Kun je niet slapen? Vermijd dan deze 9 dingen

De meeste mensen weten wel dat een goede nachtrust essentieel is voor een goede gezondheid, zowel lichamelijk als de emotioneel. Slaap stelt ons in staat uit te rusten en te ontspannen na onze dagelijkse bezigheden en het voorziet ons van energie voor de volgende dag. Daarnaast heeft ons lichaam slaap nodig om naar behoren te kunnen functioneren.

Onze hedendaagse drukke leefstijl, de moderne technologie en nog vele andere factoren hebben aanzienlijke invloed op de kwaliteit van onze nachtrust en kunnen zo een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Onze slaap kan door veel dingen worden beïnvloed. Als je niet kunt slapen, kan dit liggen aan een of meer van je gewoontes. In dit artikel delen we 9 gewoontes die je zou moeten vermijden om een goede nachtrust te krijgen.

Alcoholische dranken

Alcohol

Het drinken van alcohol kan er misschien voor zorgen dat je slaperig wordt, maar zodra je lichaam de alcohol die het binnenkrijgt begint te verwerken, zorgt het ervoor dat je REM-slaap aanzienlijk korter wordt en dit is juist het stadium waarin je lichaam zich herstelt. Wanneer de slaapcyclus op deze manier wordt verstoord, zorgt dit ervoor dat je je de volgende dag moe voelt en moeite hebt je te concentreren. Daarnaast is alcohol vochtafdrijvend en zorgt het er dus voor dat je gedurende de nacht wakker wordt, omdat je naar het toilet moet.

Elektronische apparaten

Meerdere studies tonen aan dat het licht dat elektronische apparaten uitstralen een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van je nachtrust. Het licht van je mobiele telefoon, tablet, computer en zelfs het licht van je televisie kan je nachtrust verstoren, daar het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine belemmert. Deskundigen raden aan deze apparaten buiten je slaapkamer te laten en het gebruik ervan minstens een uur voordat je gaat slapen te vermijden.

Medicijnen

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ook de kwaliteit van je nachtrust beïnvloeden als je ze vlak voor het slapengaan inneemt. Raadpleeg je dokter om te vragen of er alternatieven bestaan, zodat je de medicijnen niet hoeft in te nemen vlak voordat je gaat slapen. Antidepressiva bijvoorbeeld kunnen je slaap zowel positief als negatief beïnvloeden. Slaappillen kunnen verslavend zijn en dit zal ook invloed hebben op je slaap. Pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat je maag van slag raakt en je slaap verstoren.

Pittig en vettig voedsel

Het eten van pittig of vettig voedsel vlak voor het slapengaan kan ook je slaap aantasten. Dit soort voedsel kan namelijk worden geassocieerd met zuurbranden en andere maagproblemen. Daarom raden deskundigen aan dat je het eten van dit soort voedsel ’s avonds beter kunt vermijden. Probeer in plaats daarvan minstens twee uur voor het slapengaan juist een lichte maaltijd te eten, zodat je maag de maaltijd gemakkelijk kan verteren.

Koffie of thee

Koffie en thee hebben een stimulerende werking op het lichaam en doorgaans kun je niet slapen als je deze dranken ’s avonds nog drinkt. Beide dranken hebben vochtafdrijvende eigenschappen, waardoor je slaap kan worden verstoord, omdat je ’s nachts naar het toilet moet. Daarnaast bevat zowel koffie als thee cafeïne, dat ervoor zorgt dat je de hele nacht wakker blijft.

Sigaretten

Sigaret

Hoewel rokers stellen dat ze juist meer ontspannen zijn na het roken van een sigaret, is het zo dat de nicotine in sigaretten een krachtige stimulans is die slapeloosheid erger kan maken. Dit geldt voor alle dingen die nicotine bevatten, ook voor nicotinepleisters en pijpen.

Zware lichamelijke training

Veel mensen denken dat je het beste ’s avonds kunt trainen. En sommige mensen hebben ook alleen ’s avonds tijd om te sporten en te bewegen. Als je ’s avonds echter hele zware vormen van training uitvoert, kan dit de kwaliteit van je nachtrust negatief beïnvloeden.

Praten over problemen

Als je last hebt van bepaalde problemen of als een familielid of vriend(in) door een moeilijke periode gaat, dan is het beter om hier in de ochtend over te praten na een goede nachtrust. Als je vlak voor het slapengaan nog over persoonlijke problemen en stressvolle situaties praat, dan kan dit er namelijk voor zorgen dat het niet lukt om in slaap te vallen. Het ervaren van stress voor het slapengaan kan nachtmerries, slaapwandelen, tandenknarsen etc. veroorzaken. Deze verschijnselen worden ook wel parasomnia’s genoemd.

Tot laat werken

Te Laat Werken

Soms hebben we helaas geen andere keuze dan overuren draaien om er in te slagen om al onze verplichtingen na te komen. Zorg er echter voor dat dit geen gewoonte wordt. Regelmatig tot laat in de avond werken kan namelijk niet alleen slaapproblemen veroorzaken, maar ook problemen als angst, problemen met je zenuwen en concentratieproblemen.

Bekijk Ook