Hoe heilzaam zijn de zaden van papaja voor je lichaam?

14 november 2017
Wist je dat papajazaden een van de beste middelen zijn om zorg te dragen voor je lever, je nieren en je darmen? Deze zaden bevatten enzymen en antioxidanten die je lichaam ontgiften.

Papaja is een tropische vrucht die over de hele wereld bekend is om zijn voortreffelijke zoete smaak en de massa voedingsstoffen die hij bevat. Gewoonlijk eet men papaja’s zodra ze lekker en rijp zijn, want ze smaken niet echt lekker als ze nog groen zijn. Ook in de papajazaden zitten veel voedzame bestanddelen.

Gewoonlijk eet men het vruchtvlees van de papaja. Je kan het zo eten of verwerken in een dessert of in een smoothie. Maar tegenwoordig gebruiken veel mensen ook de papajazaden, want het is een natuurlijk en goedkoop middel om de gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen.

Meestal worden de zaden van deze vrucht weggegooid, maar steeds meer beginnen mensen te beseffen hoeveel voedingsstoffen papajazaden bevatten. Ze zijn dus heel nuttig voor je lichaam.

In dit artikel kan je meer lezen over de voedzame waarde van papajazaden. We leggen je de 6 voornaamste voordelen in detail uit. Ontdek hier wat de positieve effecten van deze zaden zijn!

1. Ze verbeteren de gezondheid van je darmen

Darmen

Deze zaden bevatten een hoge concentratie verteringsenzymen en anti-parasitaire eigenschappen. Dat is de reden waarom ze een geweldig hulpmiddel zijn om een goede darmgezondheid te stimuleren.

 • In deze zaden zit carpaïne. Dat is een alkaloïde bestanddeel dat de verwijdering bevordert van parasieten, die zich snel vermenigvuldigen in de darmen. Het voorkomt ook infectie.
 • Bovendien zijn ze ideaal voor je microbiële flora. Dat komt omdat ze helpen om het peil van de zuurtegraad stabiel te houden.

Hoe gebruik je de zaden ten voordele van je darmen?

 • Maal meerdere gedroogde papajazaden fijn. Voeg ze toe aan een kop kokend water.
 • Laat het een paar minuten trekken. Voeg dan honing toe en drink het twee tot drie keer per dag.

2. Papajazaden helpen je om de lever te ontgiften

Omdat deze zaden zo voedzaam zijn, werden ze in de Oosterse geneeskunde gebruikt om de lever te ontgiften.

De verteringsenzymen, samen met de antioxidanten, helpen om de gifstoffen af te breken die zich in het weefsel opstapelen. Ze zijn ook een grote hulp in de behandeling van levercirrose en leverstenen.

Hoe gebruik ik papajazaden om de lever te ontgiften?

 • Eet gedurende een maand vijf zaden, twee keer per dag. Je mag de zaden vers of gedroogd eten.
 • Een andere mogelijkheid is dat je ze toevoegt aan smoothies of fruitsap.

3. Ze beschermen je nieren

Pijn aan de nieren

Mensen die het risico lopen op nierstoornissen, kunnen heel wat hulp ervaren van de dagelijkse inname van deze kleine zaden.

Ze werken ontstekingsremmend en bevatten antioxidanten. Dat betekent dus dat ze helpen om je urinesysteem en je nieren te reinigen. En dat zal dan weer helpen om infectie en nierfalen te voorkomen.

Hoe gebruik ik deze zaden om de nieren te beschermen?

 • Kauw drie keer per dag op 6 tot 7 papajazaden.
 • Vul de zaden aan met 6 tot 8 koppen water per dag.

4. Ze bestrijden ontstekingen

Misschien vind je het moeilijk om dit te geloven, maar papajazaden bevatten een grote hoeveelheid enzymen die helpen om ontsteking in de weefsels van je lichaam onder controle te houden.

Papaïne en chymopapaïne werken in op elementen die ontstekingen veroorzaken. Op die manier helpen ze om de hevigheid van de volgende aandoeningen te verminderen:

 • Reumatoïde artritis
 • Jicht
 • Astma
 • Osteoartritis

5. Papajazaden helpen je om gewicht te verliezen

Gewicht verliezen

Deze zaden kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen die proberen om gewicht te verliezen.

Ze hebben ontgiftende eigenschappen en vermogens die op de spijsvertering inwerken. Die eigenschappen stimuleren de afbraak van vet dat zich in het lichaam opstapelt. Tegelijkertijd zorgen ze er ook voor dat je metabolisme beter werkt.

Hoe gebruik je de zaden voor dit doel?

 • Maal meerdere papajazaden en meng ze in een glas warm water.
 • Drink dit elke dag op een nuchtere maag.

6. Ze voorkomen infecties van de maag

Papajazaden bevatten antibiotische en ontstekingsremmende bestanddelen. Het is dankzij deze elementen dat ze een natuurlijk middel zijn om infecties van de maag te bestrijden. Op een doeltreffende manier pakken ze schadelijke micro-organismen aan zoals salmonella en stafylokokken.

Bovendien helpen ze om buikontsteking te verminderen en afvalstoffen en gas uit je lichaam te verwijderen.

Hoe gebruik je deze zaden bij maagproblemen?

 • Neem vijf papajazaden en laat ze drogen. Daarna vermaal je de zaden tot poeder.
 • Dan maak je kamillethee en je voegt het poeder toe aan de thee.
 • Laat het staan tot het voldoende afgekoeld is om te drinken. Nu kan je het innemen.
 • Herhaal deze behandeling twee tot drie per dag tot de symptomen onder controle zijn.

Je ziet dus dat het echt wel de moeite waard is om papajazaden te bewaren. Ze zijn geweldig voor je gezondheid en kunnen helpen bij de symptomen van meerdere aandoeningen.

Probeer ze zeker uit en ontdek zelf hoe waardevol ze zijn!

Bekijk Ook