Aloëverasap voor heilzame behandelingen

Aloëvera is een geneeskrachtige plant die over de hele wereld heel populair is en voor een aantal behandelingen, zowel voor de schoonheid als de gezondheid, wordt aanbevolen.
Aloëverasap voor heilzame behandelingen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel aloëvera ons kan helpen als we de gel direct gebruiken, kunnen we ook aloëverasap maken dat veel heilzame werkingen heeft. Dit sap biedt alle voordelen van aloëvera en geeft het lichaam verschillende voedingsstoffen die kunnen helpen de gezondheid te verbeteren.

Wat zijn de eigenschappen van aloëvera?

Wat zijn de eigenschappen van aloëvera en aloëverasap
  • Het is rijk aan vitamine A, B, C, mineralen, tannines, oliën, vetzuren (oliezuur en linolzuur) en aminozuren.
  • Het zou in staat zijn om huidcellen te vernieuwen. Hierdoor kan het vroegtijdige veroudering voorkomen.
  • Het helpt de spijsvertering.
  • Het werkt ontgiftend.
  • Het helpt de vernieuwing van weefsel te stimuleren.
  • Het bestrijdt virussen, bacteriën en schimmels.
  • Het werkt als een pijnstiller.
  • Het kan helpen het immuunsysteem te versterken.
  • Het heeft een krachtige ontstekingsremmende werking.

Hoe maak je aloëverasap?

Hoe maak je aloëverasap

Voordat je begint met de bereiding van het aloëverasap is het heel belangrijk om te weten dat de verse gel van de aloëplant heel snel verdampt als hij in contact met de lucht komt. Daarom raden we aan om het pas vlak voordat je het nodig hebt uit de plant te halen. Gebruik het onmiddellijk zodra je het blad hebt geopend.

  • Snijd eerst de buitenste stekels van het blad met een zeer scherp mes. Als je dat gedaan hebt, was je het mes onmiddellijk. Snijd de stengel in de lengte in tweeën en haal de gel eruit.
  • Doe een ruime hoeveelheid van de aloëveragel in een blender, voeg wat sap van citrusvruchten toe (van sinaasappelen of grapefruits bijvoorbeeld) en meng ten slotte alle ingrediënten gedurende een paar minuten. Het sap van citrusvruchten wordt aangeraden omdat het helpt om de kort blootgestelde aloëveragel te stabiliseren, waardoor het een betere smaak krijgt.
  • Giet het verwerkte sap in een dichte schaal en koel het in de koelkast. Doe vervolgens twee eetlepels van het sap in een glas water. Je aloëverasap is nu klaar.
  • Het aloëverasap kan in de koelkast maximaal een week worden bewaard. Om echter het meeste van de voordelen te genieten, is het raadzaam om het in een paar dagen op te drinken.

Hoe gebruik je aloëverasap als remedie?

Hoe gebruik je aloëverasap als geneesmiddel

Dit aloëverasap is rijk aan voedingsstoffen en eigenschappen die zeer gunstig voor de gezondheid kunnen zijn. Dit sap kan daarom goed helpen om ziekten te voorkomen. Het kan ook helpen als behandeling voor diverse andere gezondheidsproblemen.

De normale aanbevolen dosering is twee eetlepels, één tot drie keer per dag, alleen of in een glas water.

Ook interessant om te lezen:
De 9 beste natuurlijke pijnstillers

Het helpt constipatie te bestrijden

Aloëverasap heeft een laxerende werking, wat ons kan helpen om constipatie te bestrijden. Eén glas van dit sap op een lege maag zal de spijsvertering en de darmbeweging verbeteren.

Darmproblemen

Het sap van aloëvera kan ook worden gebruikt om andere darmproblemen te helpen bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het Prikkelbare Darm Syndroom. Het zou namelijk de darmen en eventuele zweren helpen te reguleren.

Het helpt het immuunsysteem te versterken

Het is rijk aan antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen die kunnen helpen het immuunsysteem te versterkenen zo verschillende aandoeningen te voorkomen.

Ook is er onderzoek uitgevoerd naar de vraag of aloëvera dankzij het gehalte antioxidanten, bèta-sitosterol, vitamine C, bèta-caroteen, zink en selenium voedsel kan zijn dat zou kunnen werken tegen kanker. In dit geval is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Het helpt diabetes te bestrijden

Het sap van aloëvera kan worden gebruikt als een voedingssupplement om het suikerniveau in het bloed te helpen verbeteren. Als je diabetes hebt en je wilt dit sap drinken, moet je echter eerst je arts raadplegen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Bijwerkingen van aloëvera

Aloëverasap heeft weinig bijwerkingen. Bij sommige mensen kan het echter wat vervelende reacties veroorzaken. Onder deze bijwerkingen vallen:

  • Verstoring elektrolytenbalans vanwege het laxerende effect. Dit leidt tot een vertraging in het genezingsproces en een verandering in de kleur van de urine naar een rozeachtige tint.
  • De vochthuishouding raakt uit balans.
  • Darmkrampen.

Bovendien kunnen er bijwerkingen ontstaan bij mensen die medicijnen gebruiken om problemen te behandelen zoals de ziekte van Crohn of andere darmproblemen, degenen die menstrueren of die lijden aan blindedarmontsteking of dikkedarmontsteking.

In al deze gevallen is het verstandig is om een arts te raadplegen voordat je het aloëverasap gaat gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Domínguez, R.N., Arzate, I., Chanona, J., Welti, J., Alvarado, J., Calderón, G. et al. (2012). El gel de Aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. 11(1), 23-43. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-27382012000100003&lng=es&tlng=en
  • Radha, M. H. & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 5(1), 21-26. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
  • Das, S., Mishra, B., Gill, K., Ashraf, S., Singh, A., Sinha, M. et al. (2010). Isolation and characterization of novel protein with anti-fungal and anti-inflammatory properties from Aloe vera leaf gel. International Journal of Biological Macromolecules. 48(1), 38-43. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2010.09.010
  • Sahu, P.K., Giri, D. D., Singh, R., Pandey, P., Gupta, S., Shrivastava, A. K. et al. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review. Pharmacology & Pharmacy, 4(8), 599-610. https://doi.org/10.4236/pp.2013.48086
  • Alishahi, M. & Abdy, E. (2013). Effects of different levels of Aloe vera L.extract on growth performance, hemato-immunological indices of Cyprinus carpio L. Iranian Journal of Veterinary Science and Technology5(2), 33-44. https://ijvst.um.ac.ir/index.php/veterinary/article/view/16908

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.