Laag zelfvertrouwen: als jijzelf je grootste vijand wordt

Geloof het of niet, maar een laag zelfvertrouwen kan zich langzaam ontwikkelen. Je moet leren om dingen van een relatief perspectief te zijn en jouw oogpunten en de realiteit van elkaar onderscheiden.
Laag zelfvertrouwen: als jijzelf je grootste vijand wordt

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jouw emotionele balans hangt in grote mate af van je zelfvertrouwen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan het alle aspecten van je leven negatief beïnvloeden. Maar dat is niet het ergste.

Wist je dat een laag zelfvertrouwen daarnaast kan veranderen in je grootste vijand?

Zelfvertrouwen is iets dat alleen in jouw handen ligt, maar vaak laten we anderen onbewust toe het te manipuleren.

Laag zelfvertrouwen kan je verlammen

Zelfvertrouwen is heel belangrijk voor je totale welzijneen feit dat niet overschat moet worden. Zoveel mensen lijden immers aan laag zelfvertrouwen en dit veroorzaakt veel lijden.

Gevangen in je Hoofd

Een laag zelfvertrouwen is in staat iemand te verlammen. Als je geen goed beeld van jezelf hebt, zal je niet in staat zijn om op een positieve manier te reageren – maar juist het tegenovergestelde. Het zal moeilijk voor je zijn om uit bed te komen, alles zal je op een negatieve manier beïnvloeden en je zal kwetsbaarder worden voor alles.

Het kan ten slotte leiden tot andere problemen

Frustratie en slechte gevoelens kunnen na verloop van tijd leiden tot problemen als depressie. Dat is waarom het belangrijk is om uit te vinden waar het probleem vandaan komt en hoe je het kunt oplossen.

Weet je niet hoe? Zijn er diepere problemen die je probeert te identificeren? Als dit het geval is, is het belangrijk om erover na te denken een psycholoog te bezoeken om te helpen bij het ontdekken van de echte problemen.

Laat een laag zelfvertrouwen je niet verlammen – je verdient het om gelukkig te zijn!

De meningen die invloed op je hebben

Een van de eerste dingen die het gevoel van eigenwaarde kan uitlokken, is de waarde die je geeft aan de mening van anderen over jou. Het ergste dat je kunt doen is van die mening de waarheid te maken, waardoor je onnodig lijdt.

Verdriet

Waarom hecht je zoveel waarde aan de mening van anderen? Omdat je geleerd hebt om de goedkeuring van anderen te zoeken en om positieve reacties te verlangen – een negatieve reactie zou betekenen dat je iets niet goed doet. Maar weet je, de realiteit werkt niet zo.

Laat anderen jou dus niet raken met hun mening

Het ernstigste probleem komt naar boven als jouw mening over jezelf aangetast is door de mening van anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je perceptie van jezelf verandert en je zelfvertrouwen onderdrukken.

Om dingen in perspectief te zien, moet je een beetje afstand nemen.

Jouw negatieve emoties kunnen je idee van realiteit verduisteren. Denk na over of de mening van anderen waar is en of je het gevoel hebt dat je in de juiste richting gaat. Je zal verrast zijn wat je ontdekt!

Wees niet langer de grootste vijand van jezelf

Spiegelbeeld

Zoals je al hebt gezien, is het mogelijk om de grootste vijand van jezelf te worden. Je neemt aan dat alles wat je ziet en hoort waar is en plotseling keer je je tegen jezelf.

Wat kun je doen om deze cyclus te stoppen? Is er een manier om je zelfvertrouwen te verhogen? Laten we eens kijken naar wat simpele tips die je bijvoorbeeld vandaag nog in de praktijk kunt brengen!

  • Stel realistische doelen.
  • Wees je bewust van je eigen grenzen.
  • Waardeer je kwaliteiten.
  • Behandel jezelf met liefde en positiviteit.
  • Accepteer constructieve kritiek.
  • Geef jezelf tijd.
  • Probeer assertiever te zijn.
  • Doe aan beweging.
  • Vergelijk jezelf nooit met anderen.

Neem kleine stapjes vooruit

Er zijn meerdere tips die we in deze lijst op zouden kunnen nemen, maar dit zijn kleine stapjes die kunt nemen die je kunnen helpen een ommekeer te maken om te worden wie je wilt zijn. Vertrouwen hebben in jezelf is niet altijd makkelijk, maar het is niet onmogelijk!

Als aanvulling hierop zou je je doelen moeten delen met je vrienden of familie. Soms denken we dat we alles alleen kunnen doen of we willen anderen niet lastig vallen met onze problemen. Als je erover praat, zorgt het er soms voor dat de oplossing sneller verschijnt.

Alleen Zijn

Sta ook bij jezelf stil

Ben jij weleens de grootste vijand van jezelf geweest? Wat waren de oorzaken van jouw lage zelfvertrouwen?

Het is heel normaal om je een beetje depressief te voelen af en toe, maar als dit lang aanhoudt, is dat zeker niet goed voor je. Leer om in jezelf te geloven en je zal nooit je grootste vijand worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • V. Del Barrio, Victoria; D. Frías ;V. Mestre Escrivá, M. V. (1994). Autoestima y depresión en niños. Revista de Psicología General y Aplicada. https://doi.org/10.1111/j.1474-919X.2009.01001.x
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
  • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.biochi.2007.09.002
  • Navarro, E., Tomás, J. M., & Oliver, A. (2006). Factores personales, familiares y académicos en niños y adolescentes con baja autoestima. Boletín de Psicología.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.