Zij die niet langer bij ons zijn, koesteren we in ons hart

27 mei 2016
Maak er een gewoonte van je gevoelens niet te verbergen. Huil als je moet huilen. Het zal helpen te ontspannen en om de pijn te verwerken op een gezonde manier

Degenen die niet langer bij ons zijn, koesteren we in ons hart. Er is dat speciale plaatsje in je hart waar je de belangrijkste momenten uit je leven bewaart. Daar rusten ook je dierbaren waarvan je jammer genoeg afscheid moest van nemen.

De dood en het verlies van een geliefde of persoon die je na aan het hart ligt, is voor iedereen moeilijk te verwerken. Het dwingt je het moeilijke pad van aanvaarding in te slaan en emoties te accepteren die je nooit voor mogelijk gehouden had en waar je niet op voorbereid bent.

Je hebt misschien al gehoord over de verschillende fasen van het rouw- en aanvaardingsproces als je iemand uit je omgeving verliest, maar hoe verlopen die nu precies?

Leren om afscheid te nemen

Hoe moet je afscheid nemen van iemand die misschien net nog een moment voordien aan je zijde was? De dood kent geen ritme of seizoenen en kan onvoorspelbaar op elk moment toeslaan.

Ook jonge mensen die nog een heel leven voor zich hebben en nog ontelbare ervaringen tegoed hadden, kunnen plots door de dood weggerukt worden. Leeftijd speelt geen enkele rol, je weet enkel dat ze voorgoed weg zijn en een enorme leegte achterlaten bij degenen die achterblijven.

We claimen dat de dood ons ten minste de kans zou moeten geven afscheid te nemen. Dat je je geliefde vaarwel kan wensen zoals je doet op een treinstation alvorens je een lange reis maakt. En je de kans krijgt voor een laatste omhelzing of om die laatste woorden uit te spreken die nooit gezegd werden. Onuitgesproken woorden die maar al te vaak leiden tot lange periodes van verdriet en spijt. Maar zelfs dat is niet iedereen gegund.

In het echte leven krijg je echter niet altijd de kans om afscheid te nemen en spijt uit te spreken. Wat we allereerst moeten beseffen, is dat het leven voor iedereen eindig is en dat de dood op gelijk welk moment dit leven kan afbreken. Net zoals iedereen, ben je enkel op aarde voor een kort moment. Probeer daarom elke dag zo bewust mogelijk te leven en van elke dag met volle teugen te genieten.

Ontdek meer nuttige tips in het artikel Verdriet verwerken met behulp van deze 6 adviezen

Ga nooit naar bed zonder een conflict of misverstand op te lossen. Ga niet slapen zonder die onuitgesproken emoties te tonen die je anders de hele nacht doen woelen en draaien in bed. Vergeet nooit te vertellen aan je geliefde dat je van hem of haar houdt. Gebruik vrije momenten om met je familie door te brengen en ten volle te genieten van een leuke middag uit of een heerlijk familiediner. Houd je aan dit essentiële aspect van het leven, zodat er nooit onuitgesproken gedachten of spijt kunnen achterblijven.

Laten we nu dan een kijkje nemen hoe je kan omgaan met verdriet als je toch iemand uit je naaste omgeving verliest.

Verdriet

Waarschijnlijk heb je wel al gehoord van het rouwproces dat iedereen doormaakt na het verlies van iemand waarvan je houdt. Het maakt niet uit of dit verdriet het resultaat is van een relatiebreuk of overlijden. Het emotionele proces waar we doorheen moeten, blijft identiek.

Belangrijk is dit rouwproces niet uit de weg te gaan om op een gezonde manier met je emoties te kunnen omgaan. Mensen die zich onmiddellijk in de dagelijkse routine storten om verdriet uit de weg te gaan, lopen een grote kans zware emotionele problemen of een depressie te ontwikkelen zelfs jaren na het opgelopen verlies.

