Wees je bewust van de risico's en de bijwerkingen van slaappillen

Je kan vele slaappillen zonder voorschrift kopen. De waarheid is echter dat deze pillen altijd door specialisten moeten worden voorgeschreven. Zij kunnen immers elke individuele situatie evalueren.
Wees je bewust van de risico's en de bijwerkingen van slaappillen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

In deze stressvolle en overweldigende samenleving waarin velen last hebben van slapeloosheid zijn slaappillen enorm in de mode. Vele mensen zijn zich echter niet bewust van de bijwerkingen van slaappillen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat versteld van deze statistieken. Weinig mensen begrijpen echter de negatieve effecten in die het gebruik en het misbruik van deze medicijnen kunnen veroorzaken.

Het gebruik van slaappillen houdt risico’s in en kan bovendien averechtse gevolgen hebben. In dit artikel laten we je kennismaken met de bijwerkingen van slaappillen.

De risico’s en de bijwerkingen van slaappillen

Depressie en een hoge bloeddruk

De Mayo Clinic heeft een tijdje geleden de wereldbevolking gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van het gebruik van slaappillen.

Deze instelling heeft een officiële verklaring uitgebracht. Ze gaven aan dat deze middelen tot depressie en een hoge bloeddruk kunnen leiden.

  • Nog verrassender was het feit dat ze stelden dat dit soort medische oplossing bij sommige patiënten chronische pijn kan veroorzaken.
  • Duizeligheid, ongecontroleerde slaperigheid en draaierigheid zijn nog enkele andere negatieve gevolgen van het gebruik van deze medicijnen.

Dat zijn de redenen waarom de medische organisatie aanbeveelt dat men een grondige controle uitvoert. Die is nodig bij patiënten met bepaalde pathologieën die te maken hebben met slapeloosheid.

Zoek ook dit boeiende artikel op: Muziektherapie helpt je hoge bloeddruk te verlagen

Oudere patiënten moeten voorzichtig zijn met het gebruik van slaappillen

Oudere patiënten moeten voorzichtig zijn met het gebruik van slaapmedicatie

We kunnen allemaal last krijgen van de bijwerkingen van slaappillen. Ouderen moeten echter extra voorzichtig zijn wanneer ze deze slaapmedicatie nemen.

Sommige symptomen zoals duizeligheid of slaperigheid kunnen immers een grotere invloed hebben op deze bevolkingsgroep.

Wanneer ouderen deze medicijnen gebruiken, lopen ze een hoger risico op vallen. De kans is ook groter dat ze lijden aan een stijging van hun bloeddruk.

Vanaf de leeftijd van 65 jaar begint het lichaam bovendien geleidelijk het vermogen te verliezen om bepaalde medicatie te verdragen.

Een ouder lichaam breekt deze medicijnen trager af en verwijdert ze ook langzamer. Dat is de reden dat het effect van de slaappillen langer kan duren dan verwacht.

Slaappillen creëren een verslaving

Vele soorten van deze slaappillen hebben een verslavend effect.

Wanneer je ze regelmatig gebruikt, bouw je ook een tolerantie op. Op zijn beurt zal dit de behoefte scheppen om hogere dosissen te gebruiken.

In sommige gevallen worden mensen met slapeloosheid afhankelijk van deze middelen. Ze hebben ze dan echt nodig om te kunnen slapen. Dit is een onnatuurlijke situatie die negatief is voor de patiënten.

Je mag ze dus alleen maar af en toe en tijdelijk gebruiken. Het gebruik van slaappillen mag maar één doel hebben: de behandeling van een specifieke crisis.

Het is duidelijk dat het niet het doel is van slaapmedicatie om het normale slaapproces voor altijd te vervangen.

Mensen moeten opletten voor ongelukken met de auto

Slaappillen verhogen het risico op ongelukken met de auto

Alcoholmisbruik en het gebruik van illegale drugs zijn niet de enige oorzaken van auto-ongelukken. Men heeft ontdekt dat vele jammerlijke ongelukken op de openbare weg veroorzaakt worden door het gebruik van slaappillen.

Het probleem is dat de slaperigheid dan niet verdwijnt wanneer het zou moeten. Sommige mensen kunnen zelfs een wazig zicht ervaren. Dit maakt het moeilijk om op de juiste manier de afstand tussen de auto’s in te schatten.

Autorijden is een activiteit die de actieve deelname van alle zintuigen in optimale conditie vereist. Helaas zijn er gevallen waarbij bestuurders achter het stuur in slaap vielen en betrokken raakten bij ongevallen.

Het risico op vroegtijdig overlijden

In 2016 heeft men een reeks onderzoeken uitgevoerd. De conclusie was dat het gebruik van kalmeringsmiddelen te maken kan hebben met vroegtijdig overlijden.

De vergelijkende studie ontdekte ook dat het risico stijgt naarmate de gebruikte dosis hoger is.

De patiënten in het onderzoek gebruikten medicijnen als temazepam, eszopiclone en zaleplon. Ook barbituraten en antihistaminica veroorzaken slaperigheid. Die medicijnen  heeft men dus ook in deze studie onderzocht.

Daarnaast waarschuwt dit onderzoek ook dat het gebruik van deze middelen de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker zou kunnen verhogen.

Wees voorzichtig met het gebruik van slaappillen

Wees voorzichtig met het gebruik van slaappillen

Sommige recepten kunnen ook ernstige depressie en angstgevoelens laten ontstaan. Elke persoon en elk lichaam is immers verschillend. Niet alle mensen reageren dus op dezelfde manier op bepaalde medicijnen.

Het meest zorgwekkende aspect is echter dat veel medicijnen voor iedereen zonder voorschrift beschikbaar zijn.

Het is dus heel belangrijk dat je een arts raadpleegt. Deze specialist zal grondige testen uitvoeren. Op basis van deze testen zal hij dan een diagnose stellen en een recept voorschrijven voor de juiste medicatie en de geschikte dosering. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pagel, J. F. (2005). Medications and their effects on sleep. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2005.02.009
  • Ramsin B, Trescot, A. M., Datta, S., Buenaventura, R., Adlaka, R., Sehgal, N., … Vallejo, R. (2008). Opioid complications and side effects. Pain Physician. https://doi.org/11:S105-S120
  • Psychotropic Expert Group. Insomnia, parasomnias and jet lag (Revised June 2013). Psychotropic version 7, 2013 Therapeutic Guidelines Ltd 2014. [eTG online] (accessed 21 January 2018)
  • NHS Choices. Insomnia. England, UK: NHS England, 2013. [Online] (accessed 21 January 2018).
  • Sleep Health Foundation. Ageing and sleep. Sydney, Australia: Sleep Health Foundation, 2011 (Updated December 2014). [Online] (accessed 21 January 2018)
  • Sleep Health Foundation. Insomnia. Sydney Australia: Sleep Health Foundation, 2011 (Updated March 2015). [Online] (accessed 21 January 2018)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.