Hoe vind je blijvende liefde in een relatie?

Blijvende liefde begint met van jezelf leren houden. Zelfwaardering is namelijk de basis van solide en volwassen relaties die een leven lang meegaan.
Hoe vind je blijvende liefde in een relatie?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

We zijn allemaal wel op zoek naar iemand die perfect bij ons past. Iemand met wie we een blijvende liefde zouden kunnen delen. De liefde is zoals we wel weten vaak echter ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt.

Zinvolle en duurzame relaties tot stand brengen is niet eenvoudig. De emotionele, fysieke en psychologische aspecten zijn zo complex dat ze het moeilijk maken om goede bedoelingen in de praktijk om te zetten. Bovendien hebben we zelden controle over die aspecten.

Soms denk je dat het slechts een kwestie van geluk is. Dat alles bepaald wordt door het lot, of de mensen die we ontmoeten. In werkelijkheid begint alles echter bij jezelf.

4 tips om blijvende liefde te vinden

1. Hou van jezelf

Leer van jezelf te houden

Sommige psychologen geloven dat wanneer we het gevoel hebben dat we een langdurige relatie nodig hebben, we dan waarschijnlijk te maken hebben een ander probleem. En dat probleem is een te laag gevoel van eigenwaarde.

Als we wanhopig op zoek zijn naar iemand die echt van ons houdt, kan het probleem dus van binnenuit komen.

In deze gevallen is het het beste om je wereldbeeld kritisch te bekijken. Vraag je af wat echt nodig hebt voordat je beslissingen onder druk maakt. Als je wordt geconfronteerd met een laag zelfbeeld, dan ben je eigenlijk nog niet klaar voor een stabiele relatie.

Mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde denken er daarentegen niet voortdurend aan om iemand te vinden. Ze hebben niet altijd iemand nodig om van zichzelf te houden.

2. Idealiseer de liefde niet

Daarnaast kan de manier waarop we naar liefde kijken een ander obstakel zijn als het gaat om het vinden van blijvende liefde. Er zijn veel vooropgezette ideeën, vooroordelen en misplaatste culturele leerstellingen over hoe een relatie eruit zou moeten zien.

  • “Vind je prins op het witte paard!”
  • “Ze leefden nog lang en gelukkig.”
  • “Jij bent de enige voor mij!”

Het zijn slechts enkele van de uitdrukkingen die dit probleem laten zien. Het ergste is echter dat we soms onze emoties baseren op deze stereotypes.

Helaas werkt het in veel gevallen niet zo. Ieder mens heeft een ander en uniek perspectief.

Ook de dynamiek van interpersoonlijke relaties is veel ingewikkelder dan die waarover we in sprookjes lezen.

3. Jouw partner is geen object

Je partner is geen ding

De combinatie van een laag zelfbeeld en verliefdheid verandert bijna altijd in een ongezonde emotie: jaloezie. Er bestaan mensen die de neiging hebben om te denken dat een serieuze relatie betekent dat ze alles doen wat hun partner maar wil. Dat klopt natuurlijk niet:

  • In werkelijkheid betekent het opbouwen van een relatie niet dat iemand jouw bezit is. Geen enkel mens is iemand anders zijn of haar eigendom.
  • Zelfs in een relatie is ieder mens een vrij, autonoom wezen met het recht om zijn of haar eigen beslissingen te nemen.
  • Onbeheersbare jaloezie heeft meer relaties vernietigd dan je je kunt voorstellen. Een duurzame relatie betekent dat je leert te bemiddelen en onderhandelen, zodat iedereen zich vrij, gerespecteerd en geliefd voelt.

4. Leer om te gaan met crisismomenten

Langdurige liefde kent vele stadia. Dat betekent dat niet alles perfect zal verlopen.

Seksuele aantrekkingskracht, verliefdheid en een relatie beginnen zijn slechts een samenvatting van alles wat zich afspeelt wanneer twee mensen samen zijn.

Mensen die lange relaties hebben gehad zullen dit zeker bevestigen. Crisismomenten zijn een belangrijk onderdeel van elke relatie, omdat je sterker uit die crisis kunt komen.

Bij elkaar blijven na een crisis creëert een diepe band tussen jou en je partner en maakt de relatie sterker en sterker.

Om door een crisis te raken mag de oplossing echter niet zomaar gebaseerd zijn op wat slechts één persoon wil. Voordat je jezelf richt op wat je wilt van jouw ‘andere helft’, moet je je afvragen wat je kunt doen om alles beter te maken.

Blijvende liefde is een soort liefde die je beter maakt

Blijvende liefde

Het is gemakkelijker om een relatie aan te gaan en verliefd te worden aan het begin van de relatie. We worden namelijk beïnvloed door intense hormonen en hoge verwachtingen. Het is echter moeilijk om diezelfde intensiteit in de loop der jaren door te zetten.

Blijvende relaties zijn die waarbij de liefde wordt gevoed als de jaren doorgaan. Blijf teder, toon begrip, en demonstreer regelmatig je affectie.

Een blijvende liefde vraagt om een balans tussen genot en discipline.

Een andere manier om de liefde te voeden is om jezelf in de ander leren te verplaatsen. Vermijd onnodige ruzie. Kies in plaats daarvan voor actieve onderhandelingen.

Niemand beweerde dat alles vanzelf zou gaan

Koppel bij zonsondergang

Tot slot moet je onthouden dat het niet vanzelf makkelijk zal zijn om iemand te ontmoeten. Laat staan dat je meteen met hem of haar trouwt of een duurzame relatie begint.

Je moet dus letten op een aantal vitale aspecten:

  • psychologisch
  • emotioneel
  • spiritueel
  • moreel
  • seksueel
  • sociaal

Dat betekent echter niet dat blijvende liefde onmogelijk te vinden is. Als je je hard inzet dan loont dat vaak. Gelukkig wordt het allemaal de moeite waard als je de juiste persoon kunt vinden.

Daarna begint echter het echte werk: leer elkaars verschillen te begrijpen en bouw verder aan je relatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fisher, H. (2009). Why Him? Why Her?: How to Find and Keep Lasting Love. Henry Holt and Company.
  • Carroll, L. (2014). Love Cycles: The Five Essential Stages of Lasting Love. New World Library.
  • Begg, A. (2015). Lasting Love: How to Avoid Marital Failure. Moody Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.