Gezonde groente- en fruitsoorten: eet ze regelmatig

Bedenk dat je voor een groot deel bent wat je eet. Overweeg daarom om meer kankerbestrijdende groenten en fruitsoorten aan je dieet toe te voegen.
Gezonde groente- en fruitsoorten: eet ze regelmatig

Laatste update: 20 augustus, 2018

Het eten van fruit en groenten is essentieel voor je lichaam. Groente- en fruit zijn ook belangrijk in hun rol als bron van eiwitten, calorieën, koolhydraten, vitamines en mineralen. Kort gezegd: allemaal elementen die brandstof zijn voor het menselijk lichaam. Geloof het of niet: zowel groenten als fruit spelen niet alleen een belangrijke rol in je voeding, maar kunnen ook helpen bij het voorkomen van kanker. Dit is de reden dat je deze gezonde groente- en fruitsoorten in je dieet moet opnemen.

Eten is niet hetzelfde als jezelf voeden. Dit is dan ook de reden dat je voldoende binnenkrijgt deze twee belangrijke soorten voedsel: groenten en fruit.

Doorgaans moet een dieet dat rijk is aan nutriënten een balans hebben tussen alle soorten voedsel. Dat is zeker het geval als het gaat om het ondersteunen van je lichaam om kanker te voorkomen.

  • Fruit is in de eerste plaats een voedzame en uitstekende energiebron.
  • Aan de andere kant bevatten groenten vitamines en mineralen, die je lichaamscellen en het functioneren van je immuunsysteem helpen versterken.
7 kankerbestrijdende groenten en fruit

Groenten hebben doorgaans een regulerend effect op de calorie-inname door overtollige hoeveelheden suiker (wat je veel in westerse diëten ziet). Groenten gaan zowel de inname van verzadigde vetten als koolzuurhoudende suikers tegen.

Fruit bevat elementen die nutriënten aan het menselijk lichaam geven. Van antioxidanten tot vitamines van alle soorten (A, B, C, E, K en D). Ze zijn een ideale cocktail van belangrijke nutriënten om de kans op het krijgen van kanker te minimaliseren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van groenten en fruit een beschermende werking kan hebben tegen het ontwikkelen van kanker.

Als je iemand bent die toch al graag fruit eet, of je maaltijden vaak verrijkt met groenten, dan zul je dit geweldig vinden.

Gezonde groente- en fruitsoorten

1. Ananas

Kankerbestrijdende groenten en fruit: ananas

Als allereerste noemen we ananas. Ananas heeft een bijzondere eigenschap die gunstig is voor het de mens. Ananas bevat namelijk het enzym bromelaïne. Het is ideaal omdat het voor DNA-herstel en cellulaire herstructurering zorgt. Na verloop van tijd hebben cellen de neiging om met een grotere weerstand op te bouwen tegen externe pathogenen.

2. Appels

Kankerbestrijdende groenten en fruit: appels

Deze vruchten zijn niet alleen lekker en voedzaam, maar kunnen ook helpen bij het voorkomen en de behandeling van kanker.

  • Appels bevatten procyanidinen. Dit zijn verbindingen met biologische activiteit. Ze zetten op natuurlijke wijze de dood van kwaadaardige cellen in gang.
  • Triterpenoïden zijn fytochemische verbindingen die zich in grote hoeveelheden in appelschillen zitten. Over het algemeen helpen ze de reproductie van deze cellen te beperken en te stoppen.

3. Avocado’s

Kankerbestrijdende groenten en fruit: avocado

Avocado’s bevatten luteïne, wat een effectief element lijkt in de strijd tegen kanker. Luteïne lijkt de eigenschap te hebben om de kans op het ontwikkelen van kankercellen te verminderen. Dat lijkt vooral het geval wanneer het gaat om prostaatkanker bij mannen.

Naast de voordelen van antioxidanten, mineralen en eiwitten, zijn avocado’s ideaal om regelmatig te eten. Ze zijn namelijk makkelijk te verkrijgen en ze hebben veel voordelen voor het menselijk lichaam.

4. Aubergine

Kankerbestrijdende groenten en fruit: aubergine

Deze groente bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en vitamine E in de schil. Daarnaast bevat het veel vezels.

Er worden krachtige gezondheidsvoordelen toegeschreven aan de aubergine. Hieronder vallen ook het bestrijden en voorkomen van baarmoederhalskanker en maagkanker.

5. Spinazie

Kankerbestrijdende groenten en fruit: spinazie

Deze groente werd altijd al beschouwd als zeer voedzaam, omdat het hoge waarden van vitamine A, ijzer en foliumzuur bevat. Het is dus goed om deze groente toe te voegen aan de lijst van gezonde groente- en fruitsoorten.

Bedenk dat spinazie een belangrijk hulpmiddel kan zijn bij de bestrijding van kanker. Het bevat niet minder dan 13 verschillende fytonutriënten. Samen met de andere goede eigenschappen van deze groente kan het regelmatig consumeren ervan helpen om de cellen die tumoren produceren te verminderen.

De gezondheidsvoordelen van spinazie lijken het meest efficiënt bij kankersoorten zoals leukemie, maar ook borst- en baarmoederhalskanker, prostaatkanker of darmkanker.

6. Kruisbloemige groenten

Kankerbestrijdende groenten en fruit: bloemkool

Er zijn meer dan 37 verschillende soorten kruisbloemige groenten.

Een van de eigenschappen van deze groentes is de productie van bioactieve metabolieten. Deze lijken te helpen om de reproductie van tumoren te voorkomen.

7. Knoflook

Kankerbestrijdende groenten en fruit: knoflook

Als laatste in de lijst van gezonde groente- en fruitsoorten staat knoflook. Deze koning van de groenten heeft zoveel medicinale toepassingen, dat deze algemeen wordt erkend op medisch gebied. Het zijn echter de bioactieve verbindingen van knoflook die het verschil lijken te maken in de strijd tegen kanker.

Arginine, oligosacchariden, flavonoïden en selenium lijken verantwoordelijk te zijn voor de preventie van het ontstaan van kankercellen in het lichaam. Ze passen dus goed in de lijst met goede groente- en fruitsoorten. Deze stofjes zijn allemaal aanwezig in knoflook, vooral wanneer knoflook wordt gefermenteerd. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Better Health Chanel. Healthy eating. Victoria State Government. Department of Health. Diciembre 2021.
  • Gupta Ch, Prakash D, et al. Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integral Medicine. Septiembre 2014. 11 (3): 151-69.
  • Rodríguez-Leyton, Mylene & Majana Lucía, Sánchez. (2017). Consumo de frutas y verduras: beneficios y retos. Alimentos Hoy. 25. 30-55.
  • Vepachedu, Sreenivasarao. (1998). Balanced Diet. The Telangana Science Journal.
  • World Health Organization. Healthy diet. Abril 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.