De kans op kanker verminderen door voeding

· 12 juni 2016

Tegenwoordig neemt kanker, als het in een vergevorderd stadium ontdekt wordt, een heel hoge plaats in op het lijstje van vaakst voorkomende doodsoorzaken over heel de wereld. De ziekte ontstaat door het ongecontroleerd groeien en verspreiden van cellen in bepaalde delen en weefsel van het lichaam.

De ziekte vraagt veel medische zorg, veel begeleiding en bovendien veel actie rondom de vraag hoe kanker voorkomen kan worden.

De invloed van onze voeding op kanker is van groot belang. Enerzijds kunnen bepaalde eetgewoonten de ziekte veroorzaken, maar anderzijds zijn er ook heel wat voedingsmiddelen die stoffen bevatten die bescherming bieden tegen het ontstaan van kanker. Hieronder volgt een opsomming van een aantal producten die in het wekelijks menu kunnen worden opgenomen om je te helpen om kanker te voorkomen.

Bessen als preventie tegen kanker

Vruchten zoals bosbessen, braambessen, frambozen en andere bessen kunnen helpen om het ontstaan van kanker tegen te gaan. De mooie en opvallende kleuren van deze vruchten zijn het product van de fytonutriënten die ze bevatten. In voeding geven fytochemicaliën namelijk smaak, geur en kleur. Ze hebben een positieve uitwerking op de gezondheid van het menselijk lichaam, beschermen tegen schade aan het DNA en stimuleren in het algemeen het immuunsysteem. Bosbessen worden aanbevolen in de strijd tegen leverkanker, terwijl de bittere bosbes ingezet wordt tegen eierstokkanker.

Ook acaibessen uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud worden aangeraden omwille van de sterke actieve stof die ze bevatten die in staat is kankerverwekkende cellen te vernietigen.

Kanker vermijden met groene thee

Groene thee helpt niet enkel bij het verliezen van overtollige kilo’s, maar helpt ook om het ontstaan van kanker tegen te gaan. Groene thee bevat catechinen die in staat zijn schadelijke kankercellen te overwinnen. Verscheidene studies hebben aangetoond dat vooral in het geval van borstkanker de actieve stof EGCG in staat is de groei van kwaadaardige cellen te stoppen.

Knoflook tegen kankerverwekkende cellen

Knoflook

Knoflook is reeds vele jaren lang het onderwerp van verschillende studies omwille van de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen en voordelen. De voornaamste daarvan blijkt de actieve eigenschap te zijn om het ontstaan van vele vormen van kanker te voorkomen, met bijzonder goede resultaten in het geval van maag-, borst- en prostaatkanker.

De vorm waarin je knoflook eet, heeft geen effect op de werking ervan. Je kan het rauw eten of bereid toevoegen aan de maaltijd. De werking ervan blijft genezend. Het bevat twee actieve stoffen, waaronder quercetines, die in staat zijn ziekte tegen te gaan bij mens en dier.

Om maximaal van de werking van knoflook te genieten, wordt door voedingsexperts aangeraden de knoflook te pellen en vervolgens ongeveer een kwartier te laten rusten alvorens te snijden en aan de maaltijd toe te voegen.

Uien en prei

Deze twee lekkere groenten bevatten dezelfde actieve stoffen als knoflook en kunnen dus eveneens ingezet worden in de strijd tegen kanker.

Beiden kunnen rauw of gekookt gegeten worden zonder hun voordelige werking te verliezen. Belangrijk is dat ze regelmatig gegeten worden. Voeg ui toe aan soepen, salades… en waarom geen lekker stoofpotje met prei op het wekelijkse menu?

Tomaten als bondgenoot tegen kanker

Lycopeen is de stof die de tomaten hun rode kleur geeft en die tegelijkertijd effectief is tegen het ontstaan van maag-, darm-, long- en prostaatkanker. De stof lycopeen in de tomaat werkt als actieve antioxidant tegen vrije radicalen.

Eet tomaat en ui in verse salades. Onthoud dat onderzoek uitgewezen heeft dat het effect van lycopeen in het lichaam verdubbelt als de tomaten in een warme bereiding gegeten worden. Maak gebruik van dit weetje en verras je gezin met heerlijke gezonde gerechten met tomatensaus en regelmatig een warme, voedende tomatensoep!

Helaas zijn deze middelen geen wondermiddel tegen kanker, maar wat houdt je tegen om ze regelmatig op het menu te zetten?