Drie tips voor het behandelen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer de slokdarm geïrriteerd raakt door gas dat uit de maag opstijgt. Oorzaken zijn ongezonde voeding, stress en ongezonde gewoonten zoals roken.
Drie tips voor het behandelen van brandend maagzuur

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn een van de meest voorkomende kwalen in de wereld. Zoals de naam al doet vermoeden, treedt zure indigestie op bij aanwezigheid van maagzuur. In dit artikel leer je tips voor het behandelen van brandend maagzuur.

Deze aandoening wordt voornamelijk gekenmerkt door een onaangenaam en branderig gevoel rondom de slokdarm. Hoewel het probleem uit de maag komt, uit het zich in het bovenste deel van de opening van de maag.

Om het gebied dat getroffen is door brandend maagzuur goed te lokaliseren, gebruikt je je borstbeen als referentiepunt. Wanneer je het vooral in dit gebied voelt, is het waarschijnlijk brandend maagzuur.

Brandend maagzuur is kortgezegd irritatie van de slokdarm die voortkomt uit de productie van maaggas.

Oorzaken van brandend maagzuur

Drie tips voor het behandelen van brandend maagzuur

Hoewel brandend maagzuur meestal komt door slechte eetgewoonten, wordt het ook vaak veroorzaakt door:

  • Overmatige stress
  • Zwangerschap
  • (Sommige) medicatie
  • Het gebruik van tabak
  • Voedingsmiddelen die de maag irriteren
  • Teveel eten (‘s ochtends, ‘s middags en ‘s nachts)

Als we ons bewust zijn van bovenstaande punten, is het behandelen van brandend maagzuur gemakkelijker aan te pakken. Er zijn ook natuurlijke alternatieven om het voor altijd te vermijden of te behandelen.

Suggesties voor het behandelen van brandend maagzuur

Je voedingspatroon is van cruciaal belang als het gaat om brandend maagzuur en je gezondheid in het algemeen.

Hieronder volgen drie tips met betrekking tot dieet om maagzuur te vermijden en te behandelen.

1. Timing en hoeveelheid

Timing en hoeveelheid van de maaltijden
De belangrijkste voedingsgerelateerde factoren zijn wanneer je eet en hoeveel je eet. Veel mensen weten niet wanneer en hoeveel ze van bepaald voedsel moeten eten. Vooral bij het ontbijt, de lunch en het avondeten.

Om te bepalen wat de beste tijden zijn, moet je kijken naar de tijden waarop je sport, naar je werk gaat en slaapt. Je moet ten minste twee uur vóór elk van deze activiteiten een adequate portie eten.

Wat de hoeveelheid betreft, is het het beste om de calorieën die je nodig hebt te verspreiden over de dag. Eet minstens 6 gevarieerde en evenwichtige porties op een dag.

Als je rekening houdt met beide factoren, kunnen deze helpen bij het behandelen van brandend maagzuur

2. Eet gezonde producten

Deze suggestie voorkomt en behandelt niet alleen brandend maagzuur, maar kan ook je algehele gezondheid verbeteren.

Een uitgebalanceerd dieet inclusief groenten, vis en andere gezonde voedingsmiddelen kan een groot verschil maken voor je maag.

Als gevolg hiervan hoeft je maag geen zuur te verdrijven. Bovendien zal het ook je spijsverteringsproces enorm ten goede komen.

Stop ook met het consumeren van producten die de zuurproductie kunnen stimuleren. Dit zijn producten zoals koffie, chocolade, azijn, fruit, frisdranken, citrusvruchtensap en gefrituurd voedsel.

Welke voedingsmiddelen moeten in je dieet worden opgenomen?

Welke voedingsmiddelen moeten in je dieet worden opgenomen?

Een goed voedingsplan om maagzuur te bestrijden, moet voedingsmiddelen bevatten die het spijsverteringsstelsel ondersteunen en maaggassen onder controle houden. Denk hierbij aan producten zoals:

  • Yoghurt, melk en kaas. De magere versies van deze zuivelproducten moeten worden geconsumeerd.
  • Eieren. Het eten van ongeveer vier eieren per week kan helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte in het bloed en een verstoorde zuurbalans.
  • Groenten worden in dit dieet aanbevolen: ze mogen echter niet rauw worden gegeten. Ze moeten worden gestoomd of gekookt.
  • Vis en kip zijn het meest gunstige vlees voor het spijsverteringsstelsel als het gaat om het voorkomen en aanpakken van zure oprispingen. Het is aan te bevelen dat de vissen wild gevangen zijn, dus geen kweekvis. Bovendien is mager kalfsvlees de beste optie voor ander vlees.

3. Kies je dranken verstandig

Vocht is essentieel voor het spijsverteringsproces en het lichaam kan er positief of negatief op reageren.

In het geval van brandend maagzuur zijn er zelfs dranken die het kunnen veroorzaken. Twee uitstekende voorbeelden hiervan zijn alcohol en frisdranken. Kruidenthee en natuurlijke vruchtensappen zonder citrusfruit zijn uitstekende alternatieven.

Zorg ervoor dat je ook twee liter water per dag drinkt, want dit komt het spijsverteringsstelsel alleen maar ten goede en dat geld natuurlijk ook voor het behandelen van brandend maagzuur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
  • Ji J, Yang H. Using Probiotics as Supplementation for Helicobacter pylori Antibiotic Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Feb 8;21(3):1136. doi: 10.3390/ijms21031136. PMID: 32046317; PMCID: PMC7037652.
  • Van Hecke T, Van Camp J, De Smet S. Oxidation During Digestion of Meat: Interactions with the Diet and Helicobacter pylori Gastritis, and Implications on Human Health. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017 Mar;16(2):214-233. doi: 10.1111/1541-4337.12248. Epub 2017 Jan 26. PMID: 33371537.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.