Een overactieve blaas behandelen door deze vijf tips in praktijk te brengen

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groente en fruit en ervoor zorgt dat je minder vet en calorieën binnenkrijgt kan helpen om de ontstekingen die een negatieve invloed hebben op je overactieve blaas te elimineren. Leer hierover meer in dit artikel!

Een overactieve blaas is een probleem dat onvrijwillige samentrekkingen veroorzaakt in dit orgaan. Een overactieve blaas behandelen is mogelijk door onze tips op  te volgen.

Het is voor velen een vrij gênante aandoening. Niet alleen omdat het ervoor zorgt dat je voortdurend naar het toilet moet. Het kan ook incontinentie veroorzaken.

De voornaamste oorzaken van een overactieve blaas zijn buitensporige indigestie van vloeistoffen. Daarnaast speelt stress een rol. Deze aandoening kan zich echter ook voordoen als gevolg van een onevenwichtigheid in de zenuwen.  Of door neurologische problemen en verzwakking van de bekkenbodem.

Het kan zich in verschillende vormen voordoen. Daarom is het ook belangrijk dat iedereen hier goed oplet. Anders zou het namelijk ook over kunnen gaan in een chronische aandoening.

Wanneer je deze aandoening niet meteen behandelt, kun je controle over je blaas verliezen. Op de lange termijn zou je ernstige incontinentie kunnen ontwikkelen.

Gelukkig bestaan er ook verschillende gewoontes die je kunt aanleren. Daarnaast zijn er behandelingen die je kunt toepassen om dit probleem op natuurlijke wijze onder controle te krijgen, voordat je jezelf hoeft te richten op drastische maatregelen.

In dit artikel delen we daarom vijf geweldige tips die je kunt proberen als je last hebt van dit vervelende probleem.

Kom erachter hoe je een overactieve blaas behandelen kunt!

Een overactieve blaas behandelen

1. Maak je bekkenbodemspieren sterker

Overactieve Blaas

Regelmatige lichaamsbeweging om het gebied rondom je bekken sterker te maken is een van de meest effectieve methoden waarmee je een overactieve blaas behandelen kunt.

Deze oefeningen maken de spieren rond je blaas sterker. Daardoor ze dus ook de verzwakking die de oorzaak is van een overactieve blaas verminderen.

Het doen van oefeningen is een geweldige methode om incontinentie te voorkomen en, na verloop van tijd, ook het seksuele prestatievermogen te verbeteren.

Aanbevelingen

 • Maak tien tot vijftien minuutjes per dag vrij om de populaire kegeloefeningen te doen.
 • Neem deze oefeningen, net als de oefeningen ‘de brug’ en ‘de plank’, op in je wekelijkse trainingsschema.
 • Probeer de spieren in je blaas tijdens je training aan te spannen en te ontspannen.

2. Verbeter je voedingsgewoontes

Het lijkt misschien alsof je voeding niets te maken kan hebben met deze aandoening. Maar het is juist een van de belangrijkste factoren die een overactieve blaas behandelen kan.

Een dieet waarbij je een gecontroleerde hoeveelheid vetten en calorieën binnenkrijgt kan helpen om ontstekingen te elimineren. En deze ontstekingen zorgen er vaak voor dat het probleem erger wordt.

Daarnaast is het ook noodzakelijk om je consumptie van bepaalde voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Deze zorgen er namelijk dat je blaas zwakker wordt.

Aanbevelingen

 • Probeer meer groente en fruit te eten. Deze producten zijn rijk aan antioxidanten.
 • Probeer minder citrussap binnen te krijgen.
 • Drink minder koffie en cafeïnehoudende dranken.
 • Vermijd verwerkte voedingsmiddelen en zoetigheid.
 • Vermijd alcohol en koolzuurhoudende dranken.
 • Beperk je consumptie van zuivelproducten.

3. Houd in de gaten hoeveel vocht je dagelijks binnenkrijgt

Overactieve Blaas en vocht

Er is ons altijd verteld dat we tussen de zes en acht glazen water per dag moeten drinken om ons lichaam gehydrateerd en gezond te houden.

Mensen die last hebben van een overactieve blaas zijn hierin echter een uitzondering. Te veel vocht in het lichaam kan het nog moeilijker maken om het probleem onder controle te houden.

We zeggen natuurlijk ook weer niet dat je dan maar helemaal geen water meer moet drinken. Wat je echter wel moet doen, is je waterinname verminderen en tegelijkertijd je blaas sterker maken, zodat de functie ervan hersteld kan worden.

Aanbevelingen

 • Probeer niet te veel water en natuurlijke sappen te drinken.
 • Drink water wanneer je thuis bent of ergens anders waar je gemakkelijk naar het toilet kan gaan als dit nodig is.

4. Plan je bezoekjes aan het toilet in

Je plas ophouden is vrij onaangenaam. Bovendien kan het ook schadelijk zijn voor mensen die geen problemen hebben met naar de wc gaan.

Bij mensen die een overactieve blaas hebben, kan dit echter een vorm van training zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je de drang om constant te urineren onder controle krijgt.

Door je bezoekjes aan het toilet in te plannen, leer je jezelf om een klein beetje ongemak te verdragen zodat je blaas gewend kan raken aan dit schema.

Hierdoor krijg je uiteindelijk meer controle over je blaas. Tegelijkertijd kun je hierdoor de spasmen die je ervaart terwijl je blaas leeg is elimineren.

Aanbevelingen

 • Probeer wanneer je voelt dat je naar het toilet moet, even drie tot vijf minuten te wachten voordat je ook daadwerkelijk gaat.
 • Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, kun je beetje bij beetje proberen om steeds iets langer te wachten, totdat je erin geslaagd bent om het aantal keren dat je per dag naar het toilet gaat te verminderen.

5. Stop met roken

Stop met roken

Mensen die een overactieve blaas hebben en daarnaast ook roken, zouden moeten weten dat het noodzakelijk is om deze gewoonte op te geven om dit probleem te verlichten.

De gifstoffen die sigaretten bevatten maken je spieren namelijk zwakker en zijn verantwoordelijk voor de alsmaar terugkerende ontstekingen en spasmen.

Deze gifstoffen hebben een negatieve invloed op elk systeem in je lichaam. Daarom tasten ze ook de gezondheid van je blaas aan.

Aanbevelingen

 • Maak zo snel mogelijk de keuze om te stoppen met roken.
 • Probeer geleidelijk aan steeds minder te roken, totdat je de drang naar een sigaret onder controle kunt houden.
 • Consumeer theeën en gezonde voedingsmiddelen die de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen.

Heb jij last van een overactieve blaas? Als je al met deze aandoening gediagnosticeerd bent of het vermoeden hebt dat je er last van hebt, breng dan eens deze tips in de praktijk om dit probleem zelf onder controle te krijgen.

Ook zou het verstandig zijn om regelmatig langs te gaan bij een dokter om de gezondheid van je blaas te checken. 

Bekijk Ook