Goede nachtrust met deze 10 voedselsoorten

Een goede nachtrust is zeer belangrijk, daar het de sleutel is tot een goede lichamelijke en emotionele gezondheid. Wanneer je beter slaapt, zal dit je een hernieuwd gevoel geven. Daarnaast is een goede nachtrust essentieel voor je lichaam om verschillende lichaamsfuncties uit te voeren.

Veel mensen zijn echter niet in staat een goede nachtrust te krijgen en hebben moeite in slaap te vallen. In onze hedendaagse wereld komt dit maar al te vaak voor, voornamelijk doordat de vele problemen waar we dagelijks mee te kampen hebben en het gebruik van technologische apparaten onze slaap op verschillende manieren hebben aangetast.

Om een goede nachtrust te krijgen, is het belangrijk om een slaapschema op te stellen en een goede ruimte te hebben om in te slapen. Deskundigen raden aan om alle technologische apparaten die je slaap kunnen aantasten uit je slaapkamer te verwijderen en een gezond dieet aan te houden, waarbij je het eten van irriterende voedingsmiddelen vlak voor het slapengaan vermijdt.

Veel studies tonen aan dat een goed dieet de sleutel is tot een goede nachtrust en het voorkomen van problemen als slapeloosheid. Dezelfde studies tonen ook aan dat sommige voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat je beter slaapt, daar ze eigenschappen hebben die een positieve invloed hebben op het zenuwstelsel en de vrijlating van chemische stoffen als melatonine en serotonine stimuleren. Deze stoffen zijn verbonden aan ontspanning en een betere slaapkwaliteit.

Weet je welk voedsel je kan helpen beter te slapen?

Een goede nachtrust met haver

Hoewel haver veelal wordt aangeraden als ontbijt, kun je de graansoort ook gemakkelijk op andere tijdstippen eten, zo ook ’s avonds laat. Haver is zeer gezond voor het cardiovasculaire systeem en kan een positieve werking hebben voor diabetici. Door twee à drie uur voor het slapengaan wat haver te eten, kan dit je helpen je lichaam te ontspannen zodat je beter kunt slapen. Haver stimuleert namelijk de melatonineproductie.

Amandelen

Amandelen

Een handje amandelen kan ervoor zorgen dat je slaapt als een roos, zonder onderbrekingen. Dit komt doordat amandelen tryptofaan en magnesium bevatten, twee stoffen die slaap kunnen opwekken.

Honing

Om een betere nachtrust te krijgen, kan het erg behulpzaam zijn om een beetje honing aan je glas melk of kopje thee toe te voegen. Honing bevat glucose, een bestanddeel dat de hersenen een seintje geeft dat het de werking van orexine, een stof die direct verbonden is met slapeloosheid, moet verminderen.

Volkorenbrood

Volkorenbrood bevat vitamine B1 en B6 uit de hele granen. Combineer volkorenbrood met honing, zodat de twee samen kunnen helpen het tryptofaan naar de hersenen te sturen, waar het zal worden omgezet in serotonine en zo de kwaliteit van je nachtrust zal verbeteren.

Kersen

Kersen

Een van de beste manieren om goed te slapen en onderbrekingen gedurende de nacht te vermijden, is door melatonine te consumeren. Kersen zijn, net als haver en walnoten, een natuurlijke bron van melatonine en kunnen daardoor helpen je slaapgewoontes te verbeteren.

Kruidenthee

Het drinken van kruidenthee kan een van de beste opties zijn om een goede nachtrust te krijgen en vredig te slapen. Verschillende soorten thee, zoals onder andere kamille, melisse, lavendel, passiebloem, limoenbloesem of citroen, hebben kalmerende en verdovende eigenschappen die het lichaam helpen beter tot rust te komen en goed te slapen.

Pure chocolade

Je kunt pure chocolade zowel overdag als ’s avonds eten. Dit heerlijke product (waar je waarschijnlijk dol op bent) kan je helpen je slaapgewoontes te verbeteren, omdat het de productie van serotonine, een hormoon dat lichaam en geest ontspant, stimuleert.

Bananen

Banaan

Bananen werken net als een slaappil. Dit superfood is niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar stimuleert ook de productie van melatonine en serotonine, waardoor het je helpt beter te slapen. Het eten van een banaan voor het slapengaan voorziet je lichaam van een goede dosis magnesium en kalium, die een ontspannende werking hebben op de spieren en het zenuwstelsel. De mineralen zijn essentieel voor een herstellende nachtrust.

Warme melk

Je hebt vast en zeker weleens een lekkere kop warme melk gedronken voor het slapengaan. Het is heerlijk en dankzij het gehalte tryptofaan dat melk bevat zal het je ook helpen een betere nachtrust te krijgen. Tryptofaan is een aminozuur dat een essentiële rol speelt bij de productie van melatonine en serotonine, twee neurotransmitters die bijdragen aan de slaapcyclus.

Kip

Ook kip bevat een goede hoeveelheid van het aminozuur tryptofaan. Om de werking ervan te bevorderen, raden we aan om ’s middags kip te eten samen met wat volkorenbrood.