Grenzen bepalen in je relatie en 'nee' leren zeggen

De eerste persoon waar je van moet houden voordat je een nieuwe relatie begint, is jezelf. Dit is de enige manier waarop je grenzen kunt bepalen en weet hoe ver je bereid bent om te gaan. Als je verliefd bent, stel je grenzen.
Grenzen bepalen in je relatie en 'nee' leren zeggen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Waar liggen jouw grenzen? Misschien heb je jezelf deze vraag nooit afgevraagd, vooral niet als je verliefd bent geweest. Toch is het belangrijk dat je nu gaat nadenken over je grenzen bepalen in je relatie.

Als je van iemand houdt, weet je hoe moeilijk het kan zijn om ‘nee’ te zeggen. Er zijn dingen die je niet leuk vindt, maar je vindt het moeilijk om ze te weigeren of te verdragen. Dit kan zijn omdat je jezelf hebt overgegeven aan je partner, uit liefde. Het kan zo ernstig zijn dat je volledig afhankelijk bent van hem of haar.

Wanneer je verliefd bent, zijn grenzen bepalen en ‘nee’ zeggen noodzakelijk

Wanneer je verliefd bent zijn grenzen bepalen en 'nee' zeggen noodzakelijk

Als je verliefd bent, is het nodig om ‘nee’ te zeggen op die momenten dat je waarden worden geschonden. Zoals in elke relatie, moet je soms toegeven en een middenweg vinden.

Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om naar een bepaalde film te kijken, maar je partner houdt ervan, kun je je best doen – zolang je beslissing maar wordt gerespecteerd als de rollen op een dag worden omgedraaid.

Maar wat gebeurt er wanneer je partner je probeert te manipuleren? Of, hoe zit het als hij/zij jaloers wordt als je met je vrienden bent? Nu is het belangrijk om standvastig te blijven en ‘nee’ te zeggen. Geef jezelf dus de ruimte die je verdient en stop met toegeven. Als je dat echter niet kunt, zal het je ongetwijfeld op een heel zwaar pad brengen.

Ten eerste moet jouw waardigheid altijd prioriteit zijn. Soms maakt de liefde je echter zo blind dat je jezelf helemaal aan de ander overlaat, waardoor hij/zij jou kan schaden. En daarom is het bepalen van grenzen in een relatie zo belangrijk.

Uitspraken als “iemand die echt van je houdt, zal je aan het huilen maken”, of “zonder jou ben ik niets” hebben ertoe geleid dat relaties getolereerde martelingen zijn geworden. Bovendien zijn ze respectloos. En het worden eindeloze situaties waarin je ‘nee’ moet zeggen.

Je moet weigeren om door te gaan met het ondersteunen van iets dat zonder twijfel geen liefde is. In plaats daarvan is het misbruik, controle, manipulatie en pijn …

Dus, als je verliefd bent, zelfs als het moeilijk voor je is, zou je moeten leren hoe je ‘nee’ moet zeggen. Dit zal je helpen om relatiebegrenzingen vast te stellen. Doe dit wanneer een andere persoon je grenzen overschrijdt.

 Grenzen herkennen en grenzen bepalen binnen een relatie

Grenzen herkennen en grenzen bepalen binnen een relatie

Om erachter te komen wat jouw grenzen zijn wanneer je verliefd bent, moet je eerst nadenken over jouw eigen waarden. En om dit te doen, kan je een lijst maken van alle waarden die belangrijk voor je zijn. Misschien is het respect, vriendelijkheid, vrijgevigheid, vrijheid … denk hierover na! Maar bovenal: schrijf ze op.

Nadat je dit hebt gedaan, voeg je een kolom toe naast die waarden. Noteer dan alles wat er in jouw relatie zou kunnen gebeuren om die waarden te schenden, wat een reden zouden zijn om te vertrekken. Dit zouden jouw grenzen zijn. Het zijn de dingen die je niet wilt tolereren.

Nadenken over je grenzen is veel moeilijker. Het lijkt misschien alsof je verliefd bent; je hebt geen grenzen. Sterker nog, het is verbazingwekkend wat we soms bereid zijn te verdragen of te verduren in een relatie.

Misschien kan een grens voor jou ontrouw zijn. Bovendien kan het misbruik, liegen of onverschilligheid zijn. Schrijf deze op en houd ze in gedachten. Wat betreft je waarden, moet je trouw zijn aan die waarden en niet tolereren dat iemand ze schendt.

Ons concept van liefde

De reden waarom je geen ‘nee’ durft te zeggen of grenzen stelt om de waarden te beschermen waarvan je weet dat je ze verdient, is omdat de maatschappij een heel ongezond begrip van liefde heeft gecreëerd, dat nog steeds bestaat.

Liefde lijkt te betekenen dat je alles opoffert voor de andere persoon, je geest, lichaam en ziel, tot het punt dat hij/zij verantwoordelijk is voor jouw eigen geluk. Je gelooft dat het hebben van iemand aan jouw zijde van cruciaal belang is, omdat alleen zijn een schande zou zijn!

Dus, als je een partner hebt, zou je alles doen om te voorkomen dat je hem/haar kwijtraakt. En een van die dingen stelt hem/haar in staat om je grenzen te overschrijden. Grenzen bepalen is echter essentieel voor een gezonde start.

Als je verhalen hoort over hoeveel mishandelde vrouwen hun partners niet aangeven, maar in plaats daarvan teruggaan naar hen, wat denk je dan dat er aan de hand is?

Het is zo belangrijk om in deze gevallen relatiebegrenzingen vast te stellen. Ze hebben hun partners hun waardigheid laten afnemen en zijn gaan geloven dat ze alles verdienen wat hen overkomt.

Dit is echter geen liefde. Als je verliefd bent, moet je eerst van jezelf houden. Waardeer jezelf en weet wat je waarden zijn. Stel vervolgens relatiegrenzen in die niemand mag overschrijden. Alleen dan kun je van iemand anders houden en toestaan dat hij/zij echt van jou houdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chiappo, Leopoldo. Psicología del amor. Biblioteca Nueva, Peisa, 2002.
  • Morfa, José Díaz. Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer, 2003.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.
  • Testor, C. Pérez, Castillo, J.A., y Davins, M. “Psicoterapia psicoanalítica de pareja: teoría y práctica clínica.” Apuntes de psicología 27.2-3 (2009): 197-217.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.