Je gezicht wassen met quinoa: probeer het zelf eens!

De voordelen van quinoa kennen ook uitwendige toepassingen. Zo helpt het graan om irritatie te verlichten en huidveroudering tegen te gaan.
Je gezicht wassen met quinoa: probeer het zelf eens!

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat je gezicht wassen met quinoa gezond kan zijn?

Quinoa is ‘superfood’ dat over de hele wereld beroemd is geworden. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt door inheemse dorpen in heel Latijns-Amerika, waar de bevolking het waardeert om de aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen.

Tegenwoordig is quinoa heel belangrijk voor mensen die op gezonde voeding willen letten. De plant geeft namelijk veel energie en vormt een belangrijke bron van essentiële aminozuren en vezels.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat het gebruik ervan verder gaat dan de keuken. Natuurlijk is quinoa in je dieet erg gezond, maar je kunt de plant eveneens gebruiken in uitwendige toepassingen.

Wat zijn de mogelijke schoonheidsvoordelen dan precies? In dit artikel vertellen we je meer over de belangrijkste eigenschappen en geven we je een voorbeeld van een behandeling: je gezicht wassen met quinoa!

De voordelen van quinoa voor je huid

Quinoa bevat vitaminen, mineralen en antioxidanten die de gezondheid van je huid op vele manieren ten goede komen. Het is een 100% natuurlijk product dat veroudering helpt tegen te gaan en bovendien heel wat kleine ongemakken kan verhelpen.

Quinoa bevat lysine, een stof die naar het schijnt de productie van elastine en collageen zou stimuleren. Daarom is quinoa een goed middel om schade aan je huid sneller te herstellen. Ook helpt de plant om je huid mooi strak te houden.

Quinoa herstelt een beschadigde huid

Beschadigde huid

Dankzij de gestimuleerde productie van collageen is quinoa ideaal om je cellen sneller te laten regenereren. Zo herstellen letsels aan je huid ook sneller.

De hoge hoeveelheid eiwitten en antioxidanten gaan bovendien het weefsel in en verminderen op die manier de effecten van de zon en van giftige stoffen.

Quinoa kalmeert een geïrriteerde huid

Quinoa bevat vitamine B3. Die vitamine is ideaal om irritatie en roodheid te verlichten, vooral wanneer je een gevoelige huid hebt of last hebt van huidallergieën.

Je gezicht wassen met quinoa helpt daarnaast ook om je huid vet genoeg te houden en problemen zoals uitdroging te vermijden.

Quinoa helpt acne te bestrijden

Door de snelle ontstekingsremmende en exfoliërende werking kan quinoa in sommige gevallen helpen bij de behandeling van acne. Wanneer je quinoa aanbrengt op de huid, vermindert dat aanwezigheid van onzuiverheden in je poriën en zullen je puistjes er wat kleiner gaan uitzien.

Quinoa gaat vroegtijdige veroudering tegen

Veroudering

Quinoa kan helpen de negatieve effecten van vrije radicalen te beperken. Daarom kan de plant een enorme hulp zijn om vlekken, rimpels en andere tekenen van vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Er wordt namelijk een soort beschermende barrière rond je cellen gecreëerd, waardoor je weefsels elastischer en steviger blijven.

Quinoa vermindert vlekken

De vitaminen B-complex in quinoa kunnen helpen de donkere pigmentatie in verschillende delen van je gezicht verminderen.

Het wordt aanbevolen als een niet-agressief alternatief om je huid te reinigen, omdat quinoa dankzij natuurlijke enzymen de vlekken in je gezicht er wat lichter kan helpen uitzien.

Hoe kun je je gezicht wassen met quinoa?

Gezichtsmasker quinoa

Omdat quinoa de laatste jaren zo populair is geworden, kun je het tegenwoordig in elke supermarkt of natuurvoedingswinkel vinden. Er bestaan zelfs al producenten die dit ingrediënt in sommige cosmeticaproducten gebruiken.

Als je quinoa echter op de ‘natuurlijke’ manier wilt proberen, dan is het belangrijk om de quinoa eerst te laten weken in warm water. Dat maakt de quinoa niet alleen schoon, maar maakt het ook eenvoudiger om de korrels op je gezicht aan te brengen.

Ingrediënten

  • 1/2 kopje water (125 ml)
  • 5 eetlepels quinoa (60 g)
  • 3 eetlepels honing (75 g)

Bereiding

  • Verwarm het kopje water.
  • Terwijl het water kookt, vermaal je de quinoa tot een zacht poeder.
  • Zodra het water begint te koken, voeg je de quinoa toe en laat je die vervolgens 20 minuten lang zacht worden.
  • Als de tijd om is en de quinoa lauw of koud is geworden, dan voeg je de honing toe.

Gebruikswijze

  • Breng het mengsel aan op je hele gezicht.
  • Laat het 20 minuten zitten en masseer het in met zachte ronddraaiende bewegingen, zodat het goed in je huid wordt opgenomen.
  • Nadat de 20 minuten zijn verstreken, spoel je het af met water.
  • Herhaal dit proces minstens 3 keer per week.

Alternatief recept

Optioneel recept

Als je quinoa liever zou willen gebruiken om je huid te exfoliëren, zorg er dan voor dat je de korrels niet maalt. Op die manier krijg je een soort scrub, waarmee je dode huidcellen en onzuiverheden kunt verwijderen.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels quinoa (24 g)
  • 2 eetlepels arganolie (30 g)

Bereiding

Meng de quinoa en arganolie tot een dikke, korrelige pasta.

Gebruikswijze

  • Verdeel het mengsel over het hele gezicht en masseer het met zachte ronddraaiende bewegingen over de huid.
  • Laat het 10 minuten zitten en spoel het daarna af.
  • Herhaal dit proces één keer per week.

Heb jij je gezicht wassen met quinoa al in je schoonheidsroutine opgenomen? Nu je de interessante gezondheidsvoordelen van quinoa kent, moet je het zeker eens proberen!

Onthoud bij ernstige gezondheidsproblemen echter wel dat superfood en wondermiddeltjes nooit een alternatief zijn voor het advies van een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • GABRIELA GOTTAU (@gabygottau). (2013). Quinoa: propiedades, beneficios, preparación y recetas para cocinar.
  • Canahua, A. (2011). 2012 “AÑO INTERNACIONAL DE LA QUINUA”.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.