Hoe je de donkere dagen kunt doorstaan

Het is helemaal niet nodig om bang te zijn voor de donkere dagen. Je zou juist gebruik moeten maken van deze dagen, omdat ze je helpen om je geest te resetten en jezelf eraan te herinneren dat er stralende en zonnige dagen aan de horizon liggen.
Hoe je de donkere dagen kunt doorstaan

Laatste update: 19 februari, 2019

Iedereen ervaart weleens sombere en donkere dagen waarop niets gaat zoals zij zouden willen. Elke kleine dingetje dat fout gaat, zorgt ervoor dat je nog meer verbitterd raakt. Uiteindelijk raken je gedachten helemaal in elkaar verwikkeld.

Het lijkt misschien enigszins vreemd, maar in werkelijkheid is het niet alleen goed om af en toe dit soort dagen mee te maken, maar kan het ook erg behulpzaam zijn om dit soort dagen te moeten doorstaan.

De reden hiervoor is vrij simpel: donkere dagen helpen je om te resetten. Voor even wordt je gedwongen om je demonen te omarmen, om oog in oog met ze te gaan staan en ze te overwinnen.

Toch is het wel belangrijk dat deze processen slechts korte momenten blijven. Gelegenheden die komen en gaan. Jouw donkere dagen zouden nooit weken of maanden door moeten blijven gaan.

Ongemak, ontmoediging, woede, frustratie of teleurstelling kunnen op dit soort dagen allemaal de kop opsteken. Om deze moeilijke tijden te kunnen doorstaan, is het belangrijk om gebruik te maken van enkele behulpzame innerlijke mechanismen die we hieronder even uit zullen leggen.

De donkere dagen, existentiële tussenzinnen

Een verdrietige man op een bankje

Mensen zijn geneigd om hun persoonlijke ruimte goed te verdedigen. We dragen een dik schild en verstoppen ons soms zelfs achter maskers van vals  geluk , alles om ons hoofd boven water te kunnen houden.

Op de een of andere manier hebben we allemaal geleerd dat donkere dagen eigenlijk niet bestaan. Dat het beter is om je te verstoppen en om verder te gaan met je leven alsof er niets aan de hand is, dan om deze dagen onder ogen te moeten komen.

Het komt zelfs zeer vaak voor dat mensen gewoon geen tijd hebben om met dit soort dagen om te gaan. Hoe kan ik mezelf nu de tijd geven om stil te staan en te achterhalen wat er met me aan de hand is? Met alles wat ik dagelijks te doen heb!

  • Als je hoofdpijn hebt, dan neem je gewoon een aspirientje in; als je moe ben, dan ga je even zitten… Maar wat doe je als je in bedwang wordt gehouden door negatieve gebeurtenissen, ontmoediging en verdriet?
  • Niemand heeft ons ooit geleerd hoe we dit soort emoties kunnen sturen. Voordat we deze emoties dus onder ogen komen, gaan we vaak door een periode waarin het gewoon makkelijker is om te doen alsof er helemaal niets aan de hand is.

We moeten echter één ding duidelijk stellen. De dingen die ons pijn doen, blijven altijd bij ons. Hetgeen je niet onder ogen komt, laat een litteken achter. Zelfs nog erger: de dingen die onopgelost blijven, zullen aan blijven houden tot je er lichamelijk en emotioneel ziek van wordt.

Huilende vrouw

Hoe belangrijk het is om te huilen wanneer je hier behoefte aan hebt

Als mensen beschikken we niet voor niets over het vermogen om te huilen. Huilen is een fysiologisch mechanisme dat ons helpt om bepaalde emoties te zuiveren.

  • Het is een ware opluchting om in staat te zijn richting te geven aan je emoties.
  • Dit vermogen is vooral kenmerkend voor mensen (we weten nog steeds niet waarom ook sommige dieren, zoals olifanten, soms huilen).
  • Huilen is de gezondste manier om spanningen los te laten. Je krijgt zuurstof binnen en geeft je hersenen de kans het beter te verwerken.
  • Als een goede huilbeurt niet helpt om je verdriet te verzachten, dan kan er niets aan worden gedaan.

Als je de drang om te huilen onderdrukt, dan zal emotionele stress zich in je lichaam op blijven stapelen. Uiteindelijk zal dit je verstikken. Je slechte gevoelens zullen zich uiten in de vorm van hoofdpijn, vermoeidheid, algemene onbehaaglijkheid en soms zelfs nog erger.

Hoe belangrijk het is om te pauzeren als je hier behoefte aan hebt

Pauzeren wanneer je je realiseert dat je een donkere dag ervaart, hoeft niet per se te betekenen dat je alles en iedereen laat vallen. Tijdens die donkere dagen is het vooral belangrijk om overeind te blijven en je bewust te worden van je situatie.

  • Je moet die innerlijke reis die je zal helpen om je eigen duisternis te onderzoeken gewoon aangaan. Om erachter te komen waardoor je pijn hebt, waar je je aan stoort en wat jou tegenhoudt.
  • Je bewust worden van je situatie houdt in dat je jezelf uit de knoop haalt en dat je je zwakheden blootstelt, zodat je deze kunt herstellen. Hoe dikker het schild is dat iemand om zich heen heeft gebouwd, hoe gevoeliger de persoon is die er achter schuilt.

Iedereen moet zijn demonen eerst omarmen om ze te kunnen temmen, om ze kleiner te kunnen maken en ze onder controle te kunnen krijgen.

Emotionele onevenwichtigheid: waarom niet elke dag hetzelfde is

Wees niet bang om aan te geven wat je nodig hebt

Je hoeft helemaal niet bang te zijn om te zeggen wat je nodig hebt. Zoiets simpels als leren om assertief te zijn, kan je helpen om de mensen om je heen beter te leren kennen en hun reacties beter te begrijpen.

Wees dus niet bang om aan te geven dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt. Tijd om na te denken, om een wandeling te maken, om alleen te zijn met je gedachten of gewoon om stoom af te blazen.

  • Wees tegelijkertijd ook niet bang om om hulp te vragen. Die donkere dagen kunnen zo van grijs veranderen naar blauw, alleen maar door onder het genot van een kop koffie je gedachten en gevoelens te delen met een vriend die je vertrouwt.
  • Donkere dagen zijn als die zomerstormen die ontketend moeten worden. Het is noodzakelijk om deze stormen te doorstaan. Daarna kan je genieten van de verfrissende en schone lucht, nadat alle spanning verdwenen is.

Je bewust worden van je eigen behoeftes, emotionele opluchting en de steun van een dierbare kunnen in dit soort situaties allemaal van essentieel belang zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.