De eerste hoofdtransplantatie: geplande datum binnen 10 maanden

De eerste kandidaat koos uiteindelijk voor meer traditionele methoden. De naam van de nieuwe patiënt die de eerste hoofdtransplantatie ter wereld krijgt, is nog niet bekend gemaakt. Wie het ook is, we kunnen niet ontkennen dat dit een enorme doorbraak is voor de medische wetenschap.
De eerste hoofdtransplantatie: geplande datum binnen 10 maanden
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 18 januari, 2019

In minder dan tien maanden zal de allereerste hoofdtransplantatie in China uitgevoerd worden.

Dit is wat neurochirurg Sergio Canavero liet weten tijdens een interview in april van dit jaar in het Duitse nieuwsprogramma Ooom.

Over dit onderwerp is er veel controversie en worden veel ethische opmerkingen over gemaakt. Maar los hiervan zit de wetenschappelijke gemeenschap op het randje van zijn stoel te wachten op deze revolutionaire stap in de chirurgie.

Slechts een paar maanden geleden werd Valery Spirodonov genoemd als de eerste patiënt die deze transplantatie zou ondergaan. Maar uiteindelijk besloot de jongeman om het aanbod af te wijzen. Nu is de volgende kandidaat een Chinese patiënt wiens naam anoniem blijft. Hij staat wel al bekend als de “Frankenstein” van eenentwintigste eeuw.

In één van de komende maanden zal hij de eerste persoon zijn die een hoofdtransplantatie ondergaat.

De droom van een neurochirurg, een ongekende uitdaging voor de wetenschap

Hoofdtransplantatie een ongekende uitdaging voor de wetenschap

Sergio Canavero is lid van de Gevorderde Neuromodulatie Groep in Turijn in Italië.

In het interview op de Duitse televisie gaf hij meer uitleg. Het was zijn droom als wetenschapper om de eerste arts te zijn die met succes een hoofdtransplantatie zou uitvoeren.

Het sleutelwoord is hier “succes.” Tot nu toe zijn alle pogingen mislukt om deze ingreep op dieren uit te voeren.

Dr. Canavero legt uit dat de technologie toen nog niet klaar was om een dergelijke uitdaging aan te pakken. Maar nu zijn er minder technologische obstakels. Bovendien zijn er meer gekwalificeerde deskundigen en veel meer geavanceerde middelen. In de jaren zeventig werd deze mijlpaal al bereikt door Dr. Robert White. Maar hij was er toen niet in geslaagd om de verbinding te maken met het meest vitale deel van het lichaam: het zenuwstelsel.

In 2013 schreef neurochirurg Sergio Canavero hierover een artikel. Hij legde hierin met een reeks duidelijke redenen de levensvatbaarheid van de hoofdtransplantatie uit. Dat omvat onder andere het feit dat we tegenwoordig de technologie bezitten om een geschikte verbinding te maken met de ruggengraat.

Het project bleek dus meer dan levensvatbaar.

Wordt de hoofdtransplantatie werkelijkheid?

Als er niets tussenkomt dan zal de eerste hoofdtransplantatie dit jaar, 2018, uitgevoerd worden in China. Volgens Dr. Canavero zou dit meerdere dingen kunnen betekenen voor de toekomst.

  • De mogelijkheid om dwarslaesiepatiënten hun bewegingsvermogen terug te geven.
  • De ontvanger van het “nieuwe lichaam” zou in staat zijn om ziekten te vermijden als kanker, aftakeling van de zenuwen en vele andere ernstige medische aandoeningen.

Niettemin achtervolgen de ethische implicaties en de ethisch-religieuze controversie de persoon die verantwoordelijk is voor deze wetenschappelijke droom.

Een nieuwe patiënt, een nieuwe datum en een nieuwe fase in de chirurgie

Hoofdtransplantatie door chirurgen

Tot nu toe was Valery Spiridonov de gewaardeerde patiënt “zero.” Deze man leed aan spinale spieratrofie en had een erg kleine kans op overleven.

Maar na twee jaren werken met Dr. Canavero kon de arts hem niet beloven dat zijn wens zou uitkomen: dat hij opnieuw zou lopen en een normaal leven kon leiden. Dr. Canavero kon hem zelfs niet beloven dat hij de ingreep zou overleven.

De jonge Rus besloot dus om een veel “conservatievere” chirurgische ingreep te ondergaan. Het zou hem de mogelijkheid bieden om de resterende dagen van zijn leven met minder pijn en meer waardigheid door te brengen.

Intussen heeft Dr. Sergio Canavero een andere invalide patiënt gevonden met ernstige mobiliteitsproblemen. Met deze persoon kan hij zijn project verderzetten.

Het land dat uiteindelijk de meeste ondersteuning bood en uitgekozen werd was China. In een recente persconferentie in China kondigden ze aan dat de revolutionaire chirurgische ingreep zou plaatsvinden in een ziekenhuis dat daar speciaal voor voorbereid werd.

De precieze datum is nog niet bekend. Maar men weet wel al dat de operatie minstens tweeënzeventig uren zal duren.

Tot nu toe ziet alles er goed uit. Het risico op afstoting bijvoorbeeld is niet aanwezig. Ze hebben dit uitgelegd: dat komt omdat de hersenen een “neutraal” orgaan zijn, in tegenstelling tot het hart, de lever of de nieren.

Gelukkig hebben zij het beste team en de beste middelen.

De verwachtingen zijn erg hoog. Het enige dat er nu nog rest is het resultaat van dit project afwachten. Hoe verbazingwekkend, controversieel en zenuwslopend het ook is, het kan de wereld van de wetenschap en de geneeskunde op zijn kop zetten.

Intussen wachten we op nieuwe informatie…


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lamba N, Holsgrove D, Broekman ML. The history of head transplantation: a review. Acta Neurochir (Wien). 2016;158(12):2239–2247. doi:10.1007/s00701-016-2984-0
  • Ren X, Canavero S. Human head transplantation. Where do we stand and a call to arms. Surg Neurol Int. 2016;7:11. Published 2016 Jan 28. doi:10.4103/2152-7806.175074
  • Furr A, Hardy MA, Barret JP, Barker JH. Surgical, ethical, and psychosocial considerations in human head transplantation. Int J Surg. 2017;41:190–195. doi:10.1016/j.ijsu.2017.01.077

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.