De gezondste kaassoorten

Kaas is een uitstekende bron van calcium en eiwit. Sommigen zijn zouter en bevatten meer vet dan anderen. Hier laten we je zeven soorten gezonde kaas zien die een geweldige smaak hebben.
De gezondste kaassoorten
Sofía Quintana Alonso

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Laatste update: 13 december, 2018

Ze zijn heerlijk, veelzijdig en aanwezig in veel van onze gerechten. Ze zijn een uitstekende bron van calcium en eiwitten. Maar in sommige gevallen bevatten ze veel zout of vet. In dit artikel gaan we je dus vertellen wat de gezondste kaassoorten zijn. Zo zullen ze nooit ontbreken in jouw koelkast!

Eet kaas met mate

Niemand kan ontkennen dat kaas heerlijk is. Ze vullen goed en vormen een perfecte aanvulling op onze recepten. Wat is bijvoorbeeld pasta zonder geraspte kaas? Of aardappelen zonder gesmolten kaas?

Het is gemaakt van melk, een goede bron van calcium. Het bevat ook eiwitten en aminozuren (één daarvan is tryptofaan). Daarom is het aan te raden voor alle leeftijden. Maar aangezien niets perfect is in het leven, levert kaas je ook veel calorieën en natrium. Daarom moet je het met mate eten.

In de juiste hoeveelheden zijn kazen goed voor je gezondheid. Uiteraard zijn de gezondere kazen natuurlijker en zijn ze minder bewerkt. En in veel gevallen bevatten ze minder zout. Maar dit hangt meer af van de fabrikant dan van het soort kaas.

Als je bijvoorbeeld een dieet volgt om gewicht te verliezen, moet je onthouden dat verse kazen minder vet en zout hebben dan geharde kazen. Dat geldt ook voor de kazen die je in de winkels kunt vinden zonder zout en weinig calorieën.

Kaas van schapen- of geitenmelk daarentegen is doorgaans gezonder dan kaas van koemelk. De reden is als volgt: ons spijsverteringssysteem kan deze voedingsstoffen beter verteren. Ook bevatten ze meer voedingsstoffen en vitaminen. Ze behoren tot de gezondste kaassoorten.

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat het grootste deel van de koeien is behandeld met hormonen (dit is tegenwoordig verboden) en met graan in plaats van met gras gevoerd wordt.

Dat is de reden dat de kaassoorten van een familieboerderij of een biologisch bedrijf gezonder zijn.

Wat zijn de gezondste kaassoorten?

Vaak, als je op dieet gaat, maak je kaas een van je belangrijkste vijanden. Dit is te wijten aan de calorieën of natrium die ze bevatten. Er zijn echter andere soorten kaas die gezonder zijn dan andere. Het is de moeite waard om te weten welke dat zijn, zodat je ze een beetje van deze kazen kunt toevoegen aan jouw dagelijkse voeding.

1. Ricotta

Ricotta

Deze kaas bevat veel eiwitten, vitaminen A en B en zink. Het is ook laag in natrium en je kunt het vinden met een laag vetgehalte. Ricotta is het product van een secundaire verwerking van melkwei. Het heeft een witte kleur, een korrelige textuur en een zachte smaak. Ricotta kan zowel voor zoete als zoute gerechten worden gebruikt. In Italië is het een van de meest gebruikte kazen voor het vullen van pasta.

2. Pecorino Romano

Dit is een van de gezondste kazen. Het is gemaakt van schapenmelk. Het is hard, zout en afkomstig uit Lazio, Italië. Het wordt vaak gebruikt in sauzen en voor gesmolten kazen. Soms wordt het geraspt over pasta. Het is ook zouter dan andere pecorino’s, zoals toscano en sardo.

3. Hüttenkäse

Hüttenkäse

Dit wordt gemaakt met koemelk wrongel. En het kan minder vet of vetter zijn afhankelijk van hoe het is gemaakt. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen: romig, gemengd, zonder zout en lactosevrij. Hüttenkäse bevat veel eiwitten en andere voedingsstoffen. Het bevat bijvoorbeeld calcium, selenium en fosfor. Een kopje hüttenkäse bevat 28 gram eiwitten. Om af te vallen is deze kaas zeer aan te bevelen.

4. Parmezaanse kaas

Dit is eveneens een van de gezondere kaassoorten uit Italië. Deze kaas komt uit Parma, vandaar de naam. Het heeft een harde, korrelige consistentie. Deze kaas wordt bereid met melk van de rassen Holstein of Reggiana. Het mag niet minder dan een jaar worden gerijpt. De volste van smaak worden langer dan drie jaar niet verplaatst.

Men denkt dat deze soort kaas alleen geschikt is voor pasta of soepen. Maar Parmezaanse kaas kan als voorgerecht worden geserveerd als je het in blokjes snijdt en met worst of fruit serveert. In het land van herkomst wordt het aanbevolen voor zwangere vrouwen, ouderen, kinderen en atleten. Het is ook de moeite waard van het vermelden dat het gemakkelijker te verteren is dan iedere andere kaassoort.

5. Oude cheddar

Cheddar

Lactose-intolerant zijn kan een probleem en ongemakkelijk zijn. Dit komt doordat veel gerechten tegenwoordig met zuivel worden bereid. Dit omvat ook vele soorten kaas. Het goede nieuws is dat oude cheddar een van de gezondste kaassoorten is. En, het bevat minder lactose. Je kunt met een professional praten als dit op jou van toepassing is of het zelf uitproberen.

6. Feta

Dit wordt meestal gemaakt met schapen- en geitenmelk. Deze zoute kaas heeft een unieke smaak. Het heeft een brokkelige, romige textuur. Als je echte feta wilt eten, moet je feta kopen die in Griekenland is gemaakt. Er zijn ook Turkse, Bulgaarse, Roemeense, en Deense soorten van goede kwaliteit. Dit wordt gebruikt in salades samen met olijfolie, tomaten en komkommers. Ideaal voor de zomer.

7. Panela kaas

Deze verse, witte, gladde kaas uit Mexico wordt bereid met gepasteuriseerde koemelk. Het is een van de gezondste kaassoorten die er zijn. Het wordt meestal gebruikt als een voorgerecht in kleine stukjes. Het heeft ook het bijzondere vermogen om andere smaken te absorberen, zoals knoflook bijvoorbeeld. Het bevat een heleboel eiwit. Voor de gezondste keuze moet je kiezen voor een variant die zowel een laag natriumgehalte als een laag vetgehalte heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ahola, A.J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T, Ahlstrom, A., Meurman, J.H., & Korpela, R. (2002, November). Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of Oral Biology, 47(11), 799-804
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12446187
  • Groves, D. (2013, October 18). EU shows the way on per capita cheese consumption. Cheese Reporter
    npaper-wehaa.com/cheese-reporter/2013/10/s2/#?article=2050691
  • Lin, H., Boylston, T.D., Chang, M.J., Luedecke, L.O., Shultz, T.D. (1995, November). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. Journal of Dairy Science, 78(11), 2358-2365
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8747326
  • National Dairy Council. (2011). Cheese & healthy eating
    nationaldairycouncil.org/SiteCollectionDocuments/education_materials/cheese/General%20Audience%20CheeseHealthy%20Eating%20Brochure%20Final.pdf
  • National Nutrient Database for Standard Reference Release 27. (n.d.). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
  • Ravishankar, T.L., Yadav, V., Tangade, P.S., Tirth, A., & Chaitra, T.R. (2012, June). Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus, and pH levels of human dental plaque: a comparative study. European Archives of Paediatric Dentistry, 13(3), 144-148
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22652212

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.