Wat zijn de verschillende stadia van verdriet en het rouwproces:

Winterdroom

1. Ontkenning

Hoe kan je aanvaarden dat je partner of geliefde weg is? Hoe kan je geloven dat je je moeder, zus of soulmate nooit meer zal terugzien? Verdriet doorloopt een ingewikkeld proces en de eerste fase is gebaseerd op de heftige emoties die ontstaan na een hevig verlies, die je niet helemaal goed begrijpt.

2. Woede of zelfs onverschilligheid

Het is belangrijk dat je onthoudt dat niet iedereen op dezelfde manier reageert. Je hebt mensen die hevige woede ervaren en anderen die de kwaadheid naar binnen zullen richten of die hun haat op hun geloof of andere geliefden zullen projecteren. Er bestaan echter ook personen die zich volledig van deze heftige emoties zullen afsluiten en die lange tijd niet in staat zullen zijn om te rouwen, verdriet te tonen of om over “hun verlies” te praten.

3. Onderhandelen

In deze fase wordt er een eerste stap naar aanvaarding gezet. Het ongeluk, de ziekte… het is gebeurd en het brengt je nergens door voortdurend kwaad te zijn. Je begint te praten met je familie en vrienden rondom je heen en observeert hoe zij met hun verlies omgaan, hun dagen doorkomen. Uiteindelijk ontstaat de aanvaarding dat je geliefde, je naaste niet meer in jouw nabijheid is.

4. Pijn

Na het besef dat je jouw geliefde nooit meer zal terugzien, komt de pijn in alle hevigheid weer opdagen. Je beseft nu dat het uiten van je emoties, praten en gevoelens delen noodzakelijk is voor je verwerkingsproces. Luister niet naar de raad om niet te huilen. Laat je gevoelens de vrije loop en je zal merken dat hierdoor de rauwe pijn elke dag iets aan intensiteit verliest.

Lees hierover meer in Wist je dat huilen goed is voor je gezondheid?

5. Aanvaarding

Je gelooft het waarschijnlijk niet op momenten van zwaar verdriet en hevige pijn, maar eens komt de fase van aanvaarding. Je beseft dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn en dat een gevoel van verlies zal blijven bestaan. Je begint nu te beseffen dat het leven verder gaat.

Wees ervan overtuigd dat degenen die vertrokken zijn verder leven in je herinneringen en in je hart en dat ze ongetwijfeld wachten op het moment dat jij opnieuw gelukkig in het leven kan staan.

Tips om opnieuw in je kracht te staan en mooie herinneringen te koesteren

Beschermengel

  • Een rouwproces duurt langer dan zes maanden en zelfs nadien kunnen hevige gevoelens van woede, wanhoop en verdriet je overvallen. Ben je er na die periode nog altijd niet in geslaagd je dagelijkse leven te hervatten, dan kan je overwegen de steun in te roepen van een deskundige die je zal helpen om je verlies te verwerken.
  • Je dagelijkse routine, familie en vrienden zullen gedurende het rouwproces je belangrijkste steunpilaren zijn. Voel je nooit of te nimmer schuldig over het rouwproces dat je doormaakt.

Degenen die je verloor, zal namelijk door dit proces stevig in je hele wezen verankerd raken. Hij of zij maakt nu deel uit van je lichaam en ziel. Voel je niet schuldig als je opnieuw je glimlach ontdekt. Hij of zij zou niets liever hebben dan dat je opnieuw gelukkig wordt.

  • Haal je elke dag enkele goede en gelukkige momenten voor ogen. Blijf je niet fixeren op elk detail van de ziekte of het ongeluk. Focus op de mooie woorden, de liefde en het plezier dat jullie deelden.
  • Het leven is een reis en elk moment telt. Wat er gebeurde in het verleden leidt tot wie je nu bent, zodat degene die je kwijtraakte een deel wordt van de essentie van je leven.  Leer opnieuw te leven met hoop, want alle liefde die je hebt gevoeld in het verleden maakt ook nu deel uit van wie je bent…
Bekijk Ook