De hedendaagse opvoeding stopt onze kinderen in een dwangbuis

5 november 2017
Laten we onze kinderen niet verstikken. Laten we hen opvoeden om gelukkig te worden. Door ze een goede opvoeding te geven, kunnen we hen vrij laten zijn.

De hedendaagse opvoeding focust zich op het analyseren en organiseren van ieder klein detail van de levens van onze kinderen. Er is geen ruimte om te improviseren, te genieten of om te leven als een echt kind.

Het is waar dat kinderen erg snel leren. Tenslotte zijn het de fundamentele jaren om kennis en vaardigheden te vergaren die ze in de toekomst nodig hebben. Maar er is iets dat nog veel belangrijker is: gelukkig zijn.

De hedendaagse opvoeding beperkt onze kinderen

Ogen van een kind

Door de opvoeding die we onze kinderen vandaag de dag geven, ligt de schuld voornamelijk bij de ouders als het erom gaat dat de kinderen niet optimaal kunnen genieten van hun jeugd.

Met vervelende naschoolse lessen, activiteiten en een volle agenda, leren onze kinderen al vroeg een aantal zaken. Ze weten hoe het voelt om volgens een vaststaand schema te leven, wat verantwoordelijkheden zijn en hoe het voelt om heel weinig of geen vrije tijd te hebben. Onderwijs – of beter, het verwerven van ideeën en kennis – komt eerst. Dit gaat ten koste van de persoonlijke ontwikkeling.

Kinderen vervelen zich niet. Volwassenen zien zich vervelen, spelen en tijd verspillen als negatieve zaken, maar in werkelijkheid bevorderen ze de creativiteit. En dat is nu precies wat er in de toekomst van de kinderen gevraagd kan worden. Het is een vaardigheid die zeer noodzakelijk is in de hedendaagse wereld.

Maar hoe kunnen ze creativiteit ontwikkelen als ze nu niet mogen spelen? Als alles van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wordt geregeld en georganiseerd. En als overal regels voor zijn?

Lees ook: Kinderen opvoeden betekent hen zichzelf laten ontwikkelen

Eigenschappen van verstikkende ouders

Huilend meisje

Als ouders realiseren we ons soms niet dat we onze kinderen dwingen om precies zo te leven als wij doen. Zijn we onze eigen jeugd zo snel vergeten?

Daarom is het belangrijk dat we een beetje zelfkritiek hebben. Daarmee kunnen we evalueren of we verstikkende ouders zijn. Bovendien kunnen we daarmee bepalen of we onze kinderen smoren door iedere minuut van hun leven te organiseren.

Verstikkende ouders bepalen de levens van kinderen. Ze moeten op het ene moment voetballen, op het andere moment naar vioolles en om drie uur krijgen ze een kopje thee met iets te eten. Er is geen ruimte om zich af te vragen wat ze willen doen, om afgeleid te raken. Er is niet eens tijd om over iets na te denken. Iedere minuut is ingepland.

Ze vergeten dat hun kinderen eigen ideeën en dromen hebben. Ze geven er niks om wat het kind nu eigenlijk wil. De dromen van hun kinderen moeten passen in wat zij willen. Het interesseert ze bijvoorbeeld niet of hun kind de gitaarlessen leuk vindt. Als een ouder zelf graag gitaar had willen leren spelen, laten ze het kind lessen volgen om hun eigen dromen te verwezenlijken.

Waarden veranderen in doctrines waar niet aan kan worden getwijfeld of over na kan worden gedacht. Deze ouders tolereren niet dat hun kinderen anders denken dan dat ze zelf doen. Hun kinderen worden niet gezien als mensen. Ze zien de kinderen als waardevolle bezittingen die naar hun eigen beeltenis en gelijkenis gevormd moeten worden. Op die manier kunnen ze alsnog hun successen behalen.

Mis dit artikel niet: Man geeft zieke kinderen kracht door ‘tijdelijke tattoos’ te zetten

De vrijheid van kinderen

Verdrietig kijkend kind

We moeten onze kinderen vrij laten. We moeten hen dingen zelf laten ontdekken en we moeten ruimte bieden aan hun creativiteit. Het is belangrijk dat ze de tijd hebben om zich te vervelen, om te spelen en om rond te zwerven. Ze moeten kunnen leren van hun relaties met anderen.

Er zijn dingen die we nooit moeten doen en dat is dat we kinderen nooit moeten verhinderen om zelf na te denken. Ook mogen we hun niet laten geloven dat alles wat we zeggen waar is. En uiteraard mogen we niet verhinderen dat ze een andere mening hebben.

Als volwassene weten we dat mensen over de hele wereld van elkaar verschillen. En juist die verschillen en andere perspectieven en meningen verrijken ons leven.

Laten we niet proberen om perfecte kinderen op te voeden. Laten we proberen om onze kinderen de ruimte te geven om hun eigen fouten te maken, zodat ze hiervan kunnen leren. Ze moeten vallen en weer opstaan en ontdekken wat ze leuk vinden. Het is onze taak om hen te ondersteunen.

Maar het allerbelangrijkste is dat we van onze kinderen houden. Laten we tijd met hen doorbrengen en leuke dingen met hen doen. En dan zonder afleiding van onze mobiele telefoons en dergelijke.

Laten we de hoop en dromen van onze kinderen bewaren. Laat ons opletten dat we ze niet vervangen door onze eigen ideeën en vooroordelen. Als je zoon op ballet wilt, laat hem dat dan doen! En als hij wil zingen of wil paardrijden, sta dat toe. We zijn er niet om hen beperkingen op te leggen. Dat levert niks positiefs op. Kinderen moet experimenteren en alles uit het leven halen.

Meisje met blauwe ogen

 

Tot slot, lees ook: Vijf fouten die we maken bij het opvoeden van onze kinderen

Wie weet wat de toekomst brengt? Niemand, maar we weten hoe het nu is.

Laten we onze kinderen niet verstikken. Laten we hen een opvoeding geven waarbij ze gelukkig en vrij kunnen zijn.

Bekijk Ook