaat over de geest kalmeren.

Tot op de dag van vandaag is achtzaamheid geïntegreerd in vele psychologische technieken, die een persoon kunnen helpen om zich bewuster te worden van zijn of haar emotionele wereld, om deze beter te kunnen managen.

Aan de andere kant is er niks beters dan deze simpele breathwalk-meditatie-oefeningen toe te passen, als je lichamelijke inspanning wilt combineren met het beter om leren gaan met je stress.

Hoe doe je het zelf?

  • Draag comfortabele kleding en dichte schoenen om je voeten te beschermen.
  • Begin met 5 minuten zitten voordat je gaat lopen. Laat je handen op je borst rusten en adem diep.
  • Voel hoe je borstkas uitzet. Hou je adem 10 seconden in en adem dan diep uit.
  • Herhaal deze oefening meerdere keren. Daarna ben je klaar om te gaan lopen.
  • Begin stap voor stap aan je wandeling. Je moet voelen dat je voeten met de aarde in contact komen. Je bewust worden van je benen. En je hart begint in een ritme te slaan alsof je je innerlijke muziek volgt die je kalm maakt.
  • Het is belangrijk om je ademhaling te voelen. Dat je voelt hoe het je vrij maakt. Adem in en voel de druk toenemen in je buik. En blaas diep uit.
  • Rust elke 10 minuten even en wandel daarna verder.

Maak contact met je lichaam, zodat je geest zich bewust is van het hier en nu. Dat is het enige wat er toe doet en waar de werkelijke rust ligt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment.
  • Baltzell, A., & Cote, T. (2017). Mindfulness. In Applied Exercise Psychology: The Challenging Journey from Motivation to Adherence. https://doi.org/10.4324/9780203795422
  • Prakhinkit, S., Suppapitiporn, S., Tanaka, H., & Suksom, D. (2013). Effects of Buddhism Walking Meditation on Depression, Functional Fitness, and Endothelium-Dependent Vasodilation in Depressed Elderly. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0205
  • Gainey, A., Himathongkam, T., Tanaka, H., & Suksom, D. (2016). Effects of Buddhist walking meditation on glycemic control and vascular function in patients with type 2 diabetes. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.