De risico's van een zwangerschap na je 40ste

Zwangerschap is altijd een zegen, vooral als de vrouw veertig jaar of ouder is. Er zijn echter een aantal risico's voor zowel moeder als baby die besproken moeten worden.
De risico's van een zwangerschap na je 40ste
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er zijn vrouwen boven de veertig die op het punt staan hun eerste kind te krijgen. Hoewel de kans om zwanger te worden laag is, is het belangrijk om de risico’s van een zwangerschap na je 40ste te kennen.

Vrouwen hebben de neiging om hun zwangerschap tussen hun 20ste en 30ste te plannen. Later bevallen is vandaag de dag echter vrij gebruikelijk als gevolg van diverse factoren zoals:

  • werk en carrière
  • economische factoren
  • persoonlijke redenen

De belangrijkste risico’s van een zwangerschap na je 40ste

Hoger risico op genetische afwijkingen

Zwangere vrouw

Wanneer vrouwen ouder worden, hebben hun eitjes niet langer de mogelijkheid om zich zo gemakkelijk te delen. Daarom is er een verhoogd risico op genetische problemen bij pasgeborenen. De meest voorkomende is het syndroom van Down.

Een fout in de celdeling veroorzaakt deze aandoening, die begint bij de versmelting van de eicel en de spermacel. Hierdoor krijgt het embryo een extra drieëntwintigste chromosoom. Dit syndroom veroorzaakt en verstandelijk handicap en vaak ernstige hartaandoeningen.

Wanneer aanstaande moeders jonger dan 40 zijn, is de kans op deze aandoeningen kleiner dan 1 op de 1000 vrouwen. Voor degenen die ouder zijn dan veertig, stijgt het risico tot 1 op de 500.

Pre-eclampsie

Dit is een medische complicatie en wordt geassocieerd met hypertensie en veel eiwitten in de urine. Als de aandoening zich voordoet, begint het na 20 weken zwangerschap. De handen en het gezicht van de vrouw zwellen op en dit kan het zenuwstelsel beschadigen en diverse problemen veroorzaken zoals:

  • aanvallen
  • beroertes
  • andere aandoeningen

Hypertensie

Hoge bloeddruk heeft invloed op de baby. Meestal komt dit probleem laat in het tweede trimester voor. Als de symptomen terugkomen, kan dit tot weeën leiden.

Risico’s van een zwangerschap na je 40ste tijdens het proces

Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid

Soms wordt onvruchtbaarheid veroorzaakt door fysieke of hormonale problemen, plotselinge en drastische veranderingen in de levensstijl en omgevingsfactoren. Het meest voorkomende probleem is echter prematuur ovarieel falen, waarbij de eierstokken stoppen met werken voor de menopauze.

Een andere reden is het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS), dat het vrijkomen van rijpe eicellen belemmert. Andere factoren die bijdragen aan onvruchtbaarheid, zijn onder andere:

  • tumoren in de baarmoeder
  • endometriose
  • verstopte eileiders

Zwangerschapsdiabetes

Dit wordt gedefinieerd als een stofwisselingsstoornis tijdens de zwangerschap. De ernstigste gevolgen zijn:

  • urineweginfecties
  • sterke gewichtstoename van moeder en kind
  • vroeggeboorte

Problemen tijdens de zwangerschap

Zoals hierboven vermeld, hebben vrouwen boven de veertig een grotere kans op zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk. Daarnaast is er een hoger risico op schade aan de placenta en hebben ze meer kans op abnormale bloedingen tijdens de bevalling (of zelfs daarvoor).

Risico’s van een zwangerschap na je 40ste tijdens de bevalling

Vroeggeboorte

Pasgeboren baby

Het grootste risico is het overlijden van de baby, maar de baby kan ook veel gevolgen ondervinden als hij/zij het overleeft. Je moet hierbij denken aan problemen zoals:

Keizersnede of geassisteerde vaginale bevalling

In het geval van een late bevalling wordt de tweede fase van de zwangerschap verlengd. Hierdoor zijn bij vaginale geboorten soms agressieve hulpmiddelen (vacuüm of tang) vereist. Soms is een keizersnede noodzakelijk.

Miskraam

Dit risico wordt gekenmerkt door de spontane dood en uitdrijving van de foetus voordat hij vijf maanden oud is. Volgens een studie van de Tambre Clinic in Madrid is het risico op een miskraam hoger naarmate de leeftijd stijgt:

  • 20 tot 24 jaar is het risico 11%
  • 25 tot 29 jaar neemt het risico toe tot 12%
  • 30 tot 34 jaar neemt het risico toe tot 15%
  • 35 tot 40 jaar neemt het risico toe tot 25%
  • boven de 40 jaar neemt het risico toe tot bijna 95%

Vrouwen die na hun 40ste zwanger worden, hebben niet altijd last van deze complicaties. Je weet echter nooit zeker welke risico’s je loopt.

Moeder zijn is nog nooit zo makkelijk geweest, maar het is de moeite waard om te proberen een kind te krijgen als de vrouw er klaar voor is en in staat is om de baby stabiliteit te bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.