De voordelen van oestrogeen in je dieet

Vaak geef je je lichaam toch niet alles wat het nodig heeft, ondanks dat je wel gezond eet. We laten je zien hoe je voldoende oestrogeen binnen kunt krijgen.
De voordelen van oestrogeen in je dieet
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gezond eten is een lifestyle geworden. Maar soms weten we niet welk soort voedsel we nodig hebben voor onze mentale of lichamelijke toestand. Hieronder zullen we kijken naar de voordelen van oestrogeen in ons dieet.

Je wilt waarschijnlijk een gezond en uitgebalanceerd dieet eten. En als je een vrouw bent, ben je hier aan het juiste adres. Dat gezegd hebbende, moet je vaststellen welk voedsel je nodig hebt voor een betere levenswijze.

We hebben het hier over het bewust toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen die je lichaam het oestrogeen leveren dat het nodig heeft. Dit hormoon speelt een grote rol bij het optimaliseren van je seksuele en reproductieve leven en zorgt ervoor dat je organen optimaal kunnen werken.

De voordelen van oestrogeen

Veel mensen denken dat de jeugd eeuwig is en voor je het weet hebben volwassenheid en ouderdom de kop opgestoken, om je te laten weten of je de juiste keuzes hebt gemaakt in je leven.

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat ook in mannen voorkomt, maar in een kleinere hoeveelheid. Bij vrouwen neemt de productie af tijdens de overgang, waar ernstige gevolgen aan vast zitten.

Overgang

Oestrogeen is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor:

  • Het reguleren van de menstruatiecyclus.
  • Vrouwelijkheid.
  • Het houdt het hart, de spieren, de botten, en ook de reproductieorganen en seksuele systemen in goede gezondheid.

Dat is waarom het belangrijk is om het niveau van dit hormoon op peil te houden, omdat anders de gevolgen schadelijk kunnen zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om oestrogeenrijk voedsel te eten.

 Dit vind je misschien ook interessant: Vier heerlijke recepten met broccoli

Je lichaam zonder oestrogeen

Als je je oestrogeenniveau niet in de gaten houdt, kun je de gezondheidsproblemen die ontstaan bij een tekort niet voorkomen. Maar je zal het merken als je je geïrriteerd voelt, moeite hebt met slapen, en veel haar verliest.

Voedsel dat je in je dieet moet opnemen

Nu heb je een beetje meer kennis dan je had voordat je dit artikel las, en we zullen je laten zien welke voedingsmiddelen je aan je dieet moet toevoegen om je oestrogeenniveau op peil te houden.

Fruit en groenten

Deze twee opties zijn het antwoord op bijna al je problemen. Ze maken onderdeel uit van bijna alle diëten, en dit dieet is daarop geen uitzondering. Ze bevatten fyto-oestrogeen, een groep stoffen die oestrogeenproductie bij vrouwen bevordert.

Honderd gram groenten kan 94 tot 604 microgram fyto-oestrogeen bevatten. Het is geen slecht idee om ze op te nemen bij je volgende maaltijd. De beste soorten fruit zijn onder andere:

  • appels
  • pruimen
  • tomaten
  • dadels
  • papaja’s
Fruit en groenten

Probeer de volgende groenten te eten:

  • Broccoli
  • Komkommer
  • Aubergine
  • Pompoen
  • Bieten
  • Aardappels
  • Selderij
  • Alfalfa

Noten en granen

Noten en granen bevatten ook veel fyto-oestrogenen. Ze kunnen worden gecombineerd met andere producten en zijn rijk aan vitaminen en mineralen.

Eet zaden zoals lijnzaad en sesamzaad, en granen zoals tarwe, rijst, gerst en havermout.

Soja en gedroogd fruit

Soja is een belangrijke bron aan fyto-oestrogeen. Honderd gram van dit voedsel bevat ongeveer 103 microgram fyto-oestrogeen. Kies producten die soja bevatten zoals sojayoghurt en tofu.

Gedroogd fruit is ook heel gezond. Het beste zijn pistachenoten, maar ook amandelen, hazelnoten en pinda’s.

Drie gewoonten die je oestrogeenniveau een boost geven

Naast het toevoegen van oestrogeenrijk voedsel aan je dieet, moet je ook activiteiten toevoegen die je helpen je doel te bereiken.

1. Aerobe bewegingsvormen

Dit soort bewegingsvormen helpt je oestrogeen op te nemen. Het produceert ook een aantal andere goede hormonen. Daarom is het belangrijk om ten minste 30 minuten per dag aan beweging te doen. Je kunt kiezen uit onder andere wandelen, fietsen en zwemmen.

2. Slaap meer dan zes uur

Minder dan zes uur slapen vermindert de productie van oestrogeen en daardoor ook je libido.

Slaap

3. Gebruik supplementen

Je moet supplementen alleen nemen onder medisch toezicht. Ze zijn gemaakt van eiwitten en kruiden die de productie van oestrogeen bevorderen, en ook andere vrouwelijke hormonen. Ze moeten je laatste optie zijn.

Een beetje wetenschap

Het idee is om de gevolgen van een tekort aan oestrogeen te voorkomen. Dit gebeurt meestal als vrouwen de overgang bereiken. Maar als je van te voren al maatregelen wilt treffen, loop je minder risico.

Wetenschappelijk is er geen patroon dat voorspelt hoe het lichaam van een vrouw zal reageren tijdens deze fase van haar leven. Maar er zijn oplossingen die deze verandering makkelijker maken. Het opnemen van oestrogeen in je dieet kan het antwoord zijn.

Je ziet dat het niet ingewikkeld is. Je hebt vast al wel fruit, groente en granen in huis. Voeg hier een beetje soja en gedroogd fruit aan toe. Slaap acht uur per nacht en neem de tijd om aan beweging te doen. Het zijn simpele maar noodzakelijke manieren om je gezondheid te verbeteren.

Het is een eenvoudige optelsom. Het is een gezondere levenswijze die geen tijd of ruimte kost, maar wel meer gezonde jaren aan je leven toevoegt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rietjens IMCM., Louisse J., Beekmann K., The potential health effects of dietary phytoestrogens. Br J Pharmacol, 2017. 174 (11): 1263-1280.
  • Martín Salinas C., López Sobaler AM., Benefits of soy in women’s health. Nutr Hosp, 2017. 34: 36-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.