Is het nodig je lichaam te ontgiften? Let op 8 signalen

Heb je zo nu en dan last van hoofdpijn? Ervaar je problemen om te slapen? Misschien zijn dit signalen dat je lichaam een natuurlijke ontgifting nodig heeft.
Is het nodig je lichaam te ontgiften? Let op 8 signalen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan heel veel verschillende gifstoffen. Ze kunnen voortkomen uit de voeding, uit de omgeving of als gevolg van andere metabolische processen. Het kan dan nodig zijn om je lichaam te ontgiften.

De taak van het uitscheidingssysteem is om die gifstoffen weg te filteren uit de bloedsomloop. Tegelijkertijd verhindert het dat de gifstoffen de celactiviteit en de weefsels verstoren. Het probleem is dat dit systeem gemakkelijk overbelast raakt.

Terwijl het probeert om alle gifstoffen te verwijderen, kunnen er uiteindelijk problemen opspelen die verhinderen dat alles goed werkt.

Het resultaat is dat je een aantal negatieve gevolgen ervaart. Die treden zowel op het lichamelijke als op het mentale vlak op. Het kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als je niet op tijd ingrijpt.

Hoewel de symptomen gemakkelijk verward kunnen worden met andere veel voorkomende aandoeningen, is het toch belangrijk om er aandacht aan te geven, want ze kunnen ook aangeven dat het nodig is om te ontgiften.

We geven je vandaag een overzicht van 8 signalen die tonen dat ontgiften nodig is. Ontdek hier over welke signalen het gaat!

Wat zijn de 8 waarschuwingstekens dat je je lichaam moet ontgiften?

1. Hoofdpijn

Hoofdpijn

Een uitgebreid aantal gezondheidsproblemen kan hoofdpijn veroorzaken. Als de hoofdpijn regelmatig terugkeert, dan is het toch beter dat je met je arts praat.

Wanneer de hoofdpijn slechts sporadisch en zonder aanwijsbare reden optreedt, dan is het mogelijk dat de oorzaak ligt bij te veel gifstoffen in je lichaam. Stofdeeltjes uit de omgeving, chemische toevoegingen in voeding en zelfs vluchtige stoffen in parfums en cologne zijn typische oorzaken van deze reactie van het lichaam.

2. Darmgas

Gas is een veel voorkomend symptoom wanneer het lichaam het moeilijk heeft om bepaalde voeding te verteren. Het kan zelfs optreden wanneer de bacteriële flora in de darm verandert.

Gas kan een teken zijn dat de productie van verteringsenzymen en van levende culturen aan het stijgen is. Misschien is het niets ernstigs, maar het kan wel een invloed hebben op je vermogen om voedsel te verteren.

Dit probleem komt meer voor als je ouder wordt. Als je regelmatig last hebt van gas, kan dit toch een signaal zijn van een ophoping van gifstoffen.

3. Slapeloosheid

Slapeloosheid

Hoewel er vele factoren zijn die slaapstoornissen veroorzaken, kan het ook te maken hebben met een teveel aan gifstoffen.

Wanneer er zich gifstoffen in de bloedsomloop bevinden, dan beïnvloeden zij de processen die de chemicaliën vrijmaken die de slaap in gang zetten. Bovendien verhogen de gifstoffen de niveaus van stress en angst. Die zijn rechtstreeks verbonden met de onmogelijkheid om goed te slapen.

4. Een luie darm

Een luie darm ontstaat wanneer je te veel voedsel eet dat rijk is aan vezels, vetten en geraffineerde suikers.

Het belangrijkste symptoom is verstopping, maar het leidt vaak ook tot ontstekingen, buikpijn en overmatig gas.

Je kan het behandelen door natuurlijke vezels te eten en veel water te drinken. Het is ook een goed idee om een volledige ontgifting uit te voeren, zodat de resterende afvalstoffen verwijderd worden.

5. Concentratieproblemen

Vermoeidheid

Hoewel het ook veroorzaakt kan worden door andere lichamelijke en mentale zaken, zijn moeilijkheden om je te concentreren verbonden met gifstoffen in alcohol, sigaretten en het milieu. 

Deze elementen tasten de gezondheid van de hersenen aan. Ze maken het moeilijker voor de hersenen om goed te werken en ze beïnvloeden je capaciteit om je te focussen en te concentreren.

Als je plots last hebt van dit probleem terwijl je werkt of studeert, dan kan het een aanwijzing zijn dat je lichaam ontgift moet worden.

6. Een slechte adem

Een slechte adem of halitose is een symptoom van veel verschillende kwalen, zoals diabetes en leverproblemen. Het betekent dat je uitscheidingsorganen problemen hebben om gifstoffen te verwijderen.

Zoals je wel weet, is mondspoeling niet voldoende om een slechte adem te bestrijden. Als niets lijkt te helpen om dit vervelende probleem op te lossen, is de beste keuze een reinigend dieet dat veel fruit en groenten bevat.

7. Geelzucht

Geelzucht

Geelzucht veroorzaakt een gelige kleur van de huid en van de slijmvliezen. Het treedt op wanneer het niveau van bilirubine in de bloedsomloop stijgt. Dit kan te wijten zijn aan leverziekte of ontstaan omdat het lichaam niet in staat is om de gifstoffen volledig te verwijderen.

Het kan ook een gevolg zijn van een overmatig gebruik van bepaalde medicatie die de normale werking van je lever verandert.

8. Overgewicht

Als je te zwaar bent en het je niet lukt om dit overgewicht te bestrijden, dan kan die opstapeling van vet het resultaat zijn van te veel gifstoffen in je lichaam.

Resten van gifstoffen in de bloedsomloop en in de weefsels kunnen je vermogen om voedingsstoffen te verwerken aantasten. Daardoor verandert het metabolisme, dat helpt om vet om te zetten in energie.

Ontgiften helpt om ervoor te zorgen dat je lichaam weer goed werkt. Het verwijdert gifstoffen en houdt overmatige ontsteking onder controle.

Heb je een van deze acht signalen vastgesteld? Als je er bij jezelf een aantal ontdekt, pas je dieet dan aan en start een natuurlijk ontgiftingsprogramma. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cáceres M, La O Y, González L, Olivera I. Estudio oftalmológico de la migraña con aura visual. Rev Cubana Oftalmol. 2005;18(1).
  • Moreno Leguizamón C. Salud-enfermedad y cuerpo-mente en la medicina ayurvédica de la India y en la biomedicina contemporánea. Antípoda Revista de Antropología y Arqueología. 2006;(3):91-121.
  • Carrillo SC. Amalgama y mercurio. Visión y evolución en la odontología restauradora actual. Rev ADM. 2019;76(6):322-327.
  • Tiller JW. Depression and anxiety. Med J Aust. 2013 Sep 16;199(S6):S28-31.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.