De beste manieren om aloë vera gel te bewaren

· 20 september 2016
Wanneer je de gel uit een aloë vera blad schraapt, is het vooral belangrijk dat je deze gel op de meest effectieve manier bewaart. Wist je dat er meerdere manieren bestaan om aloë vera gel te conserveren waarbij de gezonde eigenschappen niet verloren gaan?

In de afgelopen tientallen jaren is aloë vera en zo ook aloë vera gel zeer populair geworden. Dat komt met name doordat men de vele gebruiksmogelijkheden in de alternatieve geneeskunde en cosmetica heeft ontdekt.

De gel die verborgen gaat in de bladeren van de aloë vera plant bevat essentiële voedingsstoffen die zowel voor het innerlijk als voor het uiterlijk zeer gunstig kunnen zijn.

Het is zelfs zo dat veel farmaceutische en cosmetische bedrijven aloë vera extract gebruiken als actief ingrediënt in hun producten. Toch kiezen veel mensen er nog altijd voor om aloë vera gel in zijn natuurlijke vorm te gebruiken, omdat dit de beste manier is om zoveel mogelijk van de voordelen te profiteren.

Het grootste nadeel hiervan is dat je meestal meer gel uit het blad schraapt dan dat je nodig hebt. Daardoor verspil je voortdurend grote hoeveelheden.

Gelukkig bestaan er ook een paar handige manieren om aloë vera gel te bewaren te zorgen dat het langer meegaat.

In dit artikel zullen we een paar van deze manieren met je delen zodat je er gebruik van kunt maken de volgende keer dat je van plan bent deze geweldige plant te gebruiken. Ben je er klaar voor?

Conserveringsmethode met honing

Aloëveragel

Dankzij het hoge gehalte natuurlijke suikers is honing een product dat vrijwel nooit bederft. Ook de kleine hoeveelheid water die het bevat is een belangrijk aspect voor de lange houdbaarheid. Denk meer eens aan fruitconserven of fruit bewaard in siroop.

In dit geval kun je zonder problemen gebruik maken van honing. De samenstelling van honing stemt namelijk overeen met de samenstelling van de aloë vera gel en de eigenschappen die deze gel heeft.

Wat je moet doen

 • Nadat je de gel uit het aloë vera blad hebt verwijderd, kun je deze het beste eerst even wassen om de gele vloeistof die vaak vrijkomt tijdens het schrapen te verwijderen.
 • Vervolgens meng je de gel met een gelijke hoeveelheid honing.
 • Gebruik dit mengsel om smoothies, theeën, gezichtsmaskers, enzovoorts. mee te maken.

Lees ook: Ontgiftingsbehandelingen voor de gezichtshuid

Bewaar aloë vera gel in de vriezer

Aloëveragel Invriezen

Nog een interessante manier om aloë vera gel langere tijd te bewaren, is door het in te vriezen. Op deze manier blijven de actieve bestanddelen in de gel grotendeels bewaard. Bovendien is het een geweldig natuurlijk middel voor eerste hulp bij ongelukjes.

Wat je moet doen

 • Als eerste kies je een blad uit dat de grootte heeft waar je naar op zoek bent.
 • Gebruik vervolgens een scherp mes om het blad open te snijden. Probeer jezelf niet te prikken aan de doorns.
 • Gebruik dan een lepel om het gelatine-achtige vruchtvlees eruit te schrapen en doe het vruchtvlees in een ijsblokjesvorm.
 • Je kunt het vruchtvlees met je vingers in de vorm van het bakje duwen.
 • Berg het bakje op in de vriezer totdat je het nodig hebt. Nadat het eenmaal bevroren is, kun je er gemakkelijk een blokje uit halen wanneer je wat aloë vera gel nodig hebt.

Lees ook: Verjong je gezicht met ijstherapie

Trucjes

 • Om de aloë vera gel langere tijd in de vriezer te bewaren en de werking ervan te versterken, kun je het sap van een halve limoen aan je ijsblokjesbakje toevoegen. Gebruik hiervoor een paar druppels per blokje.
 • Je kunt ook de inhoud van een vitamine E-capsule aan het vruchtvlees toevoegen, met name wanneer je van plan bent om het te gebruiken voor je huid, nagels of haar.

Bewaar aloë vera gel met vitamine C

Aloë Vera

Door vitamine C aan de aloë vera gel toe te voegen, kun je de gel tot wel een maand lang bewaren in de koelkast.

Wat vooral handig is aan deze methode, is dat de vitamine C de natuurlijke antioxidante en regeneratieve werking van de aloë vera gel ondersteunt.

Wat je moet doen

 • Snijd het aloë vera blad aan beide kanten in de lengte open: vanaf het puntje langs de doorns.
 • Laat het blad 24 uur weken in water. Verwissel het water gedurende deze 24 uur twee keer.
 • Dit proces kan helpen om de gelige vloeistof te verwijderen. Deze vloeistof staat bekend als aloïne en kan irriterend of zelfs giftig zijn voor de huid.
 • Verwijder de gel met een lepel.
 • Doe de gel in de blender samen met een vitamine C-tablet en een theelepel tarwekiemolie.
 • Mix de ingrediënten een paar seconden door elkaar en giet het mengsel over in een glazen pot.
 • In eerste instantie zal er waarschijnlijk een schuimlaagje op het mengsel zitten, maar deze zal na een paar dagen verdwijnen.
 • Bewaar hem in de koelkast.
 • Gebruik een kleine hoeveelheid voor elk middel dat je wilt bereiden.

Zoals je kunt zien maken deze drie methodes het erg makkelijk om de overbodige aloë vera gel goed te bewaren.

Begin je aloë vera gel vandaag nog te bewaren en verspil niet langer de geweldige voordelen die deze plant biedt.