Herken het verschil tussen een hartaanval en een paniekaanval

In eerste instantie kunnen de symptomen van een hartaanval en een paniekaanval misschien erg veel op elkaar lijken, bij het een houden de symptomen echter korter aan dan bij het ander. In dit artikel leren we je hoe je de twee van elkaar kunt onderscheiden.
Herken het verschil tussen een hartaanval en een paniekaanval

Laatste update: 01 november, 2022

Vaak verwarren mensen een paniekaanval met een hartaanval, aangezien deze twee problemen in eerste instantie soortgelijke symptomen veroorzaken.

Als je jezelf ooit in deze situatie hebt bevonden of als je zenuwen je ooit wel eens voor de gek hebben weten te houden, kijk dan eens naar de onderstaande verschillen die je zullen helpen om de twee in het vervolg van elkaar te kunnen onderscheiden.

Hartaanvallen: wat zijn het?

Een hartaanval doet zich voor wanneer er een bloedpropje aanwezig is in de kransslagader en deze de bloedtoevoer en bloedvoorziening aan het hart belemmert.

Als gevolg hiervan wordt de hartslag onregelmatig, dit wordt ook wel aritmie genoemd. En dit zorgt ervoor dat je hart veel minder goed in staat is om bloed door je lichaam te pompen.

Als de obstructie niet bijtijds wordt behandeld, dan zal deze ervoor zorgen dat het weefsel in de aangedane hartspier afsterft.

Symptomen van een hartaanval

Paniekaanval of een Hartaanval
  • Op het moment dat je echt een hartaanval ervaart, zul je een drukkende pijn voelen in het midden van je borst, en mogelijk ook in je linkerarm en rug.
  • Vervolgens kan de pijn ook doorstralen naar je nek, kaak en kiezen.
  • De intensiteit van de pijn kan verschillen, maar houdt altijd minstens vijf minuten aan en heeft geen belemmerende invloed op je ademhaling.
  • Ook zul je last krijgen van jeuk, doorgaans alleen in je linkerarm.
  • Tot slot, komt het vaak voor dat mensen last krijgen van koudzweten, misselijkheid en zelfs braken.

Wanneer mensen een hartaanval ervaren, wordt hun ademhaling niet opgejaagd. Daarom zal dit in zeer weinig gevallen ook een paniekaanval opwekken.

Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen, en ze meer dan vijf minuten aanhouden, bel dan een ambulance of zorg dat je zelf zo snel mogelijk naar de eerste hulp gaat.

Paniekaanvallen: wat zijn het?

Paniekaanval wat is het

Een paniekaanval, ook wel bekend als een angstaanval, bestaat uit een zeer intense reactie die gepaard gaat met het gevoel alsof je je zenuwen niet onder controle kunt houden.

Over het algemeen is het belangrijk om erachter te komen welke gedachten de aanval hebben opgewekt. Dit zijn namelijk vaak alarmerende gedachten die een snelle, algemene fysiologische activatie opwekken.

Op lichamelijk niveau doet een paniekaanval zich voor wanneer de amygdala te sterk geactiveerd is. Dit deel van de hersenen raakt in een zeer alerte staat wanneer we mogelijk gevaar hebben waargenomen.

Probeer dit probleem dus op te lossen. Om dit te doen is het belangrijk om na te gaan welke motieven of redenen ervoor hebben gezorgd dat er in jou een alarm is afgegaan terwijl er eigenlijk geen sprake was van gevaarlijke stimuli.

Wat het geval ook is, als je regelmatig last hebt van dit soort symptomen, dan is het verstandig om een arts te raadplegen zodat hij/zij je de juiste diagnose kan geven. Psychologische behandeling zal je helpen om de ware oorsprong van dit probleem te achterhalen.

Lees ook: Ontdek de zeven meest voorkomende vormen van angst

Symptomen van een paniekaanval

Hartaanval of Paniekaanval

In het geval van paniekaanvallen is het belangrijk om te onthouden dat dit soort aanvallen zich op de gewoonste en schijnbaar rustige momenten van je dagelijkse leven voor kunnen doen.

  • Over het algemeen, houden de symptomen van een paniekaanval ongeveer tien minuten aan. Dit soort aanvallen gaan meestal gepaard met een onderbroken pijn in en rond je borst. Dat wil zeggen, de pijn komt en gaat.
  • Daarnaast zul je ook een verdovend en stekend gevoel ervaren. In dit geval zal dit gevoel echter niet beperkt blijven tot slechts je linkerarm. Je kunt de pijn daarnaast ook ervaren in je rechterarm, benen en vingers en tenen.
  • Wanneer iemand een paniekaanval ervaart, zal hij doorgaans irrationele angsten vertonen, zo kan het bijvoorbeeld lijken alsof hij gek wordt.

Als je op basis van dit onderscheid echter nog steeds niet weet of je nu een hartaanval of een paniekaanval hebt, dan is het natuurlijk het beste om gelijk je dokter te raadplegen. Zoals je je vast wel kunt voorstellen, is het in het geval van een hartaanval natuurlijk belangrijk om jezelf meteen te laten behandelen, anders zou een dergelijke aanval namelijk fataal kunnen zijn.

Als je een paniekaanval ervaart, dan kan het raadplegen van een specialist je helpen om je angsten onder ogen te komen en te overwinnen en zodoende aanvallen in de toekomst te voorkomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.