De slagaders gezond houden: hoe doe je dat?

Lichamelijk actief zijn en meer omega 3-vetzuren eten zijn twee manieren om jouw slagaders te beschermen tegen aftakeling en ziekte.
De slagaders gezond houden: hoe doe je dat?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De slagaders gezond houden is uitermate belangrijk. Bepaalde gezonde gewoonten aannemen is niet alleen een goed idee. Jouw slagaders hebben deze gewoonten absoluut nodig.

Velen mensen zijn zich hiervan nog steeds niet bewust. Een groot deel van de cardiovasculaire problemen die we tegenwoordig zo vaak zien, zijn het resultaat van de schade die het cholesterol en gifstoffen aan de slagaders toebrengen.

Het meest zorgwekkende is dat een zittend leven en een slecht voedingspatroon de voornaamste oorzaken zijn. In dit artikel willen we dan ook 6 heel belangrijke aanbevelingen met jou delen. Wil jij jouw slagaders gezond houden, volg dan deze goede raad op.

Begin er vandaag al mee!

Hoe kan je de slagaders gezond houden?

1. Eet omega 3-vetzuren

Eet omega 3-vetzuren

Niet alle vetsoorten zijn slecht voor je slagaders. Voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten zijn bijvoorbeeld zeer goed voor de slagaders.

Dit soort lipide verhoogt het goede cholesterol (HDL). Tegelijkertijd helpt het om slecht cholesterol (LDL) en triglyceriden uit je lichaam te verwijderen.

Eet dus regelmatig omega 3-vetzuren, ook door middel van supplementen. Het zal je risico op arteriosclerose, een hoge bloeddruk en hartaanvallen verlagen.

Bovendien is dit een ontstekingsremmend actief element. Het is dus ook goed voor je circulatiesysteem en voor de hersenen.

Je vindt omega 3 in de volgende voedingsmiddelen:

  • Vette vis (sardines, zalm, makreel, tonijn, haring)
  • Noten en zaden
  • Avocado
  • Olijfolie
  • Sojabonen

2. Doe aan beweging

Regelmatig bewegen is één van de gewoonten die ten zeerste aanbevolen worden om op te starten als je jouw slagaders gezond houden wil. Een actief lichaam bezit immers een goede bloedcirculatie en een gezonde werking van het hart en de luchtwegen.

Dat is ook de reden dat elke vorm van lichamelijke activiteit perfect is om een aantal dingen te voorkomen en te verbeteren. Het heeft immers een positief effect op:

  • een hoog cholesterol
  • een hoge bloeddruk
  • gewichtsproblemen

Eigenlijk hoef je slecht 30 minuten per dag te bewegen. Dat is voldoende om jouw risico op een hartaanval en een beroerte te verlagen.

3. Volg een evenwichtig voedingspatroon

Volg een evenwichtig voedingspatroon

Een evenwichtig voedingspatroon is op verschillende manieren goed voor jouw lichaam. Het werkt immers op alle vlakken. Het zal jouw slagaders gezond houden en helpt je ook om een gezond gewicht te behouden.

Een evenwichtig dieet bevat een ruime verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen. Het is de beste manier om gewicht te verliezen en je cholesterol onder controle te houden.

Nu hebben we het hier niet over strenge diëten. We bedoelen ook niet dat je volledige voedingsgroepen moet schrappen. We spreken daarentegen over ‘een beetje van alles’ in de juiste hoeveelheden.

Het betekent ook dat je het gebruik van suiker en zout beperkt. Zout en suiker doen immers precies het omgekeerde dan wat je wilt.

Een evenwichtig voedingspatroon bevat de volgende voedingsmiddelen:

  • Vers fruit en groenten
  • Volkoren granen en peulvruchten
  • Noten en zaden
  • Mager vlees
  • Vis

4. Houd je stress onder controle

Wanneer je lichaam zich voortdurend of langdurig in stressvolle situaties bevindt, dan treden bepaalde chemische reacties op. Deze reacties kunnen tot problemen in de slagaders leiden.

Je hartslag versnelt dan en je bloeddruk zal ook de hoogte in schieten. Vaak wordt je bloedcirculatie ook op een negatieve manier aangetast.

Verstoringen van het evenwicht in de gemoedstoestand zijn niet rechtstreeks verantwoordelijk voor een slechte gezondheid van de slagaders. Toch hebben ze een negatief effect op de slagaders.

Ontspannings- en ademhalingsoefeningen zijn dus essentieel. Je moet leren hoe je jouw stress kan kanaliseren.

5. Eet weinig voedingsmiddelen met verzadigd vet en cholesterol

Eet weinig voedingsmiddelen met cholesterol

Jouw lichaam gebruikt een kleine hoeveelheid cholesterol om bepaalde processen uit te voeren. Te veel cholesterol in de slagaders draagt echter bij tot vele verschillende hartaandoeningen.

De lever scheidt een groot deel van deze lipide af. Je verkrijgt het echter ook door voedingsmiddelen te eten die cholesterol en/of verzadigde vetten bevatten. Als je jouw slagaders gezond wilt houden, dan moet je ze dus vermijden.

Dit zijn de gebruikelijke bronnen van cholesterol en verzadigd vet:

  • Rood vlees en orgaanvlees
  • Volle zuivelproducten en boter
  • Gerookt vlees, vleeswaren, worst, enzovoort
  • Gefrituurde voeding en patat
  • Ultrabewerkte gebakjes

6. Beperk het gebruik van alcohol en roken

Een klein glas rode wijn per dag verschaft het lichaam krachtige antioxidanten. Die zijn eigenlijk heilzaam voor je hart. Wanneer je echter te veel wijn of andere alcoholische dranken drinkt, dan is het nadelig.

Sigaretten bevatten giftige bestanddelen. Dat is de reden dat ze jouw slagaders beschadigen. Roken verlaagt ook het goede cholesterol. Het verhoogt dus de kans op de ontwikkeling van hypercholesterolemie.

We willen met dit advies eindigen. Nu is het immers ook een goed moment om jou eraan te herinneren dat ook regelmatige medische onderzoeken fundamenteel zijn.

Wil je jouw slagaders gezond houden, laat je dan regelmatig onderzoeken. Op die manier kan je ziekten al aanpakken nog vóór de symptomen verschijnen. Begin dus vandaag nog met goed voor jezelf te zorgen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Espinosa González, L. (2004). Cambios del modo y estilo de vida; su influencia en el proceso salud-enfermedad. Revista Cubana de Estomatología41(3), 0-0.
  • Restrepo, S. L., Morales, R. M., Ramírez, M. C., López, M. V., & Varela, L. E. (2006). Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Revista chilena de nutrición33(3), 500-510.
  • Vinaccia, S., Margarita Quiceno, J., Gómez Lina, Á., & Montoya, M. (2007). Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con diagnóstico de hipertensión arterial leve. Diversitas3(2), 203-211.
  • Weschenfelder Magrini, D., & Gue Martini, J. (2012). Hipertensión arterial: principales factores de riesgo modificables en la estrategia salud de la familia. Enfermería Global11(26), 344-353.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.