Kokosolie tegen leververvetting en andere aandoeningen

Wist je dat kokosolie zeer heilzaam is voor de gezondheid van je lever? De olie is daarnaast ook in staat gewichtsverlies te bevorderen en meerdere spijsverteringsproblemen tegen te gaan.
Kokosolie tegen leververvetting en andere aandoeningen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 04 december, 2018

Kokosolie wordt soms ook wel “de olie van het leven” genoemd. Het kan helpen om zowel voor je innerlijke als voor je uiterlijke gezondheid te zorgen. Tegenwoordig gebruiken we kokosolie tegen verschillende aandoeningen.

Voorheen werd gedacht dat de olie slecht zou zijn voor de gezondheid. Inmiddels weten we echter dankzij meerdere studies dat de vele essentiële vetzuren die kokosolie bevat kunnen bijdragen aan je algehele welzijn.

In dit artikel laten we zien waarom deze olie kan helpen om meerdere problemen verbonden aan de lever tegen te gaan, met name leververvetting.

Kokosolie en een gezonde lever

Onthoud dat je kokosolie altijd het beste kunt kopen bij natuurwinkels of reformwinkels. Zo ben je er zeker van dat de olie op natuurlijke en biologische wijze geproduceerd is.

Het wordt al eeuwenlang gebruikt in Azië en gebieden rondom om een verscheidenheid aan ziektes te behandelen en de schoonheid van huid en haar te ondersteunen.

Tegenwoordig wordt de olie over de hele wereld gebruikt, nu steeds meer bekend wordt dat het geen gevaar vormt voor de gezondheid van het hart. Nu dit idee niet langer heerst, kun je de olie gerust voor meerdere dingen gebruiken, zolang je het maar met mate consumeert.

  • Kokosolie is een verzadigde vetsoort die gunstig kan zijn voor verscheidene lichamelijke functies. Je hoeft je geen zorgen te maken over het gegeven dat het hier inderdaad om ‘vet’ gaat. Zoals je namelijk vast wel al weet, heeft je lichaam naast andere voedingsstoffen ook essentiële vetzuren nodig.
  • De vetzuren in kokosolie zijn middellange vetzuurketens. De meeste vetten zijn lange vetzuurketens. Deze vetten kunnen een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehaltes. Kokosolie kan daarentegen helpen om de gezondheid van je hart en lever te verbeteren.
  • Deze olie bevat laurinezuur. Dit is een bestanddeel dat kan helpen je cholesterolgehaltes te verlagen en je bloeddruk in balans te brengen.

Kokosolie bevat daarnaast ook een zeer hoog gehalte antioxidanten, dat je lever helpt te beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. Tegelijkertijd helpt het de verwijdering van gifstoffen te bevorderen.

Kokosolie kan problemen met leververvetting verlichten

Kokosolie kan problemen met leververvetting verlichten

Deze olie kan helpen om de ontsteking en zwelling die doorgaans gepaard gaan met leververvetting te verminderen. Een belangrijk gegeven om te onthouden is dat de olie de werklast die je lever draagt kan verminderen. Tegelijkertijd zou het ook de opeenstapeling van vet tegen kunnen gaan. De olie is echt heel effectief.

Dankzij de antivirale, antibacteriële en antifungale eigenschappen die kokosolie heeft, zou de olie in staat zijn meerdere leverproblemen gericht aan te pakken en je stofwisseling te versnellen.

Andere studies tonen aan dat een regelmatige consumptie van de olie (één eetlepel per dag) kan helpen leverschade door alcoholgebruik te voorkomen. De olie helpt dit belangrijke orgaan te verzorgen en te genezen, waardoor je meer energie zult hebben.

Kokosolie geeft je een energieboost

Kokosolie kan je een boost met energie geven wanneer je je sloom en traag voelt. Dit gevoel komt vaak voor wanneer je last hebt van leverproblemen of van een grote mate van vermoeidheid.

Wanneer je lever te veel vet opslaat, dan kan dit erg vermoeiend zijn. Wanneer je echter begint om regelmatig een eetlepel van deze olie in te nemen, dan zal dit helpen een deel van dit vet af te breken en het om te zetten in koolhydraten. Dit wil zeggen, het vet wordt omgezet in energie.

Atleten voegen deze olie vaak toe aan hun dieet als natuurlijk supplement in sportdrankjes en smoothies.

Wat ook interessant is om te weten, is dat deze olie gewichtsverlies kan bevorderen wanneer het onderdeel uitmaakt van een gezond en gebalanceerd dieet.

Hoe meer energie je lichaam heeft, des te sneller je stofwisseling zal zijn. Daardoor zul je meer energie hebben om je dag te beginnen. Hierdoor raak je gemotiveerd om meer te bewegen en krijg je meer vastberadenheid om af te vallen door een gezond dieet aan te houden.

Kokosolie verbetert je spijsvertering

Kokosolie verbetert je spijsvertering

De olie kan de werking van je spijsverteringssysteem verbeteren, waardoor je lichaam beter in staat zal zijn om vitamines en oplosbare vetten in zich op te nemen.

De mineralen en aminozuren die kokosolie bevat zullen helpen om meerdere soorten spijsverteringsproblemen tegen te gaan, waaronder ook maagzweren en zelfs prikkelbaredarmsyndroom.

Nog een interessant gegeven om te delen is dat de verzadigde vetten in kokosolie antimicrobiële eigenschappen hebben, waardoor ze kunnen helpen bacteriën, schimmels en parasieten die indigestie en andere stoornissen kunnen veroorzaken te elimineren.

Aanbevolen dagelijkse inname van kokosolie en mogelijke bijwerkingen

Aanbevolen wordt om ongeveer één eetlepel kokosolie per dag in te nemen op een lege maag (ongeveer vijftien gram). Je kunt de olie toevoegen aan een sapje of smoothie.

De voornaamste bijwerkingen die kokosolie kan veroorzaken zijn dat je er misselijk van wordt of dat je last krijgt van maagklachten. Niet ieder lichaam reageert namelijk hetzelfde op de olie. Het is dus belangrijk dat je goed let op hoe je je voelt.

Als je wilt kun je de eetlepel verdelen over drie porties van één theelepel (5 gram) en deze verspreid over de dag innemen. Dit hangt allemaal  af van wat je lichaam het beste kan tolereren. Het voornaamste aspect is dat je consistent bent en dat je niet te veel consumeert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dayrit, F. M. (2015). The Properties of Lauric Acid and Their Significance in Coconut Oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7
  • Zakaria, Z. A., Rofiee, M. S., Somchit, M. N., Zuraini, A., Sulaiman, M. R., Teh, L. K., … Long, K. (2011). Hepatoprotective activity of dried- and fermented-processed virgin coconut oil. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2011/142739

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.