Elf redenen waarom je magnesium nodig hebt

· 1 november 2017
Magnesium is een belangrijk mineraal dat het lichaam een hoop verschillende voordelen biedt. Leer meer over deze voordelen in dit artikel!

Het vaker eten van magnesium biedt enorm veel gezondheidsvoordelen, voor zowel je spieren als je botten.

Ongeveer vijftig procent van al het magnesium dat aanwezig is in ons lichaam wordt opgeslagen in onze botten. Dit betekent dat het dus zeer verstandig zou zijn om ervoor te zorgen dat je dagelijks de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Dit komt doordat magnesium zeer belangrijk is om je botten en tanden sterk en gezond te houden.

Magnesium is ook van essentieel belang om je hartritme normaal te houden, aan beide kanten van je hart. Daarom is magnesium ook een essentieel ingrediënt om aritmie te behandelen.

Leer meer over het belang van dit geweldige mineraal in het onderstaande artikel!

Hoe kun je magnesium opnemen in je dieet?

Zeewater, bladgroenten en volkoren granen zijn allemaal natuurlijke bronnen van magnesium. Voor de meeste mensen maken deze voedingsmiddelen wel deel uit van hun dieet.

Andere bronnen van dit mineraal zijn:

 • Groenten (tomaten, bieten, bonen, artisjokken, zoete aardappelen)
 • Pompoenpitten
 • Pinda’s
 • Tarwe- of maïsbloem
 • Haverzemelen
 • Gerst
 • Chocola
 • Zuivelproducten zoals yoghurt
 • Vis

Lees ook: Gezonde voeding die je elke dag mag en moet eten

Hoe weet je of je meer magnesium in je dieet moet opnemen?

Vrouw eet chocolade

Magnesiumtekorten veroorzaken doorgaans de volgende symptomen:

 • Nek- en rugpijn
 • Angst
 • Migraineaanvallen
 • Zwakke spieren en vermoeidheid
 • Spasmen
 • Verminderde eetlust, misselijkheid of braken
 • Slapeloosheid
 • Abnormaal hartrtime
 • Diarree

Wanneer je veel stress ervaart, is het lichaam meestal geneigd om snel alle magnesiumreserves te verbruiken. Het gevolg hiervan is dat mensen in het geval van een magnesiumtekort vaak erg veel snakken naar chocola. Dit komt doordat chocola zeer rijk is aan dit mineraal.

Onthoud dat een magnesiumtekort ook het symptoom kan zijn van andere, complexere gezondheidsproblemen. Dit zijn onder andere problemen als diabetes, depressie en de overgang.

Welke voordelen biedt magnesium?

Vermindert astma-aanvallen

Astma-aanval

Magnesiumsupplementen zijn erg handig om chronische astma-aanvallen onder controle te houden. Dit komt doordat dit mineraal de bronchiale spieren ontspant en je ademhaling reguleert.

Hoewel dit geen blijvende oplossing zal zijn, kan het voldoende eten van magnesium wel een goede aanvulling zijn op medische behandeling.

Gezonde botten

Door magnesium in je dieet op te nemen help je je lichaam om de gehaltes calcium, vitamine D, koper en zink in balans te houden. Dit houdt allemaal in dat het risico op osteoporose op latere leeftijd een stuk kleiner wordt.

Het is verstandig om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine D, calcium en magnesium. Dit geldt vooral als je reeds last bent gaan krijgen van botpijn.

Lees ook: De 10 geboden voor gezonde botten

Zorg ervoor dat je zwangerschap zo goed mogelijk verloopt

Zwangere vrouwen

Als je er zeker van wilt zijn dat je een gezonde zwangerschap zult hebben, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je magnesiumgehalte stabiel blijft. Dit komt doordat dit je zal helpen om pijn beter tegen te gaan.

Ook kan het helpen om problemen als pre-eclampsie te voorkomen, als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Verminder pijn en kramp in je schouders

Magnesium ontspant de spieren in je rug. Dit zal ervoor zorgen dat je je een stuk beter voelt wanneer je last hebt van stress of spanning rondom je nieren.

Dit komt doordat je aan de nieren vaak kunt merken dat je last hebt van een tekort aan dit mineraal. Je kunt krampen voorkomen door ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.

Voorkomt hartaanvallen

Hart

Aangezien dit mineraal je hart beschermt tegen aritmie, kan het ook helpen om mogelijke beschadiging te voorkomen.

Magnesium is dan ook vooral handig om beschadiging veroorzaakt door spanning in de spieren te voorkomen. Wanneer de spanning in je spieren veroorzaakt worden door te veel stress, dan kunnen er in je hele cardiovasculaire systeem problemen ontstaan.

Lees ook: Hoe verminder je het risico op een hartaanval of beroerte

Reguleer je stoelgang

Door een hoge dosis in water oplosbare magnesium supplementen in te nemen, zul je al snel een stuk minder last hebben van constipatie. Dit komt doordat dit ervoor zorgt dat je darmspieren ontspannen. Als gevolg werkt dit mild laxerend.

Voorkom diabetes en reguleer je bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel

Dit mineraal zorgt ervoor dat insuline beter reageert op je bloedsuikerspiegel. Bovendien helpt het om je bloeddruk stabiel te houden.

Hierdoor zijn magnesiumsupplementen van essentieel belang voor mensen die last hebben van diabetes. Vergeet echter niet om eerst je dokter te raadplegen voordat je besluit dit supplement in te nemen.

Bevorder de opname van andere mineralen

Magnesium zorgt ervoor dat je lichaam beter in staat is essentiële vitamines en mineralen te absorberen. Dit zijn mineralen als calcium, kalium en fosfor.

Geneesmiddel voor migraine

Magnesium tegen migraine

Enorm veel mensen hebben last van migraine. Vooral vrouwen hebben er vaak last van. Door meer magnesium in je dieet op te nemen, kun je ervoor zorgen dat je minder vaak last heb van migraineaanvallen en dat de aanvallen ook minder heftig zijn.

Lees ook: Maak korte metten met migraine

Bevorder je collageenproductie

Magnesium is zeer belangrijk als het gaat om het creëren van proteïnen die langzaam worden omgezet in collageen.

Collageen kan gevonden worden in vezelige weefsels, zoals pezen, gewrichtsbanden en je huid. Ook is het aanwezig in hoornvlies, botten, de darmen, kraakbeen, bloedvaten en wervels. Dit betekent dat hoe meer collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe sterker deze delen van je lichaam zullen zijn.

Activeer enzymen

Dit mineraal is erg behulpzaam om ervoor te zorgen dat je lichaam meer energie heeft. Tegelijkertijd helpt het ook om de activatie van enzymen die je lichaam gebruikt om cellulaire energie te creëren, te bevorderen.

Een goed dieet bevat natuurlijk magnesium

Na het lezen van dit artikel ben je waarschijnlijk geneigd om gelijk de deur uit te rennen om een magnesiumsupplement te kopen. Praat hier echter eerst even over met je dokter.

Onthoud dat het niet nodig is om extra magnesium in te nemen als je door middel van je dieet al genoeg magnesium binnenkrijgt. Bovendien is natuurlijk magnesium dat verkregen wordt uit voedsel altijd beter dan een supplement.