Een geest die dankbaar kan zijn, kent innerlijke rust

Om een positieve verandering te brengen in je manier van denken is het belangrijk dat je negatieve denkpatronen loslaat en leert om innerlijke rust te vinden.

Een geest die dankbaar kan zijn vanwege alles dat hij heeft meegemaakt, gevoeld en gezien gedurende zijn leven is een geest die in balans is en over innerlijke rust beschikt.

Ieder van ons heeft zijn eigen unieke verhaal. Er zijn momenten dat we overrompeld worden door de chaos van het leven, waardoor we onze prioriteiten aan de kant zetten en onze drang naar innerlijke rust die ontstaat door dankbaarheid even vergeten.

Het is het waard om wat tijd te nemen om over dit belangrijke deel van onze persoonlijke groei na te denken. Dankbaarheid is een vaardigheid die ons leert om onszelf te accepteren, evenals het pad dat we tot nu toe hebben bewandeld. Mensen die geen dankbare instelling hebben, hebben een hekel aan hun tekortkomingen, iedere fout die ze ooit hebben gemaakt en iedere mislukking die ze ooit hebben ondergaan.

Je levensverhaal is een prachtig boek, met ingewikkelde wendingen. Je moet het met dankbaarheid lezen om nieuwe hoofdstukken te kunnen schrijven vanuit de wijsheid van je ervaringen. We zullen je laten zien hoe je dit doet.

De geest die dankbaar kan zijn en innerlijke herrie kan stillen

Met innerlijke “herrie” bedoelen we de psychologische mechanismen die ervoor zorgen dat we geobsedeerd raken door het verleden. We hebben het over die zaken die onze beperkte overtuigingen voeden, die we steeds maar weer voor onszelf herhalen: “Ik kan het niet”, “Ik zou het anders gedaan moeten hebben”, “Ik zou dit of dat gezegd moeten hebben” of “Ik zal het nooit kunnen”.

Lees: Dingen die je van je kleinkinderen kunt leren

Ieder van ons heeft wel eens met deze interne processen geleefd. Stress of angst die weken of maanden aan blijft houden creëert een heleboel mentale herrie die beetje bij beetje onze vaardigheid om gelukkig te zijn verwoest.

Laten we naar wat interessante feiten kijken die ons helpen onze innerlijke balans te vinden.

De hersenen ondergaan psychologische veranderingen als ze hoge stressniveaus ervaren

De amygdala is een kleine, maar krachtige structuur in de hersenen die in direct verband staat met onze emoties.

  • Hij wordt in verband gebracht met overlevingsinstincten zoals angst en bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine, adrenaline, noreadrenaline en glucocorticoids, die een enorme invloed hebben op ons lichaam en gedrag.
  • Onder hoge stress is de amygdala actiever en komen er hoge concentraties van deze neurotransmitters vrij. Dit leidt tot rusteloosheid, activatie van het vlucht-of-vechtmechanisme, zorgen en lichamelijke vermoeidheid.
  • Een andere factor die je in de gaten moet houden, is dat het onmogelijk is om gegrond te blijven als onze hersenen overspoeld worden met neurotransmitters.
  • De amygdala staat in verband met de prefrontale cortex, het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het maken van beslissingen, reflecties en analyses. Onder stress zijn we minder in staat om onze wensen te analyseren en onze prioriteiten te stellen.

Het is een subtiel en ingewikkeld proces.

Groeiende Geest

Leer om dankbaar te zijn voor innerlijke rust en geluk

Hoe kan ik dankbaar zijn voor wie ik ben en wat ik heb als alles dat ik voel verdriet, angst en wanhoop is? Dat is het grootste probleem dat we tegenkomen als we beginnen met het zoeken naar innerlijke rust.

Het maken van kleine, maar krachtige veranderingen is noodzakelijk om dit te bereiken.

Je zal het prettig vinden om te weten dat je geest en daardoor je hersenen over een vaardigheid beschikken die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen: neuroplasticiteit.

Je moet lezen: Ik heb vele stormen moeten doorstaan om rust te bereiken

Gewoon je gedrag aanpassen, nieuwe gezonde gewoontes aannemen en leren nadenken over dingen vanuit een ander oogpunt ontwikkelt nieuwe verbindingen tussen neuronen, versterkt de geest en stelt je in staat om contact te maken met je essentie, je echte wezen.

Hier leggen we uit hoe je het moet doen, dus let op.

Bloem

  • Stop met voorwaardelijk denken. Dat wil zeggen, stop met jezelf vertellen dat je andere beslissingen had moeten nemen. Had ik maar dit gedaan, had ik maar dat gezegd…
  • Leer om een dialoog met jezelf aan te gaan in het heden: “Wat voel ik op dit moment?”, “Wat heb ik nodig?”, “Wat wil ik, wat zie ik?”, “Ik voel, ik wil, ik zie.”
  • Vul nu je geest met positieve gedachten. Wees niet bang om positief te zijn en denk niet dat je hierdoor minder verantwoordelijk wordt. Het zien van het goede in dingen zorgt ervoor dat je je roze bril op kunt zetten, het perfecte voorschrift tegen de kortzichtigheid van angst en onzekerheid.
  • Wees dankbaar voor alles wat je hebt, alles en iedereen om je heen en alles waar je voor staat.
  • Leer om alles dat deel van jou uitmaakt op waarde te schatten, in plaats van je te richten op wat je niet hebt, het verleden en zelfs dingen die niet gebeurd zijn.

Je moet lezen: Stil zijn tijdens de storm en spreken tijdens de kalmte

Zij die hun leven leven vanuit een perspectief van dankbaarheid bekijken, kennen innerlijke rust en kalmte.

Probeer dit advies in de praktijk te brengen: bevorder innerlijke rust door al je gebroken deeltjes bij elkaar te brengen en jezelf eraan te herinneren hoe mooi en bijzonder je echt bent.

Bekijk Ook