Hoe geef je kinderen een goede emotionele opvoeding

Met de juiste emotionele opvoeding kun je je kinderen leren om goede burgers te worden, terwijl je er ook voor zorgt dat ze gelukkig worden.
Hoe geef je kinderen een goede emotionele opvoeding

Laatste update: 29 januari, 2019

Je kunt je kinderen leren om alleen maar de straat over te steken als het stoplicht op groen staat, om voor hun huisdieren te zorgen, om boeken te lezen en om cijfers te vermenigvuldigen en zelfs om het afval thuis te scheiden. Maar hoe geef je ze ook een goede emotionele opvoeding?

Kun je ze bijvoorbeeld ook leren om hun gevoelens te uiten? Om de dingen te zeggen die ze voelen voordat ze zich in een kamer opsluiten en de deur dichtgooien?

Opvoeding is niet alleen maar het vullen van een lege geest met kennis en het verzamelen van informatie. Het opvoeden van je kinderen houdt ook in dat je ze helpt te leren hoe ze gelukkig kunnen worden in deze ingewikkelde wereld, terwijl ze ook zorgen dat anderen gelukkig zijn.

Het is belangrijk dat je je kinderen goede waarden en normen leert en een goede emotionele opvoeding geeft.

Scholen hebben dit vak niet ingevoerd in hun vakkenpakket. Het is dus belangrijk dat je ze zelf al vanaf een jonge leeftijd emotionele opvoeding geeft, op de manier die we je in dit artikel zullen leren.

Hoe ontwikkel je de emotionele opvoeding van je kind?

Hoe ontwikkel je de emotionele opvoeding van je kind

De opvoeding van een kind begint vanaf dag één, als ze ter wereld komen. Opvoeding zorgt voor liefde, knuffels, lieve woorden en gewoonten. Het gebeurt tijdens het voeden, slapen en de glimlach die je probeert je kind te laten imiteren.

Opvoeding is de stem die ze aanmoedigt en steunt, die zorgt dat ze zich veilig voelen bij iedere stap die ze nemen, de versterking waardoor ze zich dapper voelen nadat ze gevallen zijn – dit is allemaal onderdeel van de emotionele opvoeding.

Het echte avontuur begint op de leeftijd van acht jaar. Rond deze tijd beginnen kinderen te ontdekken hoe de wereld werkt en wie ze zijn. Ze hebben al geleerd wat gerechtigheid is en wat goed en fout is. Vanaf dit punt gaan ze verder met het ontwikkelen van hun persoonlijkheid en interesses.

Ze gaan de wereld verkennen met een grote nieuwsgierigheid, waarbij jij de sleutel bent om steun te geven, hun autonomie te waarborgen en hen iedere dag liefde te geven.

Hier volgen de dimensies die je moet aanmoedigen als onderdeel van de emotionele opvoeding van je kind.

1. Zelfbewustzijn

Een van de dimensies die je moet aanmoedigen als onderdeel van de emotionele opvoeding van je kind is zelfbewustzijn

Kinderen moeten opgroeien om het beste uit zichzelf te halen. Wat betekent dat? Ze moeten hun mogelijkheden en grenzen leren kennen. Leer ze de waarde van het doen van dingen voor zichzelf en om autonoom te zijn, zodat ze kunnen zien waartoe ze in staat zijn, waar ze goed in zijn, en waar ze kans hebben om fouten te maken.

Wees niet te beschermend, want daardoor leren ze geen verantwoordelijkheden en krijgen ze geen goed zelfvertrouwen. Laat ze groeien en steun ze bij iedere stap die ze maken. Straf ze niet als ze fouten maken – leer ze in plaats daarvan hoe ze het beter kunnen doen.

2. Geef ze verantwoordelijkheden

Een van de dimensies die je moet aanmoedigen als onderdeel van de emotionele opvoeding van je kind is ze verantwoordelijkheden geven

Een emotioneel volwassen persoon is verantwoordelijk voor zichzelf. Dit zijn personen die niet afhankelijk zijn van anderen om dingen voor hen te doen en die vertrouwen hebben in hun eigen mogelijkheden.

Als je kinderen ouder worden, geef ze dan meer verantwoordelijkheden. Ze moeten leren dat het leven niet bestaat uit rechten en vrijheid, maar dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze acties, zodat we echt vrij zijn.

3. Leer gelukkig te zijn en frustratie te accepteren

Een van de dimensies die je moet aanmoedigen als onderdeel van de emotionele opvoeding van je kind is ze leren om te gaan met frustraties

Al vanaf jonge leeftijd moeten kinderen leren dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen. Iedere keer dat ze een negatieve reactie van jou krijgen, hoeven ze niet te reageren alsof de wereld vergaat.

Hier is een voorbeeld: Je zoon van acht jaar vraagt of je een mobiele telefoon voor hem wilt kopen. Natuurlijk is hij daar nog veel te jong voor, dus je praat er met hem over en verwacht dat hij het begrijpt.

Als hij een driftbui krijgt en tegen de meubels gaat slaan en gaat schreeuwen, heeft hij niet geleerd om frustratie te accepteren. Op de lange termijn kan dit veel ellende veroorzaken, maar als je dit goed beheerst kun je de situatie kalm en redelijk uitleggen.

4. Het belang van het “algemeen belang” en “win-win”

Een van de dimensies die je moet aanmoedigen als onderdeel van de emotionele opvoeding van je kind is ze het algemeen belang te laten begrijpen

Het leven is geen eiland waar we alleen langs reizen. We leven in een samenleving tussen andere mensen die onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven, waar we banden mee ontwikkelen en waarmee we emotioneel groeien als een samenleving.

Wat betekent dat? Om te slagen met de emotionele opvoeding van je kinderen, moet je werken aan de volgende aspecten:

  • Moedig empathie aan, zodat ze emoties in anderen herkennen, zoals van grootouders, broers en zussen, vrienden…
  • Help ze begrijpen dat als ze iets verkeerd doen, dit ook invloed heeft op andere mensen. Als ze ernaar streven respectvol en begripvol te zijn en andere mensen gelukkig te maken, dan “wint iedereen”. Als ze naar iemand lachen, krijgen ze waarschijnlijk een glimlach terug. Positieve emoties zijn altijd het meest krachtig.
  • Het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kinderen leren om gelukkig te zijn met zichzelf – ze hebben hobby’s nodig die ze leuk vinden en ze moeten nieuwe dingen ondernemen waar ze van leren. Tegelijkertijd zullen ze leren dat liefde voor zichzelf een krachtig schild is. Met een goede dosis zelfvertrouwen en acceptie van hun fysieke en emotionele zelf zullen ze beter in staat zijn om van anderen te houden.

Begin vandaag nog met het in de praktijk brengen van deze tips en zie hoeveel succes je hebt met de emotionele opvoeding van je kinderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.