Huisremedies tegen schimmelnagels

Schimmels zijn micro-organismen, die in dit geval specifiek de nagels van handen en voeten aantasten. We zien ze echter het vaakst ter hoogte van de voeten, omdat ze zich daar makkelijker voortplanten.
Huisremedies tegen schimmelnagels

Laatste update: 13 oktober, 2018

Onychomycose is de medische term die verwijst naar een schimmelinfectie aan handen en voeten, ook wel kalk- of schimmelnagels genoemd.

Schimmelnagels aan je handen en voeten

Je voeten verkeren vaak in een warme, vochtige omgeving, wat ideaal is voor schimmels. Als je daarbij nog eens last hebt van zweetvoeten, moet je extra opletten.

Schimmelinfecties veroorzaken niet altijd pijn, waardoor mensen vaak geen arts raadplegen. De infecties veroorzaken vooral ongemak, zoals jeuk, rood worden en de huid die ter plaatse gaat afbladderen.

Wanneer we specifiek naar de nagels kijken, zijn mensen meestal vooral gealarmeerd door zichtbare veranderingen in hun aanzien. Ze worden donkerder, dikker, komen los van de huid, zijn kwetsbaarder en hebben een onaangename geur.

Het is belangrijk te weten dat een schimmelinfectie gevaarlijk kan worden voor mensen van wie het immuunsysteem door een andere aandoening verzwakt is. Als je immuunsysteem echter optimaal werkt is een schimmel niet zo erg, maar het is wel erg oncomfortabel.

We raden steeds aan een aandoening zo snel mogelijk te behandelen, ook al veroorzaakt het niet meteen een bedreiging voor de gezondheid. Wanneer je lang wacht met behandelen, zal het steeds moeilijker worden om het probleem op te lossen. De behandeling zal langer duren en ook veel prijziger zijn.

Hieronder geven we je enkele thuisremedies tegen schimmelnagels in een vroeg stadium. Als je echter een schimmel op handen of voeten hebt die al lang aanwezig en vrij omvangrijk is, raadpleeg dan een specialist.

Preventie

nag 2

Preventie is altijd de beste optie. Ga zorgvuldig om met je persoonlijke hygiëne en onthoud dat micro-organismen vooral houden van donkere, warme en vochtige plaatsen. Vermijd dus om deze ideale omgeving te creëren en houd de nagels van je handen en voeten in goede conditie.

Houd je nagels kort en schoon. Als je ze echter liever lang hebt, zal je nog meer aandacht aan hun hygiëne moeten besteden. Reinig ze regelmatig en vergeet ze niet steeds goed te drogen. Je kan zelfs een haardroger gebruiken om dit te doen.

Reinig ook onder je nagels, maar veroorzaak geen verwondingen, want hier maken schimmels handig gebruik van om het lichaam via de wond binnen te treden. Deel ook geen voorwerpen voor persoonlijke hygiëne, schoenen, sokken etc. met anderen.

Medische behandeling van schimmelnagels varieert van plaatselijke behandelingen tot orale medicatie en, in ernstige gevallen, het verwijderen van de nagel.

Hieronder geven we je enkele huisremedies om schimmelnagels te bestrijden.

Probeer deze huisremedies tegen schimmelnagels

Azijn

nag 3

Dompel je voeten twintig minuten onder in een liter warm water met een kop appelazijn. Haal je voeten er vervolgens uit en droog ze grondig af.

Bakpoeder

Maak een mengsel van bakpoeder en warm water. Breng het gedurende enkele minuten aan op de geïnfecteerde zones. Maak vervolgens grondig schoon.

Ui

nag 4

Vermaal een ui en breng met een wattenstaafje het sap aan op de geïnfecteerde nagel. Laat het een half uur inwerken. Reinig vervolgens je voeten en droog ze grondig af.

Oregano-olie

Maak een mengeling van twee druppels oregano-olie en een eetlepel olijfolie. Breng het rechtstreeks op de geïnfecteerde nagel aan.

Deze huisremedies tegen schimmelnagels gebruik je het beste enkele weken lang aan, onder voorwaarde dat ze geen negatieve reacties veroorzaken. Indien de symptomen van de schimmelnagel aanhouden, raadpleeg dan een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrillo, L. Hongos. In Microbiología Agrícola. 2003; 10(4): 40-59.
  • Berenguer, J. Hongos. Book. 2000; 3(1): 129-156.
  • Carrillo, L. Estructuras de los hongos. Microbiología Agrícola. 2004.
  • Dalmay J, Roé E, Corella F, García X, et al. Onicomicosis. Farmacia profesional. 2006; 20(10): 62-66.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.