Last van buikpijn? Vermijd dan deze voedingsmiddelen

Hoewel de twee niet met elkaar verbonden lijken te zijn, kunnen koolzuurhoudende dranken de productie van maaggassen verhogen en zo de maagwand irriteren. Het zou dus verstandig zijn om deze dranken te vermijden als je last hebt van buikpijn.
Last van buikpijn? Vermijd dan deze voedingsmiddelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Last van buikpijn? Buikpijn is een veelvoorkomend probleem dat meestal wordt veroorzaakt door problemen met de spijsvertering die het gevolg zijn van schadelijke micro-organismen of andere schadelijke stoffen uit voedsel.

In andere gevallen kan buikpijn te wijten zijn aan ontstekingsproblemen of onevenwichtigheden in je zenuwstelsel, die bijna altijd het gevolg zijn van stress en angst.

Hoewel buikpijn in de meeste gevallen niet ernstig is, kan het wel zeer onaangenaam zijn, omdat het doorgaans gepaard gaat met darmgas, overtollig maagzuur en andere symptomen die verbonden zijn aan indigestie.

Bovendien kan buikpijn ook worden veroorzaakt door voedselallergieën die kunnen leiden tot constipatie en diarree. Daarom is het belangrijk om alert te blijven en voedsel dat buikpijn kan verergeren te vermijden, terwijl je tegelijkertijd gebruik maakt van middeltjes die het probleem kunnen verzachten.

In dit artikel delen we de acht voornaamste voedingsmiddelen die je moet vermijden als je last hebt van buikpijn, zodat je ze in het vervolg bijtijds achterwege kunt laten. Kom erachter over welke voedingsmiddelen we het hebben!

Last van buikpijn? Vermijd dan de volgende acht voedingsmiddelen

1. Zuivelproducten

Vermijd zuivel als je last van buikpijn hebt

Zuivelproducten maken deel uit van het dagelijkse dieet van miljoenen mensen. Het zijn heerlijke voedingsmiddelen die bovendien voedingsstoffen bevatten die van essentieel belang zijn voor je lichamelijke gezondheid.

Ze zijn echter ook geclassificeerd als producten die ontsteking kunnen veroorzaken, vooral bij mensen die last hebben van een lactose-intolerantie. Bij sommige mensen duurt het zeer lang voordat hun lichaam in staat is om lactose volledig af te breken en wanneer dit ervoor zorgt dat de maag overbelast raakt, veroorzaakt het ontstekingen, pijn en ander spijsverteringsproblemen.

Daarom is het een goed idee om zuivelproducten te vermijden als je last hebt van buikpijn, ook al vormen ze doorgaans geen problemen voor je.

2. Vetten

Als je last van buikpijn hebt, is het verstandig om je consumptie van vet voedsel zo veel mogelijk te beperken, aangezien vet voedsel de spijsvertering kan vertragen. Wanneer dit soort voedsel door je darmen wordt geabsorbeerd, vermindert het het lichamelijke vermogen om ontstekingsprocessen te beheersen, waardoor de pijn of indigestie toeneemt.

Gefrituurd voedsel, ijs en vlees vertragen allemaal de spijsvertering en leiden tot obstipatieproblemen en ontsteking.

3. Specerijen

Vermijd specerijen als je last van buikpijn hebt

Specerijen bevatten over het algemeen enkele zeer gunstige voedingsstoffen, maar sommige ervan kunnen ook irriterend zijn voor je maag en kun je daarom het liefst vermijden als je last hebt van buikpijn.

Het eten van pittige specerijen kan de productie van maagzuren stimuleren, wat vervolgens weer kan leiden tot reflux en problemen met brandend maagzuur. Hoewel het prima is om ze met mate te consumeren, kun je ze het beste volledig vermijden als je last hebt indigestie en andere spijsverteringsproblemen.

4. Pittig eten

Net als specerijen, kunnen ook gerechten die te pittig zijn de maagwand irriteren en de maagzuurproductie verhogen. Dit soort gerechten kunnen de sluitspier verzwakken, die normaal gesproken voorkomt dat zuren terug naar de slokdarm kunnen gaan, waardoor je last kunt krijgen van reflux en brandend maagzuur.

Het zou daarom ideaal zijn om gekruid voedsel volledig te vermijden als je last hebt van buikpijn, ook als je dit soort voedsel normaal gesproken wel met mate consumeert.

5. Suiker en zoetigheid

Vermijd zoetigheid als je last van buikpijn hebt

Het eten van geraffineerde suikers en alle producten die deze bevatten, kan de activiteit van je stofwisseling beïnvloeden en het spijsverteringsproces verstoren. Suikers voeden schadelijke bacteriën die de pH-waarde van je darmen veranderen. Naast het veroorzaken van ontstekingen, verhoogt dit ook het risico op infectie en ziekte.

Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een overmatige consumptie van suikerhoudende producten de opname van andere voedingsstoffen vertraagt ​​en kan leiden tot overgewicht of obesitas.

6. Cafeïne

Voedingsmiddelen en dranken die cafeïne bevatten, kunnen de kans op reflux verhogen omdat ze de maag irriteren en de spijsvertering beïnvloeden. Ze vertragen de darmactiviteit en veroorzaken constipatie, pijn en ontsteking.

Cafeïnehoudende voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden als je last van buikpijn hebt, zijn onder andere:

  • Koffie
  • Frisdrank
  • Zwarte thee
  • Pure chocolade
  • Room

7. Koolzuurhoudende frisdranken

Vermijd frisdrank als je last van buikpijn hebt

Koolzuurhoudende frisdranken zijn een ware vijand van je stofwisseling en spijsvertering. Deze dranken kunnen misschien heerlijk zijn, maar ze irriteren ook de binnenkant van je maag en verhogen de gasproductie.

Ze bevatten chemicaliën zoals citroenzuur en natriumbenzoaat, die in verband zijn gebracht met ontstekingen en maagaandoeningen.

Daarnaast bevatten ze ook grote hoeveelheden suiker, wat de pH-waarde van je darmen en diens microbiële flora beïnvloedt.

8. Geraffineerde bloem

Koolhydraten die geraffineerde bloem bevatten vertragen het spijsverteringsproces, verhogen de kans op ontsteking en veroorzaken buikpijn en een zwaar gevoel in de maag. Als je deze voedingsmiddelen eet terwijl je last hebt van buikpijn, kan dit de symptomen verergeren en het moeilijker maken om ze te behandelen.

In plaats daarvan is het verstandiger om volkoren granen te eten, aangezien de vezels die volkoren granen bevatten een gezonde spijsvertering ondersteunen.

Last van buikpijn? Houd de voedingsmiddelen die we in dit artikel hebben gedeeld dan in gedachten en probeer ze te vermijden totdat je weer helemaal beter bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bosch, A. (2004). Acidez y Antiácidos. Educación Sanitaria.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.