6 goede gewoontes voor meer energie in de ochtend

Wist je dat lichaamsbeweging en het nemen van een koude douche twee van de beste manieren zijn om slaperigheid tegen te gaan en de dag vol energie te beginnen?
6 goede gewoontes voor meer energie in de ochtend
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

‘s Nachts niet voldoende uitrusten, een gebrek hebben aan bepaalde voedingsstoffen en te veel stress ervaren zijn de voornaamste factoren die ervoor kunnen zorgen dat je ‘s ochtends vaak nog moe en slaperig bent. Deze situatie is misschien niet ernstig, maar gaat wel gepaard met symptomen die enkele van je dagelijkse activiteiten kunnen verstoren. Zorg dus voor meer energie in de ochtend!

Het kan zijn dat je lichamelijk uitgeput bent en dat je het moeilijk vindt om je te concentreren of om activiteiten te doen die mentaal veeleisend zijn.

Gelukkig is dit echter een probleem dat je op natuurlijke wijze onder controle kunt krijgen door ervoor te zorgen dat je elke nacht acht uur slaapt en door een paar gezonde ochtendgewoontes te ontwikkelen.

In dit artikel delen we dan ook acht eenvoudige trucs om slaperigheid tegen te gaan zonder je eigen dagelijkse routine te veel te hoeven aanpassen.

Blijf doorlezen!

1. Meer energie in de ochtend door onder de koude douchte te springen

Vrouw onder de koude douche

Je gezicht wassen met koud water, of nog beter, met je hele lichaam onder de koude douche springen, is één van de beste gewoontes om te voorkomen dat je ‘s ochtends nog slaperig bent.

De koude temperatuur van het water zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang wordt gebracht. Daardoor worden zuurstof en voedingsstoffen gemakkelijker door het lichaam vervoert.

Het spreekt voor zich dat dit ervoor zorgt dat je meer energie krijgt en dat je mentale functies erop vooruitgaan.

2. Meer energie in de ochtend door een hydraterend drankje te drinken

Terwijl je ligt te slapen, voert je lichaam verschillende processen uit. Hierdoor wordt er een aanzienlijke hoeveelheid vocht uit je lichaam verwijdert.

Een gevolg hiervan is dat je ‘s ochtends een zwaar gevoel van vermoeidheid kunt ervaren. Als dit zo is, dan moet je iets doen om jezelf te activeren.

Om deze symptomen te vermijden, is het dus een goed idee om je dag te beginnen met een hydraterende drank, zoals water of thee.

Hydratatie voorziet het lichaam van brandstof en is bovendien gunstig voor de spijsvertering en het natuurlijke ontgiftingsproces.

3. Meer energie in de ochtend door een lekker kopje koffie te drinken

Een kop koffie

Er zijn veel mensen over de hele wereld die onmogelijk aan hun dag kunnen beginnen zonder eerst een stevige kop koffie te drinken.

De reden? Een dosis cafeïne helpt je lichaam om je zenuwstelsel te stimuleren en verhoogt je concentratievermogen en staat van alertheid.

Dus, vanwege de voordelen die cafeïne biedt, kan het drinken van een kop koffie ‘s ochtends de perfecte oplossing zijn als je slaperig bent en je taken niet goed kunt uitvoeren.

Let op: een overdosis aan cafeïne kan het zenuwstelsel te veel prikkelen. Een overgestimuleerd zenuwstelsel is gekoppeld aan tachycardie, opvliegers en hyperactiviteit.

4. Meer energie in de ochtend door een appeltje te eten als tussendoortje

Om je stofwisseling ook ‘s nachts actief te houden en periodes van weinig energie te voorkomen, moet je gedurende de dag gezonde snacks eten.

Appels zijn dankzij hun eigenschappen één van de beste opties voor dit tijdstip van de dag. Ze bevatten weinig calorieën en hun voedingsvezels zorgen ervoor dat je langer vol zit en daardoor minder calorieën zult consumeren.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat appels koolhydraten bevatten die dienen als een bron van glucose voor cellen, waardoor ze voldoende ‘brandstof’ behouden.

5. Meer energie in de ochtend door aan lichaamsbeweging te doen

Lichaamsbeweging

Je moe en slaperig voelen in de ochtend kan het perfecte excuus zijn om niet te trainen. Tegelijkertijd is lichaamsbeweging echter één van de beste natuurlijke oplossingen als je je lichaam energie wilt geven.

Lichaamsbeweging optimaliseert de bloedsomloop en je energielevel. Bovendien is het geweldig om je slaapkwaliteit gedurende de nacht te bevorderen en je stemming gedurende de dag te verbeteren.

6. Meer energie in de ochtend door energiedrankjes voor jezelf te maken

In plaats van commerciële energiedrankjes te consumeren, kun je ook zelf een smoothie maken van fruit en groenten om je lichaam en geest een opkikkertje te geven.

Er bestaan genoeg verschillende recepten waar je allerlei soorten ingrediënten voor kunt gebruiken. Wij geven je vast een idee, door een recept te delen met aardbeien en bananen.

Ingrediënten

  • 6 rijpe aardbeien
  • 1 rijpe banaan
  • 1 kop natuurlijke magere yoghurt (200 g)
  • 2 eetlepels haver (30 g)
  • 1 eetlepel chiazaad (15 g)

Voorbereiding

  • Was de aardbeien goed en doe ze vervolgens samen met de banaan, yoghurt en haver in de blender.
  • Mix alle ingrediënten samen op maximale snelheid door elkaar totdat je een glad en homogeen mengsel hebt.
  • Voeg er voordat je de smoothie opdrinkt nog een eetlepel chiazaad aan toe.

Hoe je deze smoothie het beste kunt drinken

  • Drink deze smoothie bij het ontbijt, of halverwege de ochtend als je merkt dat je weinig energie hebt.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat je om te kunnen genieten van meer productieve ochtenden vol energie, een slecht humeur en giftige mensen moet vermijden.

Verbeter je levensstijl met al deze gewoontes en je zult merken dat je ‘s ochtends met meer energie aan je dag kunt beginnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Miró, E., Cano-Lozano, C., & Buela-Casal, G. (2005). SUEÑO Y CALIDAD DE VIDA. Revista Colombiana de Psicología. https://doi.org/10.1097/MRR.0000000000000137
  • Saez, J., Santos, G., Salazar, K., & Carhuancho-Aguilar, J. (2013). Calidad del sueño relacionada con el rendimiento académico de estudiantes de medicina humana. Horiz. Med.
  • Téllez, A., Juárez-García, D. M., Jaime-Bernal, L., & García-Cadena, C. (2016). Prevalencia de trastornos de sueño en relación con factores sociodemográficos y depresión en adultos mayores de Monterrey, México. Revista Colombiana de Psicologia. https://doi.org/10.15446/rcp.v25n1.47859

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.