Een eind maken aan nierstenen met deze 6 tips

Nierstenen zijn harde afzettingen die gevormd zijn uit zout, mineralen en andere bezinksels die zich in de urine opbouwen.
Een eind maken aan nierstenen met deze 6 tips
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Nierstenen kunnen zo klein zijn als een zandkorrel maar ook veel groter. Ze kunnen verstoppingen in de urinewegen en ernstige medische aandoeningen veroorzaken. Hoe kan je een eind maken aan nierstenen?

Het proces om de nierstenen uit te scheiden is pijnlijk. Meestal gaat het ook met bepaalde symptomen gepaard. Als ze in de urinewegen blijven steken en infecties veroorzaken, dan kan zelfs een chirurgische ingreep vereist zijn om ze te verwijderen.

Het is heel belangrijk dat je weet hoe ze zich vormen. Op die manier kan je dan een tijdige diagnose stellen. Hoe vroeger je nierstenen ontdekt, hoe meer succes je zal hebben met je behandeling.

In dit artikel kan je kennismaken met de voornaamste symptomen van nierstenen. We geven je ook verschillende tips die handig zijn om ze te voorkomen.

Waardoor ontstaan nierstenen?

Nierstenen hebben geen specifieke oorzaak. Verschillende factoren spelen echter een rol in het feit dat iemand nierstenen heeft. Ze treden ook heel geconcentreerd in de urine op en bevatten stoffen in de vorm van kristallen. Dat zijn onder andere calcium, oxalaat en urinezuur.

De vorming van nierstenen kan door de volgende factoren veroorzaakt zijn:

  • Niet genoeg water drinken (uitdroging)
  • Een familiegeschiedenis van nierstenen
  • Een voedingspatroon dat veel eiwitten, natrium of suiker bevat
  • Overgewicht of obesitas
  • Aandoeningen van het verteringssysteem
  • Infecties van de urinewegen
  • Langdurige inname van bepaalde soorten medicatie

De symptomen van nierstenen

Symptomen van nierstenen

De klinische kenmerken van nierstenen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. Sommige mensen vertonen in de beginfasen geen enkel symptoom. In het algemeen treedt de pijn echter pas op wanneer de stenen groter in omvang worden.

Dit zijn enkele mogelijke symptomen:

  • Intense pijn in de zijden van je lichaam onder je ribben
  • Pijn van de onderbuik tot de lies
  • Roze, rode of bruine urine
  • Misselijkheid en braken
  • Een voortdurende behoefte om te plassen
  • Koorts en rillingen (als er sprake is van een infectie)

Met deze tips een eind maken aan nierstenen

Is bij jou de diagnose van nierstenen in het beginstadium vastgesteld? Dan is het mogelijk om enkele natuurlijke maatregelen te nemen en kan je sneller een eind maken aan nierstenen.

Het is dus heel belangrijk dat je de richtlijnen van je arts nauwkeurig opvolgt. Probeer ook om enkele tips te vragen die voor je behandeling nuttig kunnen zijn.

1. Drink meer water

Drink meer water

Elke dag water drinken is één van de belangrijkste gewoonten om de nieren in een goede gezondheid te houden. Vloeistoffen helpen namelijk om een optimale aanmaak van urine in stand te houden. Dit vergemakkelijkt bovendien de verwijdering van restafval die zich in je lichaam opbouwt.

  • Om nierstenen te voorkomen moet je 2 liter water per dag drinken.

2. Drink citroenlimonade

Limonade heeft alkalische en hydraterende eigenschappen. Dankzij die effecten is het één van de gezondste en beste dranken om het afbraakproces van nierstenen te bevorderen. Het heeft ook een licht vochtafdrijvend effect.

Citroenlimonade kan helpen om het vocht af te voeren dat zich in je gewrichten ophopen. Het helpt bij het zuiveren van de urinewegen en kan helpen een eind te maken aan nierstenen.

  • Maak een karaf citroenlimonade en drink dit drankje verdeeld over de dag.

3. Drink appelazijn

Bestrijd nierstenen met appelazijn

Biologische appelazijn is één van de traditionele remedies die je bij problemen van de urinewegen kan gebruiken. Het bevat natuurlijke zuren. Die bestanddelen helpen de zuurgraad in je lichaam te regelen. Ze vergemakkelijken ook het proces waarbij mineralen en eiwitten verwijderd worden.

  • Los één eetlepel appelazijn op in warm water. Drink het ‘s morgens vóór het ontbijt.
  • Drink dit drankje gedurende minstens 3 weken na elkaar.

4. Verbeter je voedingspatroon

Alle patiënten met dit nierprobleem moeten hun voedingspatroon aanpassen. Vele voedingsmiddelen die je dagelijks eet zijn gunstig. Toch kunnen andere soorten voeding deze aandoening erger maken.

  • Verhoog dus je inname van groenten, fruit en volkoren granen.
  • Beperk echter je inname van frisdranken, energiedranken en ultrabewerkte voeding.

5. Beperk je inname van zout

Beperk je inname van zout

Om complicaties van nierstenen te voorkomen is het belangrijk dat je de inname van zout beperkt. Dit bestanddeel beïnvloedt namelijk niet alleen de vorming van nierstenen. Het kan ook leiden tot de ophoping van water en het ontstaan van ontstekingen.

  • Vermijd dus om zout toe te voegen aan je voeding.
  • Beperk ook je inname van voedingsmiddelen die veel zout bevatten zoals sauzen, Chinees eten, producten uit blik, enzovoort.

6. Drink granaatappelsap

Granaatappelsap is nog een andere natuurlijke aanvulling die kan helpen om de verwijdering van nierstenen te vergemakkelijken. Dit sap van granaatappel bevat veel antioxidante bestanddelen, vitaminen en vezels. Het is dus een ideaal middel waarmee je de werking van je nieren kan verbeteren en een eind te maken aan nierstenen.

  • Maak een kop granaatappelsap.
  • Drink het dan gedurende 3 weken elke ochtend vóór het ontbijt.

Nierstenen kunnen veel ongemak veroorzaken. Afhankelijk van de plaats in de urinewegen waar ze zich bevinden, kan de pijn variëren. Als je complicaties merkt, dan moet je jouw arts onmiddellijk verwittigen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Coe, F. L., Evan, A., & Worcester, E. (2005). Kidney stone disease. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI26662
  • Manoj Kumar, K. R. (2015). Weight gain and the risk of kidney stones. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research.
  • Han, H., Segal, A. M., Seifter, J. L., & Dwyer, J. T. (2015). Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clinical Nutrition Research. https://doi.org/10.7762/cnr.2015.4.3.137

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.