De beste manieren om aloëveragel te bewaren

Wanneer je de gel uit een aloëverablad schraapt, is het vooral belangrijk dat je deze gel op de meest effectieve manier bewaart. Wist je dat er meerdere manieren bestaan om aloëveragel te bewaren waarbij de gezonde eigenschappen niet verloren gaan?
Aloe-Vera-Gel Bewaren

In de afgelopen tientallen jaren is aloë vera zeer populair geworden, met name doordat men de vele gebruiksmogelijkheden in de alternatieve geneeskunde en cosmetica heeft ontdekt.

De gel die verborgen gaat in de bladeren van de aloëveraplant bevat essentiële voedingsstoffen die zowel voor het innerlijk als voor het uiterlijk zeer gunstig kunnen zijn.

Het is zelfs zo dat veel farmaceutische en cosmetische bedrijven aloëveraextract gebruiken als actief ingrediënt in hun producten. Toch kiezen veel mensen er nog altijd voor om aloëveragel in zijn natuurlijke vorm te gebruiken, omdat dit de beste manier is om zoveel mogelijk van de voordelen te profiteren.

Het grootste nadeel hieraan is dat je meestal meer gel uit het blad schraapt dan je nodig hebt, waardoor je voortdurend grote hoeveelheden verspilt.

Gelukkig bestaan er ook een paar handige manieren om aloëveragel te bewaren en ervoor te zorgen dat het langer meegaat.

In dit artikel zullen we een paar van deze manieren met je delen, zodat je er gebruik van kunt maken de volgende keer dat je van plan bent deze geweldige plant te gebruiken. Ben je er klaar voor?

Conserveringsmethode met honing

Aloëveragel

Dankzij het hoge gehalte natuurlijke suikers is honing een product dat vrijwel nooit bederft. Ook de kleine hoeveelheid water die het bevat is een belangrijk aspect voor de lange houdbaarheid, net als fruitconserven of fruit bewaard in siroop.

In dit geval kun je zonder problemen gebruik maken van honing. De samenstelling van honing stemt namelijk overeen met de samenstelling van de aloëveragel en de eigenschappen die deze gel heeft.

Wat je moet doen

 • Nadat je de gel uit het aloëverablad hebt verwijderd, kun je de gel het beste eerst even wassen om de gele vloeistof die vaak meekomt bij het schrapen te verwijderen.
 • Vervolgens meng je de gel met een gelijke hoeveelheid honing.
 • Gebruik dit mengsel om smoothies, theeën en gezichtsmaskers etc. mee te maken.

Bewaar aloëveragel in de vriezer

Aloëveragel Invriezen

Nog een interessante manier om aloëveragel langere tijd te kunnen bewaren, is door het in te vriezen. Op deze manier blijven de actieve bestanddelen in de gel grotendeels bewaard. Bovendien is het een geweldig natuurlijk middel voor eerste hulp bij ongelukjes.

Wat je moet doen

 • Als eerste kies je een blad uit dat de grootte heeft waar je naar op zoek bent.
 • Gebruik vervolgens een scherp mes om het blad open te snijden. Probeer jezelf niet te prikken aan de doorns.
 • Gebruik dan een lepel om het gelatine-achtige vruchtvlees eruit te schrapen en doe het vruchtvlees in een ijsblokjesbakje.
 • Je kunt het vruchtvlees met je vingers in de vorm van het bakje duwen.
 • Berg het bakje op in de vriezer en haal er gemakkelijk een blokje uit elke keer dat je wat aloëveragel nodig hebt.

Lees ook: Verjong je gezicht met ijstherapie

Trucjes

 • Om de aloëveragel langere tijd in de vriezer te bewaren en de werking ervan te versterken, kun je het sap van een halve limoen aan je ijsblokjesbakje toevoegen, een paar druppels per blokje.
 • Je kunt ook de inhoud van een vitamine E-capsule aan het vruchtvlees toevoegen, met name wanneer je van plan bent om het te gebruiken voor je huid, nagels of haar.

Bewaar aloëveragel met vitamine C

Aloë Vera

Door vitamine C aan de aloëveragel toe te voegen, kun je de gel tot wel een maand lang bewaren in de koelkast.

Wat vooral handig is aan deze methode, is dat de vitamine C de natuurlijke antioxidante en regeneratieve werking van de aloëveragel ondersteunt.

Wat je moet doen

 • Snijd het aloëverablad aan beide kanten in de lengte open: vanaf het puntje langs de doorns.
 • Laat het blad vierentwintig uur weken in water, verwissel het water gedurende deze vierentwintig uur twee keer.
 • Dit proces kan helpen om de gelige vloeistof te verwijderen. Deze vloeistof staat bekend als aloïne en kan giftig of irriterend zijn voor de huid.
 • Verwijder de gel met een lepel.
 • Doe de gel in de blender samen met een vitamine C-tablet en een theelepel tarwekiemolie.
 • Mix de ingrediënten een paar seconden door elkaar en giet het mengsel over in een glazen pot.
 • In eerste instantie zal er waarschijnlijk een schuimlaagje op het mengsel zitten, maar deze zal na een paar dagen verdwijnen.
 • Doe de deksel op de pot en bewaar hem in de koelkast.
 • Gebruik een kleine hoeveelheid voor elk middel dat je wilt bereiden.

Zoals je kunt zien maken deze drie methodes het erg makkelijk om de overbodige aloëveragel die je op dat moment misschien niet nodig hebt goed te bewaren.

Begin je aloëveragel vandaag nog te bewaren om de geweldige voordelen die deze plant biedt niet langer te verspillen.