Je bloedsuikerspiegel reguleren met Ceylon kaneel

Om deze remedie om diabetes onder controle te houden te maken, is het belangrijk om Ceylon kaneel te gebruiken. Andere soorten kaneel bieden namelijk niet dezelfde voordelen, omdat ze andere eigenschappen hebben.
Je bloedsuikerspiegel reguleren met Ceylon kaneel
Sofía Quintana Alonso

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Laatste update: 28 oktober, 2018

Je bloedsuikerspiegel reguleren is tegenwoordig steeds moeilijker, omdat we gewend zijn geraakt aan een voedingspatroon vol zoetigheid en geraffineerde koolhydraten.

Gelukkig zijn we ook steeds meer op de hoogte van de voedingsmiddelen die ons kunnen helpen om onze bloedsuikerspiegel in balans te brengen. Eén van deze middelen is Ceylon kaneel. In dit artikel laten we je daarom zien hoe je deze heerlijke specerij voor dit doeleinde kunt gebruiken.

Ceylon kaneel

Ceylon kaneel tegen diabetes

Sri Lanka werd vroeger Ceylon genoemd. Dit deel van de wereld is nog steeds de thuisbasis van een verscheidenheid aan kaneelsoorten, die allemaal unieke eigenschappen hebben.

  • Kaneel werd door de Chinezen al 2700 jaar voor Christus gebruikt. Later begonnen ook de Egyptenaren het te importeren, samen met andere specerijen.
  • De Grieken en Romeinen gebruikten het ook wel om hun spijsvertering te bevorderen. Dit geldt ook voor de Indiase Ayurvedische geneeskunde.
  • In het Westen was kaneel in eerste instantie een exotisch luxeproduct dat alleen bestemd was voor de rijken. Geleidelijk aan werd het echter steeds populairder, totdat het uiteindelijk een keukenproduct werd dat door iedereen gebruikt kon worden.

Kun je met Ceylon kaneel je bloedsuikerspiegel reguleren?

Het lijkt er inderdaad op dat Ceylon kaneel je kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Het is echter nog niet bewezen en ook is verder onderzoek naar de optimale dosis nodig.

Uit een onderzoek in Pakistan leken de proefpersonen baat te hebben bij de inname van kaneel. Hiervoor zijn drie mogelijke redenen. Kaneel: 

  • kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren
  • kan helpen je insulinegehalte in balans te brengen, om insulineresistentie te helpen voorkomen. Deze veelvoorkomende aandoening leidt tot problemen zoals een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte en overgewicht.
  • lijkt de lever beter in staat te stellen om glucose te verwerken, een proces dat wordt beïnvloed door zowel diabetes type 1 en 2.

Verschillende wetenschappelijke studies suggereren daarom dat Ceylon kaneel erg gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2.

Niet alle kaneel is hetzelfde

Gewone kaneel

Het is belangrijk om voor deze behandeling alleen Ceylon kaneel te gebruiken. De officiële namen zijn:

  • Cinnamomum zeylanicum
  • Cinnamomum verum

Hoewel Ceylon kaneel misschien niet de meest aangename smaak heeft, heeft het wel de meeste heilzame eigenschappen.

Zo bestaat er ook nog een andere kaneelsoort, Cassia kaneel, soms ook wel Chinese kaneel (Cinnamomum cassia) genoemd, die juist vervelende bijwerkingen kan veroorzaken. Je bloedsuikerspiegel reguleren met deze kaneelsoort wordt dan ook niet aanbevolen voor mensen met diabetes.

Hoe kun je je bloedsuikerspiegel reguleren met Ceylon kaneel?

Je bloedsuikerspiegel reguleren kun je proberen door kaneel vaker te verwerken in je maaltijden. Dit kan helpen om je glucosewaarden op natuurlijke wijze in balans te brengen en pieken die zoete trek veroorzaken te voorkomen.

We geven je even een paar praktische tips om kaneel in je dieet op te nemen:

  • Kaneel past goed bij de meeste zoetigheden; voeg het toe aan cakes, taarten, koekjes, pannenkoeken, muffins, enz.
  • Ook kun je wat kaneel strooien over ijs en desserts op basis van melk (yoghurt, kwark, vlaai). Bovendien past het tevens goed bij bepaalde smaken, zoals cacao, vanille, kokosnoot, melk of room.
  • Je hoeft jezelf echter niet te beperken tot zoetigheid. Je kunt kaneel namelijk ook toevoegen aan stoofschotels op basis van vis of vlees, om ze een unieke en intense smaak te geven.
  • En natuurlijk mogen we niet vergeten dat je kaneel ook kunt gebruiken voor thee, smoothies en dranken gemaakt met chocolade en andere smaken.
  • Er bestaat zelfs essentiële kaneelolie. Deze olie is meestal verkrijgbaar bij gezondheidswinkels en reformwinkels. Je kunt kaneelolie zowel inwendig als uitwendig gebruiken als het van hoge kwaliteit is en er op de verpakking staat aangegeven dat het ook voor inwendig gebruik is.
  • Zorg ervoor dat je synthetische etherische oliën vermijdt.

Kaneelbroodjes en koekjes worden vaak gegeten in sommige Europese landen en kunnen een goede optie zijn als we die zoete trek echt niet kunnen weerstaan.

Drank die je glucosewaarden kan verlagen

Je bloedsuikerspiegel meten

Hieronder delen we een recept voor een heerlijke drank die je kan helpen om je glucosewaarden op natuurlijke wijze te verlagen:

Ingrediënten

  • 1 Ceylon kaneelstokje
  • 4 kopjes water (1 liter)
  • ½ theelepel steviablaadjes (2 g)
  • Het sap van een halve citroen

Bereiding

  • Kook het kaneelstokje 15 minuten in het water.
  • Haal het dan van het vuur en voeg de stevia eraan toe.
  • Laat het nog 5 minuten rusten en giet het door de zeef.
  • Voeg tot slot het citroensap toe, terwijl de drank nog warm is, maar niet meer heet.

Hoe je deze drank consumeert

Drink deze drank meerdere malen gedurende de dag, tussen je maaltijden door. Op die manier kan je proberen je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Je kunt deze drank ook drinken als je te veel snoep hebt gegeten


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ranasinghe, P., Pigera, S., Premakumara, G. S., Galappaththy, P., Constantine, G. R., & Katulanda, P. (2013). Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-275
  • Ranasinghe, P., Gunatilake, M., Gunapala, N., Perera, K., Katulanda, P., Perera, S., Lokuhetty, D. (2012). Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) on blood glucose and lipids in a diabetic and healthy rat model. Pharmacognosy Research. https://doi.org/10.4103/0974-8490.94719
  • Beejmohun, V., Peytavy-Izard, M., Mignon, C., Muscente-Paque, D., Deplanque, X., Ripoll, C., & Chapal, N. (2014). Acute effect of Ceylon cinnamon extract on postprandial glycemia: Alpha-amylase inhibition, starch tolerance test in rats, and randomized crossover clinical trial in healthy volunteers. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-351
  • Emeritus, E., Editors, S., Editors, A., Board, I. A., & Manager, O. (2016). Health benefits of Ceylon cinnamon. The Ceylon Medical Journal. https://doi.org/http://doi.org/10.4038/cmj.v61i1.8251

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.