Hoe schildklieraandoeningen ons lichaam beïnvloeden

De schildklier is een klier die de vorm heeft van een kleine vlinder en gelegen is in de hals, net boven de luchtpijp. Hij is klein van vorm, maar speelt een belangrijke rol in het lichaam, waar hij de volledige regeling van de stofwisseling op zich neemt. De schildklier produceert hormonen die de hartslag controleren en de snelheid waarmee calorieën verbrand worden regelt. Hij regelt ook de productie van eiwitten en de manier waarop het lichaam met andere hormonen omgaat. Schildklieraandoeningen kunnen de functie van deze klier volledig ontregelen en hierdoor heel vervelende bijwerkingen veroorzaken.

Er zijn veel uitwendige factoren en ziektes die de werking van de schildklier kunnen beïnvloeden, waardoor tal van storingen in andere lichaamsfuncties kunnen ontstaan. De twee vaakst voorkomende schildklierziektes zijn hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Ze hebben beiden een verschillend effect op het menselijk lichaam en het is belangrijk de symptomen ervan op tijd te herkennen, zodat de vervelende invloed van deze ziektes op je dagelijks functioneren zo veel mogelijk verminderd kan worden.

Hypothyreoïdie

Pijnlijke Schildklier

Hypothyreoïdie is een aandoening die ontstaat als de schildklier er niet in slaagt voldoende schildklierhormoon te produceren. Het resultaat is dat de werking van de klier vertraagt en dat er heel wat gezondheidsprobleempjes ontstaan die de kwaliteit van het dagelijks functioneren sterk naar beneden haalt.

Wat er verandert in het lichaam wisselt sterk van persoon tot persoon en hangt eveneens af van de vooruitgang die de ziekte reeds gemaakt heeft. De veranderingen die je kan opmerken in het lichaam zijn:

 • Een abnormale zwakte of voortdurend gevoel van vermoeidheid.
 • Plotse toename van het lichaamsgewicht en ontstaan van een ongezonde zwaarlijvigheid.
 • Verlies van eetlust.
 • Er ontstaan veranderingen in de menstruatiecyclus.
 • Geen zin meer hebben in seks.
 • Het voortdurend koud hebben.
 • De darmen die vaker verstopt raken.
 • Het vaker voorkomen van pijnlijke spieren.
 • De huid rondom de ogen houdt vocht vast en is opgezwollen.
 • De nagels worden zwak en breken af.
 • Het verlies van haar.

Hypothyreoïdie is de meest voorkomende schilklierziekte en treft voornamelijk jonge vrouwen. Aan het hierboven opgesomde lijstje kan zelfs nog het optreden van geheugenverlies, concentratieproblemen, een droge huid en intolerantie voor kou toegevoegd worden. In ernstige gevallen wordt ook een verminderde functie van de lever en nieren opgemerkt. Merk je dat je vaak te maken hebt met de opgesomde symptomen, raadpleeg dan een arts of specialist om zo snel mogelijk een juiste diagnose te krijgen en eventueel een gepaste behandeling te volgen.

Hyperthyreoïdie

 

Vergrote SchildklierZoals je wellicht al door de benaming opmerkt, gebeurt bij hyperthyreoïdie net het tegenovergestelde. De ziekte ontstaat als de schildklier plots een te grote hoeveelheid hormonen gaat produceren, waardoor de stofwisseling in een te hoog tempo verzeild raakt. Misschien klinkt dit positief in de oren als je graag enkele kilo’s gewicht wil verliezen, maar helaas veroorzaakt deze overproductie heel wat andere ernstige gezondheidsproblemen.

Ook in het geval van hyperthyreoïdie is de invloed op het lichaam afhankelijk van de persoonlijke situatie en de mate waarin de ziekte reeds geëvolueerd is. De volgende symptomen kunnen opgemerkt worden in het geval van hyperthyreoïdie:

 • Het optreden van een onverklaarbare vermoeidheid.
 • Het voortdurend verliezen van gewicht.
 • Een constant gevoel van zenuwachtigheid ervaren.
 • De hartslag die bijna voortdurend verhoogd is.
 • Meer zweten dan gewoonlijk.
 • Een abnormaal warmtegevoel.
 • Het ontstaan van veranderingen in het patroon van de menstruatie.
 • Verhoogde beweging van de darmen.
 • Armen en benen die trillen en beven.

Deze symptomen kunnen soms een grieperig gevoel geven en ook koorts kan soms optreden als je met hyperthyreoïdie te maken hebt. Bovendien kan er eveneens verwardheid, rusteloosheid, spasmen en zelfs in uitzonderlijke gevallen coma optreden.

Schildklieraandoeningen en zorgdragen voor je dagelijkse levenskwaliteit

Schilklieraandoening Onderzoeken

Heb je soms het vermoeden dat je te maken kan hebben met een van beide schildklieraandoeningen, dan is het belangrijk zo snel mogelijk een arts te raadplegen, zodat een juiste diagnose kan gesteld worden en je met een gepaste behandeling kan starten. Ziektes aan de schildklier geven namelijk heel wat symptomen die je dagelijkse levenskwaliteit negatief kunnen beïnvloeden en je gezondheid ernstig kunnen aantasten. Op de lange termijn wordt het moeilijk om nog eenvoudige karweitjes uit te voeren of te genieten van een rustig avondje op de bank.

In het geval van hypothyreoïdie is het belangrijk reeds in het beginstadium van de aandoening een aantal beslissingen te nemen over het volgen van gezonde leefregels en vooral aandacht te besteden aan het onder controle houden van je lichaamsgewicht. Het klaarmaken van gezonde en natuurlijke maaltijden en aandacht schenken aan lichaamsbeweging zullen de toestand van de aandoening positief beïnvloeden.

Ook in het geval van hyperthyreoïdie kan voeding een belangrijke rol spelen. Een voedingsdeskundige kan voor jou een dieet op maat opstellen, waarbij aandacht besteed wordt aan de verminderde opname van jodium. Deze stof wordt namelijk door de schildklier gebruikt om hormonen te produceren.

Jammer genoeg heeft onderzoek door schildklierspecialisten aangetoond dat er geen maatregelen voorhanden zijn om deze vervelende aandoeningen te voorkomen. Ze ontdekten wel dat een gezond dieet, lichaamsbeweging en een gezond levenspatroon heel wat positieve invloed uitoefenen en ook het risico op het uitbreken van schildklieraandoeningen kunnen verminderen. Is de diagnose reeds gesteld, volg dan steeds nauwkeurig de aanwijzingen van je arts, zodat je de invloed van deze kwaal op de gezondheidstoestand van je lichaam zo minimaal mogelijk kan houden.

Bekijk Ook