Hevig zweten bestrijden met 7 interessante trucjes

15 oktober 2017
Om overmatig zweten te bestrijden is het een goed idee om losse kledij te dragen en je emoties onder controle te houden. Je kan ook enkele natuurlijke remedies gebruiken. Ze zullen je helpen om het hevige zweten wat te temperen.

Zweten is een natuurlijk lichaamsproces. Het is zijn taak om vocht, gifstoffen en andere elementen, die zich in het lichaam opstapelen, af te voeren.

We hebben allemaal naar schatting twee miljoen zweetklieren. Die zijn verantwoordelijk voor het zweten langs de huid. Je vindt ze vooral in de volgende lichaamszones : de oksels, de voeten en de handpalmen. Een van de redenen waarom we zweten, is dat op die manier de temperatuur van het lichaam geregeld wordt. Het houdt ook het niveau van de essentiële aminozuren onder controle.

Het probleem is dat vele mensen grote hoeveelheden zweet produceren. Dat is te wijten aan een onevenwicht in de hormonen, aan een ziekte van de schildklier of aan veranderingen in het zenuwstelsel. Deze aandoening is bekend onder de naam hyperhidrose. Voor de persoon die hieraan lijdt, is het onaangenaam en beschamend.

Gelukkig bestaan er enkele trucjes. Ze zullen je helpen om dit probleem onder controle te houden. Bovendien zorgen ze er ook voor dat je slechte geuren, blozen en andere symptomen kan vermijderen. Grijp dus je kans en ontdek deze handige trucjes!

1. Drink saliethee

Saliethee

Saliethee is een natuurlijke drank. Het helpt om je hormonale activiteit te regelen. Bovendien remt het de zweetklieren en voorkomt het hevig zweten.

Wat heb je voor deze thee nodig?

 • 5 eetlepels gedroogde salie
 • Ongeveer 1 liter water

Hoe maak je het klaar?

 • Kook eerst het water. Wanneer het begint te koken, doe je het in een pot samen met de salie.
 • Laat het gedurende twintig minuten intrekken. Daarna filter je het. Je kan het dan drinken.
 • Drink tot drie koppen per dag.

2. Eet beperkte hoeveelheden pikant voedsel

Wanneer je last hebt van overmatig zweten, dan moet je pikante voeding vermijden. Dat betekent dat je beter geen chili, kerrie of peper gebruikt. Al deze specerijen zorgen immers dat de warmte in je lichaam verhoogt. Ze zullen dus een invloed hebben op de mate waarin je gaat zweten.

3. Gebruik zuiveringszout met citrus

Limoen

Maak een smeerseltje van zuiveringszout en citroen of limoen. Het is een doeltreffend middel dat je kan gebruiken om de antitranspirant deodorant te vervangen, die je gewoonlijk in de winkel koopt.

Deze ingrediënten hebben antibacteriële en exfoliërende eigenschappen. Ze helpen je om de aanwezigheid van ziektekiemen, dode huidcellen en andere elementen te verminderen. Het zijn precies die elementen die de slechte geur van zweet beïnvloeden.

Ze hebben ook een effect op de natuurlijke zuurtegraad van de huid. Dat is heel belangrijk om dit probleem te behandelen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 •  1 eetlepel zuiveringszout
 • Sap van een 1/2 citroen

Hoe maak je het klaar?

 • Laat het zuiveringszout oplossen in het citroensap. Gebruik dit papje om die gebieden in te smeren, waar je zweet zich concentreert.
 • Laat het gedurende tien minuten inwerken. Daarna spoel je het af.
 • Vermijd dat de plaatsen, die je hebt ingesmeerd, blootgesteld worden aan de zon, want dat zou ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

4. Drink ijswater om hevig zweten af te remmen

Drink dagelijks ijswater. Dat is een gemakkelijke manier om blozen en hevig zweten als gevolg van een onevenwicht in je hormonen te kalmeren.

Dit drankje voorkomt niet alleen de ontwikkeling van problemen zoals uitdroging. Het regelt bovendien de innerlijke temperatuur van het lichaam.

5. Maak een deodorant van rozemarijn en appelazijn

Appelazijn tegen zweten

Deze deodorant is een natuurlijk middel op basis van rozemarijn en appelazijn. Het is een goede oplossing om hevig zweten te verminderen. Dat komt omdat dit middeltje de slechte geuren neutraliseert. Het houdt ook de zweetklieren onder controle, die verantwoordelijk zijn voor de productie van het overmatige zweet.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kop water
 • 4 eetlepels appelazijn
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • 1 eetlepel tijm

Hoe maak je het klaar?

 • Kook het water. Zodra het water begint te koken, voeg je de tijm en de rozemarijn toe.
 • Laat het dan gedurende vijftien minuten rusten. Daarna filter je de vloeistof en verwijder je de kruiden.
 • Voeg nu de appelazijn toe en giet het mengsel in een verstuiver.
 • Verstuif de vloeistof op de zones waar je het meest zweet. Laat de vloeistof indringen.

6. Draag gemakkelijke kleding

Losse katoenen kleding wordt aanbevolen. Het is de beste soort kleren voor mensen die last hebben van hyperhidrose.

Dit type kleding laat een goede luchtcirculatie toe en vermindert blozen. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat je een koel gevoel blijft hebben.

7. Gebruik tea tree olie

Tea tree olie tegen zweten

Tea tree olie is een krachtig antiseptisch en reukverdrijvend middel. Het vermindert de aanwezigheid van bacteriën en slechte geuren in die lichaamszones waar je het meest last hebt van overmatig zweten.

Gebruik het om de zuurtegraad van je huid onder controle te houden. Het zal ook een hevig zweten verminderen dat door de zweetklieren veroorzaakt wordt.

Hoe gebruik je dit middeltje?

 • Doe meerdere druppels tea tree olie op een katoenen doek. Wrijf het onder de oksels en op je voeten.
 • Gebruik het zo’n twee keer per dag.
 • Vermijd om te veel van dit product rechtstreeks op de huid aan te brengen, want het kan een agressief effect hebben. Test het voordat je het gebruikt. Zorg dat je zeker weet dat het geen huidirritaties zal veroorzaken.

We hebben je een aantal aanbevelingen gegeven. Je kan ze nu omzetten in de praktijk. Zeg dus vaarwel tegen het vervelende zweten!

Bekijk Ook