Is water uit plastic flessen drinken veilig?

Plastic flessen kunnen giftige stoffen vrijlaten wanneer ze hergebruikt of aan zonlicht blootgesteld worden. Het is veel beter om uit glazen flessen te drinken of voor gefilterd water te kiezen.
Is water uit plastic flessen drinken veilig?

Laatste update: 11 oktober, 2018

Vandaag gaan we het hebben over flessenwater. Voordat we beginnen, willen we je vragen om over de volgende vragen na te denken. Koop je water in plastic flessen of koop je herbruikbare flessen gemaakt van glas? 

Kijk je wanneer je flessenwater koopt weleens naar de ingrediënten, de plaats van herkomst en of het mineraalwater is of niet? Vraag je je weleens af wat voor impact water in plastic flessen mogelijk voor je gezondheid heeft?

Vandaag nodigen we je uit om met ons meer te leren over dit interessante onderwerp.

Flessenwater: welke soort is het gezondst?

Welke soort water uit plastic flessen is het gezondst

Vandaag de dag is het heel normaal om twee soorten flessenwater in de supermarkt te vinden, namelijk water in plastic en in glazen flessen. De plastic flessen hebben altijd voor een hoop ophef gezorgd.

Ze kunnen een erg negatieve impact op het milieu hebben en de flessenwaterindustrie is erg krachtig, want deze is verantwoordelijk voor meer plastic afval, merken en zelfs het privatiseren van de rechten op water. Maar het belangrijkste aspect van de discussie is de vraag of flessenwater in plastic gezond is of niet.

Hieronder zullen we de meest relevante informatie over het onderwerp bespreken.

1. Plastic flessen

Plastic flessen worden gemaakt door een component te gebruiken die polyethyleentereftalaat (PET) heet. Wat is dit precies? Het is een polymeer, een chemisch component die volgens verscheidene onderzoeken water kan besmetten.

Dit houdt in dat water aangepast kan zijn door deze component wanneer je het uit deze plastic flessen drinkt. Laten we eens kijken welke elementen PET kan overdragen naar het water dat je drinkt.

  • Ftalaten:

    Deze componenten maken het plastic flexibeler. Ze zijn alleen schadelijk voor mensen als je ze in grote hoeveelheden consumeert. Het veroorzaakt bijvoorbeeld endocriene problemen. Weet dat je deze substanties terug kunt vinden in elke plastic fles die je gebruikt.

  • Antimonium:

    Dit is een vitale katalysator van PET. Is het schadelijk voor je gezondheid? Natuurlijk is dat het geval. Het kan kanker en ademhalingsproblemen veroorzaken. Gezondheidsinstanties geven een limiet aan van hoeveel van deze substantie in plastic flessen kan zitten en die hoeveelheid is erg laag. Gelukkig zorgen de WHO en andere instanties ervoor dat deze standaarden strikt nageleefd worden.

  • Formaldehyde en aceetaldehyde:

    Deze componenten zorgen ervoor dat flessenwater soms een ‘plastic’ smaak heeft. Experts zeggen dat dit alleen gebeurt wanneer je de flessen blootstelt aan zonlicht. Dit zorgt er namelijk voor dat deze componenten in het water terechtkomen. Zorg er dus voor dat je hier erg voorzichtig mee bent. Tijdens normaal gebruik bevatten PET flessen geen hoge hoeveelheden formaldehyde en aceetaldehyde.

Laten we dit onderdeel afsluiten. Is PET slecht voor je gezondheid? Nou, er is geen direct risico dat hiermee geassocieerd kan worden.

Gezondheidsinstanties zorgen ervoor dat de richtlijnen opgevolgd worden en over het algemeen is de concentratie van schadelijke componenten die in je flessenwater terechtkomen erg laag.

Je kan echter gezondere keuzes maken om deze risico’s te vermijden. Als je even een moment nadenkt over de hoeveelheid flessenwater die we jaarlijks consumeren, dan zou je je mogelijk een beetje zorgen kunnen maken.

Het is een veel beter idee om gezondere opties te overwegen, die tegelijkertijd ook milieuvriendelijker zijn.

2. Gezonde alternatieven voor flessenwater in plastic

  • Probeer water dat in glazen flessen zit te drinken. Deze kosten uiteraard meer, maar ze zijn een gezonder alternatief, dat je zou moeten overwegen.
  • Koop een filtersysteem voor je kraanwater. Kraanwater is een goede optie voor de meeste mensen, maar soms (afhankelijk van waar je woont) is het niet zo goed voor je als andere waterbronnen. Zo kan het bijvoorbeeld hoge calciumwaarden of andere elementen bevatten die de smaak niet ten goede komen. Een kleine omgekeerde-osmosefilter zal je helpen om die ongezonde of ongewenste elementen uit je kraanwater te halen.
  • Koop kruiken met gezuiverd water. Dit is een simpel alternatief dat vergelijkbaar is met het hebben van je eigen filtersysteem. In dit geval zuivert het waterbedrijf het water voor je, waardoor slechte geuren en smaken verwijderd worden en zodoende is het een gezonde optie voor dagelijkse consumptie.

Dingen die je nooit zou moeten doen met plastic flessen

Dingen die je nooit zou moeten doen met plastic flessen

Vul nooit gebruikte waterflessen

Dit is een risicofactor die je moet vermijden. Veel mensen drinken een plastic fles leeg en vullen deze vervolgens weer met kraanwater. Er zit een waarschuwing op het label van de fles die consumenten adviseert om de microbiologische gevaren die gepaard gaan met deze activiteit te vermijden.

Wanneer een fles leeg is, kunnen er verscheidene schimmels en bacteriën in ophopen. Wanneer je de fles opnieuw vult en het water drinkt, dan slik je deze organismen in en kan je zelfs ziek worden.

Vergeet ook niet dat na verloop van tijd die schadelijke elementen die geassocieerd worden met PET en die we eerder besproken hebben, loskomen van het plastic en in het water terechtkomen. Dus onthoud: gooi je fles met water direct in de prullenbak wanneer deze leeg is.

Stel plastic waterflessen nooit bloot aan zonlicht

We hebben dit hierboven al vermeldt. Wanner het plastic blootgesteld wordt aan hete oppervlaktes, zonlicht of vuur, dan worden de formaldehyde en aceetaldehyde vrijgelaten.

Dit geeft het water niet alleen een slechte smaak, maar kan ook problemen zoals indigestie veroorzaken. Bewaar je flessen met water altijd op een koele en droge plaats.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.